Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zadarski festivalski spektakl tune i plave ribe koji se ne propušta

Foto: PR
1/3
02.02.2018.
u 11:28

Uz prigodne cijene od 10 kuna za vrhunske zalogaje koje će pripremati najbolji chefovi zadarskih restorana te 10 kuna za čašu izabranih vina zadarskih vinarskih kuća, moći će se također uživati i u ponudi najboljih zadarskih proizvođača hrane, a sav prihod od prodaje namijenjen je Volonterskom centru u Zadru

Brojni uglednici iz Zadra, zadarske regije i cijele Hrvatske, uzgajivači tune i predstavnici zadarskih, dalmatinskih i hrvatskih ugostitelja te vinara kao partneri, kao i nikad većih broj stranih diplomata – veleposlanici Japana, Južne Koreje, Velike Britanije, Republike Irske, Malezije, Indije i Španjolske – bit će večeras na otvaranju četvrtog „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ u zadarskom „Arsenalu“.

Ova jedinstvena zadarska manifestacija (2.-11. veljače) donosi ove godine znatne programske promjene u nikad dužem festivalskom trajanju od punih deset dana, ali će kao i svaki put dosad najviše ponuditi, prije svega, kao festival kulturne razmjene Japana i Hrvatske te kao – gastronomski spektakl. Tako će vrhunski hrvatski chefovi Hrvoje Zirojević, Josip Vrsaljko i Ante Kulaš uz liderstvo japanskog majstora sushija Motohiko Mochizukija, održati live cooking show u pripremi visokokvalitetne hrvatske tune iz zadarskog akvatorija i druge vrhunske plave ribe. Zajedno s njima riblje specijalitete ponudit će i brojni zadarski restorani u kojima će tijekom TSWF-a ista dva riblja jela biti prigodna ponuda svim Zadranima i gostima grada. Kuharski spektakl moći će se pratiti i putem streama na video zidu donje etaže uz live program s Lukom Bulićem i uz nastup sjajne lokalne grupe svjetskog renomea „Jeremiah's“. Buffet večeru sa specijalitetima od tune i ostale vrhunske ribe iz Jadranskog mora upotpunit će i performans najvećeg živućeg japanskog majstora izrade cvjetnih i drugih figura u ledu Kazuyuki Nihashija, a ulaznice po cijeni od 120 kuna za ovaj spektakl mogu se kupiti u online sustavu „Evetim“, na svim prodajnim mjestima „Eventima“ (mjenjačnice „Exclusive Change“ i kiosci „Tiska“) te na dan održavanja gastro eventa od 20 sati u „Arsenalu“. Osim zadarskih ugostitelja, ove će godine na TSWF sudjelovati ugostitelji iz Zagreba i Splita koji su prošlih godina pokazali veliki interes, ali zbog kraćeg trajanja festivala nisu mogli biti dio programa.

Spektakl u kultnom zadarskom „Arsenalu“ bit će zapravo večernja svečanost otvorenja, a ona službena počela je u jutarnjim satima izložbom fotografija „Fantastična tuna“ Marija Kučere i službenim programom otvorenja u Kneževoj palači. Time je u petak 2. veljače počeo „Tuna, Sushi & Wine Festival“ u Zadru, i to kao turistički spektakl koji predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana, zajedno s jedinstvenim gastronomskim doživljajem Zadra i njegova okruženja. U novom i osvježenom izdanju TSWF je orijentiran na predstavljanje gastronomske i enološke ponude šire zadarske regije kroz zdrave domaće namirnice i proizvode poput plave ribe, vina, soli, sira, maslinova ulja, gljiva te svih ostalih blagodati jadranskog i sjevernodalmatinskog podneblja, pa će svaki festivalski dan od subote 3. veljače do kraja festivala 11. veljače – kada će biti završni dan festivala s karnevalskim povorkama – ponuditi degustaciju u gastronomskim kućicama u dvorištu palače Cedulin.

Uz prigodne cijene od 10 kuna za vrhunske zalogaje koje će pripremati najbolji chefovi zadarskih restorana te 10 kuna za čašu izabranih vina zadarskih vinarskih kuća, moći će se također uživati i u ponudi najboljih zadarskih proizvođača hrane, a sav prihod od prodaje namijenjen je Volonterskom centru u Zadru. Program će upotpuniti i nastup sjajne japanske jazz pjevačice Minami Kayoko u pratnji benda „Black Coffee“, a održavat će se od 09:30 do 11:00, potom od 11:30 do 13:00 te u večernjim satima od 18:30 do 20:00 sati.

Istog dana, u subotu ujutro od 11:00 sati, na Narodnom će trgu biti predstavljene japanske borilačke vještine u izvedbi zadarskih sportskih klubova – Kyudo klub „Yumi“, Aikido klub „Zadar“ i Kendo klub „Ouka“. Od hrvatskih uzgajivača tune na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će svjetski poznate kompanije „Jadran tuna“ iz Biograda i „Pelagos“ iz Zadra, kao i „Cromaris“ kao tvrtka za uzgoj, preradu i prodaju autohtone jadranske ribe i školjki. U cjelokupnom programu, kao i svake godine, od četvrtka 8. veljače do subote 10. veljače (u terminima 10:00, 11:00 i 12:00 sati) može se sudjelovati i na radionicama origamija u Arheološkom muzeju Zadar koje vodi Sanja Srbljinović Čuček, ali i posebnim jednodnevnim edukacijama za profesionalne kuhare. Ovoga puta držat će ih u ponedjeljak i utorak 5. i 6. veljače poznati hrvatski chef David Skoko u „Falkensteineru“ na Boriku, fokusirajući se na pripremu plave ribe. U utorak 6. veljače dr. sc. Krstina Mišlov Jelavić održat će predavanje na temu „Hrvatska tuna“ u Kneževoj palači u 11:00 sati, dok će u srijedu 7. veljače edukaciju pripreme gastronomskih specijaliteta od jadranske plave ribe za učenike u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar održati chef Skoko uz edukativno-interaktivnu radionicu o osnovama kuharstva i uzgoju tune, uz predavača dr. sc. Mišlov Jelavić.

TSWF organizira Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, japanskim Veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene.

Vrhunski riblji specijaliteti po promotivnim cijenama

Hertige hotel Maškovića han, Hotel Pinija Petrčane, Falkensteiner Borik, Hotel Bastion, Hotel Mediteran, potom restorani; Gladne oči, Harbor, Hedonist, 4. Kantuna, Bruschetta, Pjat, Atrij, Stipe (na Poluotoku), Skoblar, Foša, Kraljevski vinogradi, Roko, Sabunjar, Malo misto, Zračna luka Zadar, Arsenal, Fešta Žut, Dva ribara, Zadar Jadera, Art Kalelarga, Proto, Hotelijersko- turistička i ugostiteljska škola Zadar, Ginger Zagreb, Turisthotel i Catering Angelus – hoteli su i restorani ovogodišnjeg „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ koji će po promotivnim cijenama cijelo vrijeme trajanja festivala nuditi po dva riblja specijaliteta. Istodobno, u drugim festivalskim programima svoja vina predstavit će Ker Vin i Badel 1862 iz Benkovca, Vina Vrsaljko iz Nadinskog blata, Vinarija Jokić i Poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače, tradicionalni partneri TSWF Kraljevski vinogradi iz Petrčana, Vinarija Degarra i Poljak Vina iz Zadra, UO Karaba iz Pakoštana te Vina Biograd.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije