Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstva iz 1993.

Sud traži potvrdu da je Ivan Baković umro u zatvoru u Mostaru

bakovic
Arhiva VL
16.06.2010.
u 17:55

Sud će provjeru te informacije zatražiti preko međunarodne pravne pomoći, a da je Baković uistinu umro prije 56 dana, potvrđeno nam je u Kazneno-popravnom zavodu u Mostaru.

Ponovljeno suđenje u slučaju Mokronoge jučer je odgođeno na zagrebačkom Županijskom sudu jer je sud zaprimio neslužbenu informaciju da je prvooptuženi Ivan Baković (38) iz Tomislavgrada umro u zatvoru u BiH.

Umro prije 56 dana


Sud će provjeru te informacije zatražiti preko međunarodne pravne pomoći, a da je Baković uistinu umro prije 56 dana, potvrđeno nam je u Kazneno-popravnom zavodu u Mostaru u kojem je izdržavao 15 godina zatvora zbog ratnog zločina. Inače, Bakoviću se zbog slučaja Mokronoge (ubojstva devet članova obitelji Bešlaga u kolovozu 1993. kraj Tomislavgrada) sudilo i u BiH i u Hrvatskoj. U BiH je osuđen za ratni zločin, a u Hrvatskoj mu se sudilo zbog višestruka ubojstva.

Kako doznajemo, Bakoviću je prije smrti pozlilo u ćeliji, a umro je zbog infarkta. Na srčane probleme žalio se godinama, a prije dvije godine bio je i na liječenju u mostarskoj bolnici. Kako je u zatvoru bio sklon ekscesima, zatvorske vlasti nisu imale previše sluha za njegove tegobe. On je 2004. osuđen u Livnu te je premješten u zatvor u Zenici. Ondje je u lipnju 2005. s trojicom srpskih zatvorenika počeo štrajk glađu jer su se žalili da ih se zlostavlja u zatvoru punom Bošnjaka.

Tužili državu BiH

Tvrdili su da ih se fizički napada pa su počeli štrajk glađu te su zbog toga bili u izolaciji 20 dana. Zbog uvjeta u zatvoru, Baković i njegovi “kolege” srpske nacionalnosti podnijeli su tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Tri godine poslije, tužba je riješena u njihovu korist, pa je BiH proglašena krivom zbog nehumana postupanja prema četvorici osuđenika za ratne zločine, koji su tražili po 14.000 eura odštete svaki.

Kad je posrijedi slučaj Mokronoge, ubojstva su se dogodila u jeku rata, a osim Bakovića za to se terete i pripadnici HVO-a Albert Topić (38) i Petar Majić (37). Na suđenju u Zagrebu 1999. Baković je osuđen na 15 godina zatvora, a Topić i Majić su oslobođeni. Vrhovni je sud 2001. ukinuo tu presudu, a kako je Baković (imao je dvojno državljanstvo) u međuvremenu uhićen u BiH, ondje je osuđen za ratni zločin.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
08:54 17.06.2010.

Ovaj Bakovic vjerno oslikava tragediju Hrvatskih mladica i djece prve polovice 90-tih godina.Kada su servi i muslimani klali i ubijali sve sto je Hrvatsko i katolicko bilo,ovakva djeca kao sto je Bakovic,godista 72-73-74-75 su bila ta koja su strah ii respekt uljevala neprijatelju i na karaju jedna od najzasluznijih bila za obranu Hrvatskog naroda ma gdje on bio.A sada hapse te traumatizirane ljude i unistavaju ih u zatvorima,....to je podlo,pokvareno i izdajnicki,i zelim svima onima koji su zasluzni za ovaj tragicni i tuzni zivot i smrt ovoga Hrvatskog Viteza i Heroja da umru u najtezim mukama i u zatvorskoj celiji!........... ...................Hrvatski Viteze IVANE BAKOVICU pocivao u miru Bozijem,pravi Hrvati te nikada zaboraviti nece,i vjecno ce te slaviti i zahvalni ti biti sto si bio jedan o mnogih iskrenih i ispravnih sto su svoj zivot za Hrvatsku dali!..........

AN
Andreeejjj
18:02 17.06.2010.

*Tebi dolje, debilu* Pa Muslimani se borili sa nama protiv Srba, ako nisi znao? Kada su nasi hrvatski pokvareni politicari poceli muljat sa bracom SRBIMA i napadati BOSNJAKE, naravno da smo i medjusobno zaratili mi Hrvati i Bosnjaci. Koliko smoo samo desetina miljuna maraka platili kretenu Mladicu i ostalim Ćetnicima za pomoc...ne citas medija?!? A ovaj BAKO je ubio 9 ljudi, cak civila i osudjen na samo 15 godina??? Znaci 1,5 godine zatvora za ljudski zivot? SRAMOTA SUDSTVA!!! Trazimo i zelimo svim silama, da se SRBSKI KOLJACI osude maksimalno a nase zalimo i ne bi ih osudjivali?!? SVI SU TI koljaci i patoloske ubice JEDNAKI i nije bitna vjera i nacionalnost! ZAPAMTI TO KRETEN VEC JEDNOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije