Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sud BiH ukinuo oslobađajuću presudu bivšem časniku HVO-a Mili Puljiću

Puljić je po zapovjednoj odgovornosti optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene od svibnja 1993. godine do ožujka 1994. godine na području Mostara
08. veljače 2019. u 12:04 11 komentara 1024 prikaza
Sud BiH
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sud Bosne i Hecegovine ukinuo je oslobađajuću prvostupanjsku presudu bivšem časniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mili Puljiću koji je optužen za ratne zločine na području Mostara i naložio obnovu sudskog postupka pred prizivnim vijećem.

HVO U Varešu 1993. Bivši HVO-ovac 'Nindža' uhićen zbog ratnog zločina nad zarobljenicima

Ovim je uvažena žalba Tužiteljstva BiH na oslobađajuću presudu koju je prvostupanjsko vijeće donijelo 16. svibnja 2018. jer je sud zaključio kako su utemeljeni navodi da je tijekom tog procesa došlo do bitne povrede odredbi zakona o kaznenom postupku te da je pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Stoga je odlučeno kako će se suđenje ponoviti.

Puljić je po zapovjednoj odgovornosti optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene od svibnja 1993. godine do ožujka 1994. godine na području Mostara.

Dragan Bunoza Teška priča HVO-ovac nevin odrobijao 4,5 godina za ratni zločin: 'Svi su me napustili...'

Puljić je tada bio zapovjednik II. bojne 2. brigade HVO-a. U optužnici se navodi kako je on u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u koordinaciji sa zapovjednikom operativne zone HVO-a za jugoistočnu Hercegovinu zahtijevao od izravnih počinitelja da izvode zatvorenike iz logora Heliodrom, odvode ih na prisilne radove i u živi štit.

Na taj je način prouzročio ranjavanje 73 zatvorenika – civila, 11 ih poginulo, a najmanje 15 fizički su zlostavljali pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Puljić. 

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • trabant7:

    Jel to zbog pelješkog mosta?

  • aabbcc:

    Juda treba biti svetinja ! a casnici moralni tako da pravi zamijeni nevinog u zatvoru !

  • Yougurt:

    .provjerljivo !!!.......jedan telefonski poziv je dovoljan !!!....... U Bosni i Hercegovini objavljeni su novi dokumenti koji pokazuju da tamošnje tužiteljstvo zbog ratnog zlocina istražuje ulogu glavnog tajnika HDZ-a dokumentacija potvrduje da se ime Milijana Brkica uistinu nalazi na listi vojnih ... prikaži još!h policajaca HVO-a iz Livna osumnjicenih za ratni zlocin nad srpskim civilom. Kako se može vidjeti iz dokumenta , Tužiteljstvo BiH taj predmet vodi je pod rednim brojem Kt-385/04, odnosno, KTA–RZ 7/2004. .. Prvoosumnjiceni u tom predmetu je Zdenko Andabak, koji je u navedeno vrijeme bio zapovjednik Vojne policije i koji je osobno odveo Nenada Pokrajca iz njegove kuce. .........Slijede Tomislav Garic,....... Muamer Jašarevic Babo,....... Ante Mišic, Hajrudin Hodžic Dino, a na šestom mjestu u optužnici navedeno je ime Milijana Brkica, bivšeg djelatnika specijalne policije Alfa....................... Medu osumnjicenicima nalaze se još i imena Dražena Pezera i Muhameda Ibrahimovica Muhe. ..........................Andabak, Jašarevic i Brkic zajedno su u travnju 1992. iz Zagreba došli u Livno sa zadacom da ondje ustroje Vojnu policiju HVO-a.