Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA VINA
Povratak na članak

Sutra pred sudom EU-a tužba Slovenije protiv EK zbog istarskog terana

Slovenija traži da se poništi delegirana uredba kojom je Komisija 2017. godine dopustila Hrvatskoj da koristi naziv teran na naljepnici vina iz hrvatske Istre

Komentari 7

NI
Nini istrijan
15:30 02.12.2019.

Ma kakav k...c slovenski teran mogu se sakriti jer je za klasu losiji od najboljeg teran iz Istre: teran iz Motovuna(vinogradi Fakin,Tomaz i Roxanich).

VL
CR
crocro
15:15 02.12.2019.

Kako ih uopće nije sram takvo što tražiti. Oni zapravo svojataju cijelu Istru. Oni koji imaju 1% Istre a Hrvatska 99%, trebalo bi im uopće zabraniti da koriste to ime a ne da još oni tuže Hrvatsku da ne smije koristiti ime Istra, koja je Hrvatska gotovo u cijelosti. Pa koji sud bi mogao dosuditi u njihovu korist. Svi znaju da su prevaranti svjetskoga glasa a predstavljaju se velikim europejcima i prvanom stečevinom. A varaju i ucjenjuju gdje god stignu. Ali ja ne krivim njih toliko koliko nas same, jer smo prespori i pretromi. Kada s njima imamo posla, onda moramo razmišljati stotinu godina unaprijed u odnosu na njih. Žali Bože što to pleme uopće ima državu.

VL
Avatar Balcanicus
Balcanicus
20:37 02.12.2019.

Slovenski teran i teran iz Istre su 2 različita vina. Prosseco i prošek nemaju nikakve sličnosti. Ovdje je problem EU, koja ignorira činjenicu da se isti ili slični nazivi rabe za različite stvari u različitim dijelovima EU. Također, da je Europa starija od EU.

VL
SN
Snowman
16:50 02.12.2019.

Kompleks manje vrednosti

VL
IT
I-To
16:31 02.12.2019.

Iz bivša SFRJ ima loših novi Država ali Slovenci neprimjerenog lošeg ponašanja naj lošija neprimjete niti da u EU nemaju nikoga osim Mađara pa eto sve smo preživjeli valda će mo im biti primjer.

VL
BR
Brankko
16:00 02.12.2019.

Naravno, nazivi za vina, jela itd. nemaju baš nužno veze jedni s drugima osim što su preuzimani za slične stvari. Naziv teran i za slovenski i za hrvatski preuzet je iz furlanskoga jezika ili iz talijanskoga (i to iz tršćanskoga govora), a također je ili iz talijanskoga ili iz slovenskoga taj naziv došao u starije njemačko austrijsko-bavarsko Terrant. -- petljanje s prossecco i prošek bezvezno je, radi se o sličnim nazivima, ali te riječi nisu ni na koji način povezane po podrijetlu. A što se tiče "sličnosti", to je glupo "argumentiranje": imamo dva s ss prema š (kvačica!), imamo dva c cc prema k, i nema krajnjega o u nazivu prošek. "Sličnost"? U velikom sustavu VW imamo automobile T-roc, Karoq i Arona, više nego očito sličnih naziva, pa neće VW sam sebe tužiti unutar "užega" VW, Škode i Seata.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.