Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda za mađarski slučaj

Sud EU: Kredit je ništetan kao i valutna klauzula

Zagreb: Živi zid i Snaga o važnosti osnivanja Etične banke
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
16.03.2019.
u 23:29

Sud Europske unije utvrdio je da je kredit u CHF mađarske dužnice Zsuzsanne Dunai u Erste Bank Hungary Zrt ništetan unatoč konverziji u forinte te da je ugovor neodrživ s obzirom na to da je ništetna valutna klauzula u CHF koja određuje tečajni rizik.

Sud Europske unije utvrdio je da je kredit u CHF mađarske dužnice Zsuzsanne Dunai u Erste Bank Hungary Zrt ništetan unatoč konverziji u forinte te da je ugovor neodrživ s obzirom na to da je ništetna valutna klauzula u CHF koja određuje tečajni rizik. O slučaju C-118/17 odluku je donio 14. ožujka, uz obrazloženje da odredba koja se odnosi na tečajni rizik određuje glavni predmet ugovora te da je zakonska intervencija kojom se održava ugovor na snazi ograničena samo na slučajeve u kojima bi utvrđenje ništetnosti ugovora u cijelosti potrošača dovelo u još lošiju poziciju.

– Činjenica da su određene ugovorne odredbe putem zakona bile proglašene nepoštenima i ništetnima te zamijenjene novim odredbama kako bi se ugovor održao ne može imati za učinak smanjenje zaštite zajamčene pravom EU – piše u obrazloženju presude. Ističu i da nacionalni sud mora provjeriti je li nacionalni zakon kojim su proglašene nepoštenima odredbe o tečajnim razlikama omogućio ponovnu uspostavu situacije u kojoj bi se potrošač nalazio da nepoštena odredba nikada nije postojala, osobito kroz pravo na povrat svih koristi koje je trgovac neopravdano stekao na temelju te odredbe.

– Konverzija, u skladu s odlukom Suda EU, nije nikakva prepreka utvrđenju ništetnosti i punoj odšteti potrošača, što je obvezujući stav za Vrhovni sud koji upravo odlučuje o tom pitanju u Hrvatskoj. Sud EU jasno je naveo i da ugovori o kreditu mogu i trebaju biti proglašeni ništetnima, i to ovisno baš o tome što je interes potrošača – komentira saborski zastupnik Snage Goran Aleksić. Na Vrhovnom su sudu trenutačno dvije revizije presuda o konvertiranim kreditima o kojima bi, prema najavama, odluku trebao donijeti do kraja mjeseca. U lipnju nastupa zastara za potraživanja po preplaćenim kamatama. Kako bi upozorio na rok koji curi, od jučer aktivist platforme Lex Franak Božo Ivošević svakodnevno prosvjeduje ispred Vlade RH.

Ključne riječi

Komentara 5

PL
@ploto@
08:28 17.03.2019.

Mađarska vlada i njen premijer Orban su to odavno riješili.Ovo je nekakav zaostali slučaj osobe koja nije bila dio dogovora mađarske vlade koja je prisilila strane banke da vrate to što u oteli.Orban se u istom paketu riješio i svogog "Vujčiča",guvernera mađarske narodne banke koji je radio za MMF i postavio guvernera koji će raditi u interesu mađarskog naroda i države.Kod nas je tobože NBH neovisna,a ustvari radi po uputuma MMF-a i ECB.,a u korist stranih banaka,Zato je sramotni fićfirićfić Vujčić proglašen po časopisu The banker za najboljeg guvernera na svijetu.Zašto smo bili pod Mađarima ,a ne oni pod nama ? Zato jer su oni samosvjesni i znaju zašto im služi država,a mi smo potkupljivi i korumpirani te nema dovoljno štrika za sve te izdajnike i plačenika,kako je onomad ustvrdio Matoš. Najbolji primjer je za to odnos MOL-a i INA.Pa nije MOL kriv jer su naši korumpirani kriminalci prodali INA za budzašto. Pitajte ( Račan je pok. ) Jurčića,Linića i Crikvenca gdje su spremili ogromnu lovu koju su dobili od prodaje 25% + 1 dionica prvog paketa INA za ništa,kad je samo otkriveno naftno polje u Siriji vrijedilo više od cijelog MOL-a.Tu se vidi odnos izmeđui odgovorne države i plačenićke kamarile koja će nas uvijek napraviti tuđim robovima i kolonijom.

CR
crocro
07:48 17.03.2019.

Sve dužnike koji su oštećeni CHF kreditima, trebala bi zastupati jedna osoba. Ta osoba ili odvjetnička agencija trebala bi javno objaviti da se svi dužnici oštećenici jave toj odvjetničkoj agenciji i dostave svoje podatke zbog podizanja kolektivne tužbe. U slučaju pozitivnog ishoda tužbenog postupka, odvjetnička agencija sukladno uvjetima pravnoga posla, uzima proviziju. Točka. Sve ostalo je neozbiljno i traljavo. Većina se neće upuštati u avanture, ali bi sigurno ušli u kolektivni posao. I to bi netko trebao organizirati dok je vremena.

DA
dado56
09:43 17.03.2019.

hr sudovi moraju postivati odluku eu suda i vrhovni sud je vec dobio presudu ... netko se dobro zaigrao gradjanima i krenuo u pljacku ali na kraju ce sve sto je preplaceno morati vratiti gradjanima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije