Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORNJA STUBICA

Stubički kraj izgradnjom ove brane više ne treba strahovati od velikih poplava

Burnjak
Foto: Alen Brodar/Zagorje International
1/12
10.12.2015.
u 17:33

Radovi na retenciji Burnjak, vrijednoj 9,6 milijuna kuna, pri samom su kraju

Stubički kraj, poznat po tome da za jačih oborina ima velikih problema s poplavama i među najugroženijim je u Krapinsko - zagorskoj županiji, od siječnja sljedeće godine bit će mnogo sigurniji. Naime, retencijska brana Burnjak u Gornjoj Stubici vrijedna 9,6 milijuna kuna, nakon dvije godine je pri kraju izgradnje. Ona je prva izgrađena te ujedno najveća brana za zaštitu stubičkog kraja od velikih voda, a u planu su još i retencije Slani potok i Reka te nizinska retencija na Topličini u Donjoj Stubici. 
Bio je to razlog i što su čelnici Gornje i Donje Stubice te Stubičkih Toplica u društvu zagorskog župana Željka Kolara i generalnog direktora Ivica Plišića obišli 20 metara visoku branu, koja je u kruni dugačka 80 metara.

Mali potoci - veliki problemi

- Zahvaljujem Hrvatskim vodama što su  prepoznale problem stubičkog kraja. Retencijom Burnjak spriječili su poplave koje su se dešavale u posljednjih 20-ak godina u ovom kraju. Riječ je o potocima koji su izgledom relativno mali, no protječu kroz dosta veliko, ali i strmo područje, pa se usred velikih kiša napune vodom doslovce u nekoliko minuta te stvaraju velike probleme. Mi smo ovdje 17. listopada imali poplavu u kojoj je nastradala škola te nekoliko obiteljskih kuća. Jasno je da su podsljemenski potoci velik problem za ovaj kraj te smo na ovaj način uspjeli spriječiti velike poplave u budućnosti, rekao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, obraćajući se u svoje, ali i uime kolega iz Donje Stubice i Stubičkih Toplica, Jurja Srebačića i Vladimira Bosnara.
Što se tiče radova, koji će, istaknuto je, biti gotovi u siječnju 2016. godine, preostalo je ugraditi opremu za tehničko promatranje brane te krajobrazno urediti prostor uz nju. A impresivne su brojke, kada se govori o samoj brani. U nju je naime ugrađeno 40.050 kubnih metara kamenog materijala, 4800 kubika gline, koja čini nepropusnu jezgru brane, 2800 kubika betona, gotovo 132 tone željezne armature i 3,5 tone željezne galanterije te 9000 kvarata geotekstila. Površina koju pokriva je 15 četvornih kilometara, dok joj je volumen 1,8 milijuna kubika zapremnog prostora u jednom poplavnom valu.

Velika ulaganja

- Što se Hrvatskih voda tiče, ovo je treća retencija ove godine takvih dimenzija. Osim tih objekata, radimo i nove nasipe, rekonstruiramo stare te ćemo u ovoj godini uložiti ukupno preko 200 milijuna kuna u nove objekte. Također, održavamo 4000 kilometara nasipa i 32.000 kilometara vodotoka, što je više nego hrvatske autoceste i državne ceste zajedno. Nastojimo poboljšati sustav obrane od poplava, smanjiti štete i rizike, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, dok je župan Kolar naglasio kako je ovo velik iskorak u obrani od poplava te da ova investicija vrijedi mnogo više od deset milijuna kuna, koliko je stajalo njeno izvođenje, misleći pritom na puno manje štete od poplava u stubičkom kraju ubuduće.

>> Gotovo polovici Hrvatske prijeti velika opasnost od poplava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije