Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJEZNIČKA NESREĆA

Težak sudar putničkog i teretnog vlaka pokraj Novske: Troje poginulih, 11 ozlijeđenih

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Dario Topić/Čitatelj
1/32
10.09.2022.
u 01:35

Premijer Andrej Plenković došao na mjesto nesreće. Uz njega su ministri Butković, Božinović, Beroš i Piletić te župan Celjak

Teška željeznička nesreća dogodila se večeras, oko 21.30 sati, na pruzi između Novske i Rajića. Putnički vlak naletio je na teretni, a u nesreći ima poginulih i ozlijeđenih osoba. Sve žurne službe su na terenu i pomažu unesrećenima.

"Oko 21.35 je kod Rajića došlo do naleta putničkog vlaka na teretni koji je na pruzi stajao u kvaru", potvrdili su za Večernji list iz policije.

Premijer Andrej Plenković stigao je na mjesto nesreće. Uz njega su bili ministri Butković, Božinović, Beroš i Piletić te župan Celjak.

Tijek događaja:

2:34 -  Galerija s mjesta nesreće

1/13

1:53 - Gradonačelnica Novske Marija Kušmiš ustvrdila je da se dogodila strašna nesreća i da su žurne službe odmah reagirale nakon dojave.

- Izražavam sućut obiteljima poginulih. Svi ozlijeđeni su zbrinuti na vrijeme i upućeni u bolnice. Ispred grada stojimo na raspolaganju obiteljima ozlijeđenih, ali i smrtno stradalih putnika. Želim se zahvaliti svim službama koje su na terenu i koje će ostati do utvrđivanja činjenica zašto i kako je došlo do ove nesreće, rekla je Kušmiš.


1:48 - Svih troje preminulih su hrvatski državljani, a od 11 ozlijeđenih osam su strani državljani, doznaje HRT.


1:32 - Premijer je dao kratku izjavu o tragediji kakvu to područje ne pamti.

 

- Prema podacima koje za sad imamo smrtno je stradalo troje ljudi, a ozlijeđeno je njih 11. Među njima je i teže ozlijeđenih, ali prema liječnicima nitko nije teže ozlijeđeni. S obzirom na to da je noć, ne znamo ima li na mjestu nesreće još ozlijeđenih. Provest će se istraga. Možemo izraziti sućut onima koji su poginuli u ovoj nesreći - kazao je premijer.

 

Foto: Dario Topić

Više o tome što je rekao, pročitajte OVDJE.


1:29 - Premijer Andrej Plenković daje izjavu, snima: Dario Topić

 


1:24 - Reporter Dario Topić javlja da se premijeru i ministrima na sastanku pridružila i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.


1:20 -  Županijski vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije Marijo Paluh kazao je za HTV kako u ovome trenutku nema niti jedne osobe koja je ostala prikliještena ispod vlakova, te kako su u tijeku provjere kompozicije putničkih vlakova.

Naveo je je na terenu sve puno službi, te kako je velika gužva. Ustvrdio je i kako su unesrećeni na vrijeme spašeni jer su službe reagirale na vrijeme te da je u tijeku zbrinjavanje unesrećenih, dodao je


1:16 - VIDEO Službe spašavanja na mjestu nesreće


1:06 -  Večernji na mjestu nesreće. Čeka se izjava premijera, snima: Dario Topić

 

 


1:00 Pogledajte galeriju Hitna odvozi ozlijeđene u željezničkoj nesreći

1/9

0:59 - Večernji na mjestu nesreće, snimao Dario Topić

 

 

 


0:58 -  Timovi Crvenoga križa na putu su prema Novskoj gdje su se večeras sudarili putnički i teretni vlak. I naši ostali interventni timovi u stanju su pripravnosti i spremni su djelovati čim za to bude postojala potreba - objavili su na Twitteru.

 


0:57 -  VIDEO: Teška nesreća vlakova kod Novske


00:39 - Prema informacijama iz Vlade, u nesreći su smrtno stradale tri osobe, a 11 je ozlijeđenih. Ozlijeđene osobe raspoređene su u bolnice Slavonski Brod, Pakrac i Nova Gradiška. 


