Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sudski službenici prosvjedovali zbog selektivnog povećanja plaća

Osim službenika i namještenika Županijskog suda u prosvjedu su sudjelovali i namještenici Općinskog, Trgovačkog i Prekršajnog suda te Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva
16. svibnja 2019. u 15:26 3 komentara 489 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Zbog selektivnog povećanja plaća u četvrtak je pred splitskim Županijskim sudom prosvjedovalo stotinjak službenika i namještenika sudova i državnih odvjetništava koji traže veće plaće i radničko dostojanstvo.

Vlada - sjednica Veće plaće Premijerova povišica za 315.000 radnika: Ovi zaposlenici su na dobitku

U Splitu i Karlovcu okupile su se zapisničarke, informatičari, upisničarke, djelatnici u sudskoj pošti, računovodstvu, kao i spremačice koji su medijima rekli da je sporazum Ministarstva pravosuđa i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kojim su plaće povećane devet posto samo nekim zaposlenicima, nelegalan i diskriminatoran. Upravo zato su ogorčeni te se, kako kažu, ispisuju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i priključuju se Sindikatu pravosudne policije.

Osim službenika i namještenika Županijskog suda u prosvjedu su sudjelovali i namještenici Općinskog, Trgovačkog i Prekršajnog suda te Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva.

Ravnateljica sudske uprave Županijskog suda u Splitu Irena Parac kaže da je dogovor koji je postignut prošlog tjedna za povećanje plaće od devet posto dijelu radnika prijevara te da oni nisu pijuni u nečijoj igri ispod stola.

"Radnici smo ove države, imamo pravo na mišljenje i glas. Nismo pijuni u nečijoj igri ispod stola. Ne želimo više sjediti i čekati tko će odlučiti o našoj sudbini, a ne želimo ni da naša djeca odlaze u Njemačku i Irsku", kazala je Parac.

Navela je kako je početna plaća upisničara 3200 kuna, zapisničara 3800 kuna, višeg informatičara 4200 kuna, šefa računovodstva 4700 kuna, a ravnatelja Sudske uprave s visokom stručnom spremom 5400 kuna.

Gordan Maras Porezna reforma Maras: Vladino povećanje plaća javnim službama od tri posto je antidemografska poruka

"To nam nitko ne vjeruje kada pričamo javno o svojoj podcjenjenosti, zato je od oko 300 zaposlenika izašlo na ovaj prosvjed najmanje dvije trećine službenika, dostavljača, vozača  i spremačica, a podršku su nam dali i neki suci" rekla je službenica računovodstva Vesna Profuzić, koja na sudu radi 26 godina i zbog voditeljskog mjesta ima veću plaću od prosječnih 3800, ali je i ona, kako je dodala, nezadovoljna.

Posebno su ogorčeni na najavljeno povećanje plaća za devet posto samo daktilografima i zapisničarima, koji su to izborili peticijom, a iz povećanja su izuzeti pravosudni policajci te zaposlenici u računovodstvu.

 

Sindikalna povjerenica splitske podružnice Sindikata pravosudne policije Tamara Čatlak Cindro kaže da ne žele parcijalno rješavati probleme i najavljuje da su ako se ne pokrenu promjene spremni za štrajk.

Sucima veće plaće Sudstvo Sucima veće plaće, osnovica im raste za šest posto

Službenike je danas podupro i sudac istrage Ivan Perković, ističući kako "žestoko podržava te službenike i namještenike jer rad u pravosuđu bez njih nije moguć".

"Pravedno bi bilo da imaju dvostruko veću plaću, barem 1000 eura plaću, slobodno to napišite", rekao je Perković i dodao kako očekuje potporu medija u ostvarivanju prava službenika i namještenika u pravosuđu.

Osim u Splitu i Karlovcu prosvjedovalo se i u Bjelovaru, Rijeci, Poreču, Zagrebu, Osijeku i Puli.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

 • ivica gracin:

  U ministarstvu obrane i hrvatskim oruzanim snagama sluzbenik savjetnik specijalist ima vecu placu od viseg strucnog savjetnika za 40% za slicne poslove....a specijalisti su za dodvoranje uvlacenje eventualno titranje j. .. nadrednima i ine poslove plus ogovaranje i blacenje... ..a ... prikaži još!..a sef financija u morhu ne razlikuje kupca i dobavljaca i zato ili zbog neceg drugog postao je pomocnik krsticevicev sa placetinom od 20 000 kn neto itd

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Tja, kaj se more. Čak ni u Hrvatskoj kao zemlji neslućenih mogućnosti nije moguće na vijeke vijekova prelijevati iz praznoga u šuplje jer jednog dana jednostavno i nemimovno ponestane preljevine (čitaj: love) pa preljevači (čitaj: država) postanu nemoćni, a korisnici ... prikaži još! šupljega (čitaj: državni šljakeri) nezadovoljni. Ali, rješenja uvijek ima. Naime, postoje dvije zemlje dembelije - Irska i Njemačka - u kojima teku med i mlijeko a pečene patke lete zrakom. NIšta lakše nego polovinu državnih šljakera otpremiti u neku od tih dembelija, a drugoj polovini povisiti plaću dvostruko, kako to predlaže sudac spomenut u članku. Pa tako je prije više od pla stoljeća radio i tzv. najveći sin naših naroda i narodnosti., kaj ne?

 • Đueo:

  Nađite mi jednog,samo jednog koji nije zaposlen preko veze. Ako vam je malo para ,njemačka,austrija,irska...