Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Šuvarova reforma poticala je djevojke na studij

Stipe Šuvar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.10.2016.
u 11:00

Prema analizi Ivana Žilića, ‘šuvarica’ je na muškarce negativno utjecala jer su dječaci češće završavali samo osnovnu školu

Šuvarova reforma nije povećala vjerojatnost da će učenici koji su pohađali takav reformirani program završiti srednju školu, ali je smanjila vjerojatnost da će steći fakultetsko obrazovanje. To je na temelju analize Šuvarove reforme zaključio asistent Ekonomskog instituta Ivan Žilić.

Prema njegovu istraživanju, reforma je na muškarce imala negativne, a na žene pozitivne učinke. Naime, nakon uvođenja reforme povećala se mogućnost da će dječaci završiti samo osnovnu školu jer su zbog prva dva pripremna razreda, koja su ista za sve, dječaci koji su željeli upisati strukovne programe češće odustajali od školovanja.

Za razliku od muškaraca, prema Žilićevoj analizi, Šuvarova reforma pozitivno se reflektirala na žene jer su, nakon nje, više završavale fakultete.

Na temelju Žilićeva istraživanja zaključuje se da reforme često imaju neočekivane i neželjene rezultate zbog čega, ističe se, treba biti oprezan s uvođenjem promjena čije se posljedice moraju predvidjeti.

U Hrvatskoj se često ne provodi nijedan oblik evaluacije raznih reformi i ne procjenjuju se na odgovarajući način svrsishodnost, a ni očekivani kratkoročni i dugoročni učinci promjena.  

>>'Matematika između realnog i virtualnog': MIOC potiče suvremeni pristup poučavanju matematike

Komentara 5

Avatar zirkus3
zirkus3
11:23 25.10.2016.

koje trolanje,zasto su samo "napredni" hrvati inplementirali "suvarusu",rezultat je vidljiv i opipljiv,suvar i njegovi istomisljenici su u naumu uspijeli

ZA
zambezi
12:21 25.10.2016.

Ne spominjite mi njega i školstvo koje on izmislio! Zgurali u dvije godine medicinske ,sve što su dotad radili 4! Ujutro smo bili na praksi,a popodne u školi! To je bilo nešto dobro?!

RN
red_nm
12:42 25.10.2016.

zambezi, a sad je kao nešto bolje, 5 godina učenja gluposti i svega što treba i ne treba, volontiranje, stručni ispit i još uvijek ne znaju ni krv izvaditi,a kamoli što drugo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije