Naslovnica Vijesti Svijet

Sud EU: Kurdski PKK ne pripada na listu terorista

Odluka Suda EU došla je nakon što je sud u Turskoj osudio njemačku državljanku Saide Inadž na više od šest godina zatvora zbog terorizma.
16. studenoga 2018. u 08:22 3 komentara 488 prikaza
PKK
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Sud Europske unije presudio je jučer da je zabranjena Kurdska radnička stranka PKK pogrešno stavljena na listu terorista EU između 2014. i 2017. i da zamrzavanje imovine PKK-a nije dovoljno opravdano.

Prosvjed neredi Njemačka policija prekinula prosvjed tisuća Kurda zbog simbola PKK

Sud EU u Luksemburgu poništio je temeljne odluke država EU zbog proceduralnih pogrešaka. Prema stajalištu Suda, Vijeće država članica nije dalo dovoljno razloga u potrebnim propisima i odlukama o tome zašto navodi PKK na popis. Međutim, presuda nema nikakvog konkretnog učinka budući da postoji nova rezolucija o terorističkoj listi za 2018., koju odluka ne dovodi u pitanje.

Odluka Suda EU došla je nakon što je sud u Turskoj osudio njemačku državljanku Saide Inadž na više od šest godina zatvora zbog terorizma.

Naime, Saide Inadž, pjevačica koja je poznata i kao Hozen Džane, osuđena je na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog članstva u terorističkoj organizaciji, a u turskim su se medijima pojavile i fotografije na kojima je Saide s višim dužnosnikom PKK-a.

Aydin Dere KURDSKI DISIDENT AYDIN DERE: 'Mi Kurdi ljevičari smo jer nas inspirira Che Guevara. Erdoğan vodi rat protiv našeg naroda'

Saide Inadž odbacila je bilo kakve optužbe da je član ili simpatizer ilegalne organizacije i zatražila je oslobađanje.

Privedena je na policijskom kontrolnom punktu u provinciji Jedrene, nakon dolaska u Tursku, gdje je planirala pomoći u kampanji prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u lipnju.

Dok Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan i njegova AK partija tvrde da je HDP produžena ruka PKK-a, HDP odbacuje bilo kakvu povezanost s PKK-om i smatra da je nepravedno na meti turske vlasti.

Istodobno, diljem Švicarske, ali i u drugim europskim državama, Kurdi i njihovi simpatizeri prosvjeduju zbog odluke SAD-a o raspisivanju nagrade za informacijama o tri viša rukovoditelja PKK-a, Murata Karayilana, Cemila Bayika i Durana Kalkana.

Turska Erdoğanova diktatura Kurdi pripremaju opći ustanak protiv Turske

Prosvjed, na kojem su prosvjednici nosili plakate trojice rukovoditelja PKK, kao i voditelja kurdskog naroda Abdullaha Öcalana održan je ispred Američkog konzulata u Zürichu, kao i u gradu Bernu.

Švicarski kurdski ženski pokret donio je crni vijenac konzularnim časnicima. 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • aabbcc:

    PKK radnička stranka ___Bilo kako bilo nevalja ime stranke i to se odmah zabrani u kapitalizmu.