00:23 - Kako neslužbeno doznajemo, stradali radnik HŽ-a bio je iskusni strojovođa koji je odbrojavao dane do mirovine.

Putnički vlak koji je sudjelovao u nesreći je tzv. Mađarac, stari putnički vlak bez kupea, koji se zabio u teretni navodno zbog problema s kočnicama. U blizini mjesta nesreće, navodno u tijeku su bili i radovi na pruzi.


00:13 - U Opću bolnicu Nova Gradiška do sada je prispjelo 11 ozlijeđenih osoba. Težina ozljeda će se znati nakon obrade


00:07 - Ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) na terenu su s drugim žurnim službama.  

- Nakon dojave raspoložive ekipe HGSS Stanice Novska upućene su na lokaciju sudara vlakova u okolici Novske. Trenutno su na terenu s policijom, HMP i vatrogascima - navodi HGSS na Facebooku. 


00:05 - Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem na putu prema mjestu gdje su se u petak navečer sudarili vlakovi nedaleko od Novske, izjavio je da ima više poginulih i ozlijeđenih, koji se prebacuju u bolnice u Novoj Gradiški i Sisku. 


00:02 - Ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović rekao je za Večernji list da u sisačku opću bolnicu još nije stigao niti jedan ozlijeđeni putnik iz nesreće. 

"Dobili smo informaciju, zvao nas je i ministar Beroš i mi smo spremni ako budu pacijente nama upućivali", rekao je dr. Dujmenović.


23:56 - Tešku nesreću kratko je komentirao Tomislav Klarić iz Sindikata strojovođa. 

"Nemam riječi. Ovo je strašna tragedija, poginuli su naši kolege. Izražavam sućut obiteljima", kazao je Klarić te dodao kako će uzroke i okolnosti nesreće moći komentirati tek ujutro kada budu poznati detalji ove stravične nesreće.


23:49 - Neslužbene informacije govore da je putnički vlak u trenutku nesreće vozio vrlo brzo, više od 100 kilometara na sat.


23:47 - Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je priopćenje o nesreći. 

- Županijski centar 112 Sisak zaprimio je večeras u 21:31 sati dojavu o sudaru putničkog i teretnog vlaka koja se dogodila oko 2 km od postaje Rajić (Novska) prema Okučanima. Na mjesto nesreće upućene su ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasci, policija, pripadnici HGSS-a, djelatnici Hrvatskih željeznica, načelnik Stožera civilne zaštite Novske i voditelj Županijskog centra 112 Sisak. Prema prvim informacijama ima više poginulih i ozlijeđenih osoba. Akcija spašavanja je u tijeku - priopćeno je. 


23:37 - Prema posljednjim informacijama, u nesreći je smrtno stradalo najmanje pet osoba.


23:26 - HŽ Putnički prijevoz oglasio se povodom teške željezničke nesreće.

- Večeras 9. rujna oko 21.30 sati između kolodvora Okučani i Novska došlo je do naleta putničkog vlaka br. 2506 na teretni vlak. U nesreći ima smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba. Na mjestu nesreće su žurne službe. Uzrok nesreće bit će poznat nakon istrage. Vlak 2506 vozio je na relaciji Vinkovci – Novska. HŽ Putnički prijevoz izražava sućut obiteljima smrtno stradalih osoba - priopćeno je. 


23.15 - U nesreći su poginuli službenici HŽ-a iz Slavonskog Broda. Ima dosta ozlijeđenih.


23.10 - Riječ je o putničkom vlaku 2506 koji prometuje na relaciji Slavonski Brod - Novska i koji je inače znao imati dosta putnika.

Komentara 36

Avatar Bill Carson
Bill Carson
23:08 09.09.2022.

Kontrolori prometa spavaju ?

SS
simpatican.simpa
00:01 10.09.2022.

Nažalost nevini stradaju zbog dugogodišnjeg šlamperaja odgovornih, brojnih menagera u HŽ-u, ministra prometa i našeg Andreja.

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
02:29 10.09.2022.

kvarovi su mogući što zači da možda i danas opet naletit vlak na vlak niko nema pojma da vlak stoji na šinama i da zaustavi drugi vlak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije