Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve manje manevarskog prostora

Sud BiH idući će tjedan odlučivati o izručenju Zdravka Mamića?

Zdravko Mamić
Foto: STR-2222/PIXSELL
1/3
16.06.2019.
u 20:12

Hrvatska izručenje Zdravka Mamića traži na osnovi optužnice u kojoj ga USKOK zajedno s još nekoliko osoba tereti da je u sklopu zločinačkog udruženja iz Dinama izvukao oko 200 milijuna kuna

Zdravku Mamiću ostaje sve manje manevarskog prostora. Zaključak je to koji se nameće nakon što se doznalo da je Ministarstvo pravde BiH u petak dobilo i službeni zahtjev za njegovo izručenje Hrvatskoj.

Zahtjev za izručenje nekadašnje alfe i omege hrvatskog nogometa prethodno je potpisao Dražen Bošnjaković, hrvatski ministar pravosuđa.

Sud odlučuje

Da bi Mamić bio izručen Hrvatskoj, prvo taj zahtjev treba biti proslijeđen mjerodavnom sudu BiH, što će se dogoditi vjerojatno u ponedjeljak. Kada sud zaprimi zahtjev, zakazat će se ročište na kojem će se utvrditi je li hrvatski zahtjev za Mamićevo izručenje valjan. Drugim riječima, suci prvo moraju utvrditi je li djelo za koje je Mamić optužen u skladu sa sporazumom o međusobnom izručenju vlastitih državljana, koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012., a na snagu je stupio dvije godine kasnije. Mamić uz hrvatsko ima i državljanstvo BiH i, da bi bio izručen Hrvatskoj, djela za koja se tereti moraju biti počinjena u sklopu zločinačkog udruženja i moraju biti počinjena nakon potpisivanja sporazuma.

Formalno, s obzirom na to da USKOK Mamića i još nekoliko osoba tereti da su se udružili u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli oko 200 milijuna kuna te da su djela koja im se stavljaju na teret počinjena 2015., uvjeti za izručenje su zadovoljeni. No je li to uistinu tako, odlučit će bosansko-hercegovački sud. Ako odluče da su uvjeti za izručenje zadovoljeni, odobrenje za izručenje mora dati Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Mamić će se protiviti

On je ovih dana izjavio da je sud taj koji će odlučiti ima li uvjeta za izručenje, dok je ranije izjavljivao da će Mamić biti izručen ako svi uvjeti sa strane BiH budu zadovoljeni. Mamić će se vjerojatno protiviti izručenju jer je ranije kazao da bi on da mu se sudi u BiH. Protivljenje izručenju cijelu bi proceduru moglo razvući na mjesec do dva. U međuvremenu, sud u BiH prošli je tjedan odbio odrediti pritvor Mamiću, što je automatizmom traženo nakon što je za njim raspisana međunarodna tjeralica. No izrečene su mu mjere opreza pa su mu tako oduzeti putni dokumenti, ne smije napuštati BiH te se u određenim vremenskim razmacima mora javljati policiji.

Optužnica na osnovi koje se traži Mamićevo izručenje potvrđena je na Županijskom sudu u Osijeku 21. svibnja, i to nakon više pokušaja. Mamićeva obrana pokušala ju je osporiti tvrdnjama da Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a koji je optužnicu potpisao, nije ovlašteni tužitelj. Ta im argumentacija nije prošla, kao što im nisu prošli ni zahtjevi za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Osijeku i svih sudaca. U međuvremenu čeka se i da Vrhovni sud odluči o žalbama na nepravomoćnu presudu kojom je Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora. Kada bi ta presuda bila ukinuta, bio bi ukinut i obligatorni pritvor.

VIDEO Zdravko Mamić o presudi

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
21:41 16.06.2019.

vrati se

DA
DarthVader
18:20 17.06.2019.

Uzalud vam trud sviraci, nis od toga.

AR
Arkade
19:53 17.06.2019.

Necete dobit maminja dok god nam ne vratite sve one ratne zlocince i bandite iz ercegovine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije