Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istrage

Sumnjivi ugovor o energetskoj uštedi nisu potpisali ravnatelji

krajcar
Antonio Bronić/PIXSELL
08.03.2010.
u 08:41

Ugovor od tridesetak milijuna kuna nakon odlaska bivšeg i prije dolaska nove ravnateljice potpisao je pomoćnik.

USKOK-ova istraga pojedinih projekata i njihovih voditelja na Institutu "Ruđer Bošković" nastavlja se. Osim već spomenutim ugovorima sa studentima, za koje se pretpostavlja da su dijelom služili za izvlačenje novca, a riječ je u ukupnom iznosu oko dva milijuna kuna, spominju se još ugovor prof. dr. Krešimira Pavelića sa Zavodom za zapošljavanje.

Ispituju se studenti

Tim je ugovorom Zavod za zapošljavanje u iznosu od 4,6 milijuna kuna financirao projekt, no kakvi su bili rezultati i zašto je ušao u taj posao, mnogima nije jasno.

Kad su u četvrtak u javnost izišle informacije da se istražuju pojedini segmenti poslovanja "Ruđera", u toj ustanovi istražitelji su razgovarali s djelatnicima za koje se pretpostavlja da o svemu nešto znaju te s dijelom studenata čiji su ugovori sumnjivi. Iako se nije spominjao među onima koji zanimaju istražitelje, predsjednik Upravnog vijeća prof. dr. Slavko Krajcar sam je javnost obavijestio da je čuo kako se nalazi na popisu onih koji će biti pozvani na razgovor. Poziv, rekao je, još nije dobio. Profesora Krajcara navodno se povezuje s projektom energetske učinkovitosti, odnosno uštede energije na IRB-u. Taj projekt za institut je izradio HEP ESCO, tvrtka u vlasništvu HEP-a. Vrijednost cijelog posla penjala se na više od 30 milijuna kuna. Nakon odlaska dr. Mladena Žinića, bivšeg ravnatelja instituta s te dužnosti u ožujku prošle godine, i prije stupanja današnje ravnateljice Danice Ramljak, koja je institut "preuzela" sredinom svibnja 2009., ugovor s HEP ESCOM potpisao je Jaroslav Horvat, pomoćnik ravnatelja za financije.

Sumnjivo 30 milijuna kn

Ugovor koji je za Institut "Ruđer Bošković", navodno, bio nepovoljan, nije realiziran tako da, prema sadašnjim informacijama, izravna šteta nije učinjena. Pitanja na koja zasad nema jasnih odgovora su - jesu li istražitelji do "Ruđera" i njegova ugovora o energetskoj uštedi došli istraživanjem HEP-a i njegovih tvrtki ili izravnom prijavom te je li riječ o jednoj ili više istraga.

Prof. Krajcar očekuje poziv na razgovor s istražiteljima jer je čuo da je na popisu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije