Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GREŠKA U PROCEDURI

Sud EU: Kurdski PKK ne pripada na listu terorista

PKK
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.11.2018.
u 08:22

Odluka Suda EU došla je nakon što je sud u Turskoj osudio njemačku državljanku Saide Inadž na više od šest godina zatvora zbog terorizma.

Sud Europske unije presudio je jučer da je zabranjena Kurdska radnička stranka PKK pogrešno stavljena na listu terorista EU između 2014. i 2017. i da zamrzavanje imovine PKK-a nije dovoljno opravdano.

Sud EU u Luksemburgu poništio je temeljne odluke država EU zbog proceduralnih pogrešaka. Prema stajalištu Suda, Vijeće država članica nije dalo dovoljno razloga u potrebnim propisima i odlukama o tome zašto navodi PKK na popis. Međutim, presuda nema nikakvog konkretnog učinka budući da postoji nova rezolucija o terorističkoj listi za 2018., koju odluka ne dovodi u pitanje.

Odluka Suda EU došla je nakon što je sud u Turskoj osudio njemačku državljanku Saide Inadž na više od šest godina zatvora zbog terorizma.

Naime, Saide Inadž, pjevačica koja je poznata i kao Hozen Džane, osuđena je na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog članstva u terorističkoj organizaciji, a u turskim su se medijima pojavile i fotografije na kojima je Saide s višim dužnosnikom PKK-a.

Saide Inadž odbacila je bilo kakve optužbe da je član ili simpatizer ilegalne organizacije i zatražila je oslobađanje.

Privedena je na policijskom kontrolnom punktu u provinciji Jedrene, nakon dolaska u Tursku, gdje je planirala pomoći u kampanji prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u lipnju.

Dok Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan i njegova AK partija tvrde da je HDP produžena ruka PKK-a, HDP odbacuje bilo kakvu povezanost s PKK-om i smatra da je nepravedno na meti turske vlasti.

Istodobno, diljem Švicarske, ali i u drugim europskim državama, Kurdi i njihovi simpatizeri prosvjeduju zbog odluke SAD-a o raspisivanju nagrade za informacijama o tri viša rukovoditelja PKK-a, Murata Karayilana, Cemila Bayika i Durana Kalkana.

Prosvjed, na kojem su prosvjednici nosili plakate trojice rukovoditelja PKK, kao i voditelja kurdskog naroda Abdullaha Öcalana održan je ispred Američkog konzulata u Zürichu, kao i u gradu Bernu.

Švicarski kurdski ženski pokret donio je crni vijenac konzularnim časnicima. 

Komentara 3

AA
aabbcc
10:12 18.11.2018.

PKK radnička stranka ___Bilo kako bilo nevalja ime stranke i to se odmah zabrani u kapitalizmu.

Avatar intimus500
intimus500
11:38 16.11.2018.

bravo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije