Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatološki rekordi

Pogledajte kakvo nam vrijeme donosi prosinac

Kiša Sunce
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
01.12.2014.
u 08:51

Već prvog dana klimatološke zime pred pragom smo klimatološkog rekorda koji slobodno možemo nazvati antologijskim

Mjesec studeni ostat će upamćen kao mjesec izrazito topliji od višegodišnjeg prosjeka te je jasno kako će biti među najtoplijim mjesecima u 2014. kada je u pitanju temperaturno odstupanje od normale.

Zadnja dva dana najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji ponegdje su dosezale i prelazile visokih 20°C, a u nedjelju je temperatura mora u Dubrovniku bila 19°C. No sve to pomalo pada u sjenu ako znamo da su u nedjelju na jugu Italije temperature zraka dosegle nevjerojatnih 30°C, što je čak i za to područje nezabilježeno u znanoj povijesti, javlja Crometeo.hr.

Već prvog dana klimatološke zime pred pragom smo klimatološkog rekorda kojega slobodno možemo nazvati antologijskim. Naime, na službenoj meteorološkoj postaji Split Marjan najviša temperatura zraka ikad izmjerena u prosincu iznosi 18,1°C i izmjerena je 5. prosinca 1979. godine. U Splitu je u ponoć temperatura zraka iznosila 19°C, a ako se dogodi da minimalna jutarnja bude iznad 18,1°C, to bi značilo vjerojatno nezabilježenu situaciju u znanoj meteorološkoj povijesti da se jedan apsolutni mjesečni maksimum sruši s minimalnom jutarnjom temperaturom zraka!

Ciklona koja već dugi niz dana donosi oblake i natprosječnu toplinu kulminaciju svoga utjecaja imat će upravo tijekom ponedjeljka. Lokalno može pasti više od 40 litara kiše po kvadratnom metru, na moru su mogući olujni udari juga. Od utorka se očekuje samo djelomično smirivanje vremena, ali će se sve do vikenda zadržati nestabilno, relativno toplo i povremeno uz kišu. Najviše suha vremena bit će u srijedu i četvrtak. Zahlađenje koje su prognostički materijali predviđali za ovaj tjedan u Dalmaciji se neće dogoditi do vikenda, a onda nas konačno očekuje hladnije i stabilnije vrijeme uz buru!

U drugoj polovici tjedna prevladavat će uglavnom tmurno, maglovito i vlažno vrijeme. Čini se da će temperatura zraka konstantno biti u plusu, u noći i ujutro od 2 do 4°C, a preko dana oko 5 ili 6 Celzijevih stupnjeva. Lako je moguće da sunca uopće neće biti ili eventualno samo koja zraka. Povremeno može biti kiše ili rosulje u malim količinama, ali dovoljno da bude vlažno i mokro. Čini se da je najveća vjerojatnost za kišu tijekom petka, u gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će slab, povremeno i umjeren sjeveroistočni vjetar.

Slično vrijeme moglo bi se zadržati i u danima vikenda. Raste vjerojatnost za dugotrajnu, možda i cjelodnevnu maglu. Ponegdje će se tijekom vikenda možda ipak probiti i malo sunca. Jutra bi mogla biti malo hladnija pa u danima vikenda može biti slabog jutarnjeg mraza, osobito ako noći budu djelomično vedre. Dnevna temperatura bez veće promjene – u većini mjesta oko 5 Celzijevih stupnjeva.

>> Izdano upozorenje: Idućih dana prijeti nam nevrijeme i niže temperature

 

Komentara 18

DU
Deleted user
09:23 01.12.2014.

Nečuveno! U ovom članku uopće se ne govori što o tome ima reći Vakula Zoki, najsjajnija meteorološka zvijezda u Hrvata.

IS
ispravno
11:28 01.12.2014.

Ništa nisam shvatio, daj ponovite molim vas kakvo će biti vrijeme na kontinentalnom području?????

DU
Deleted user
09:03 01.12.2014.

Da počnemo graditi arke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije