Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Strojnica nestala u zdrugu ili HVO-u?

* Laušić je naveo da je sve podatke o strojnici bio poslao sucu Ortynskom, ali tog izvješća nema u spisu
30. listopada 2002. u 00:00 16 prikaza

ZAGREB - Tko je bio zadužen za strojnicu "ero", iz koje je u ožujku 1999. na križanju Selske i Ozaljske ubijen Željko Šobot, i dalje je tajna. Naime, iako je na traženje suca Ratka Šćekića MORH konačno s tog izvještaja skinuo oznaku vojne tajne, pa je ono jučer pročitano u remetinečkoj sudnici, u izvješću se navodi da MORH tih podataka nema.

Uprava za obavještajno-sigurnonosne poslove MORH-a poslala je izvješće, koje je potpisao general bojnik Mate Laušić. U njemu je obrazloženo da je kriminalistički odjel Vojne policije istragu o strojnici "ero" broj 173 615 pokrenuo nakon Šobotova ubojstva, na zahtjev MUP-a. Nigdje u MORH-ovim dokumentima nema podataka da je strojnica otuđena, niti je za njom raspisana objava. U izvješću se navodi da je sanduk u kojem su uz tu strojnicu bile još četiri, u skladište MORH-a zaprimljen je 7. travnja 1994. No, prema Laušićevu izvješću, nakon toga nije vođena nikakva evidencija izdavanja, niti ima podatka tko se njome koristio. Stoga je MORH uputio dopis 49. postrojbi HV-a koje su imale takve strojnice, no, između 24.490 strojnica "ero" sa serijskim brojem 173 615 nije nađen.

MORH-ovi kriminalisti tek su ustanovili da je jedan sanduk sa strojnicama koje su imale niže serijske brojeve, te jedan sanduk sa strojnicama koje su imale više serijske brojeve, završio u Prvom hrvatskom gardijskom zdrugu (njegov je pripadnik bio i ubijeni Sphejtim Taqi, op.a.). No, sanduk sa strojnicama, među kojima je bio sporni "ero", nije nađen u zdrugu.

Nadalje, u izvješću MORH-a navodi se da je tijekom Domovinskog rata 4639 strojnica "ero" isporučeno Hrvatskom vijeću obrane. Stoga je MORH od susjedne države zatražio podatke što je bilo s tim oružjem, no, izvješće do današnjeg dana nije dobio. Zbog toga je osnovano povjerenstvo MUP-a i MORH-a koje bi trebalo ustanoviti što se dogodilo s oružjem koje je misteriozno nestajalo iz MORH-ovih skladišta, a kasnije je korišteno u raznim kriminalnim aktivnostima diljem zemlje.

Laušić je u svom izvješću naveo i da je sve podatke o strojnici kojom je uzbijen Šobot, on već bio poslao i istražnom sucu Radovanu Ortynskom. No, sudac Šćekić konstatirao je da usprkos tomu tog izvješća nema u sudskom spisu.

U spis je dostavljen i odgovor Veleposlanstva Republike Turske o videokaseti osiguranja veleposlanstva iz one noći kad je "zoljom" pucano na Vjeku Sliška. Prema tom odgovoru, ni jedno službeno tijelo Republike Hrvatske nije tražilo videokasetu, a snimka ionako ne pokriva područje s kojeg je pucano. U odgovoru turskog veleposlanstva navodi se i da se te kasete presnimavaju svaki dan, a u spis je priložen i tlocrt područja pokrivenog videonadzorom.

Sudac Šćekić jučer je pročitao i obilnu dokumentaciju koja se odnosila na poslovanje dr. Borisa Ljahnyckog, kao i pravomoćnu presudu Zemaljskog suda u MAunchenu kojom se Željko Fain zbog trgovine drogom osuđuje na osam godina zatvora.

I. Jakelić

više

"Ja sam svoje obavio, sada ti!"

U sudnici je jučer preslušana i audiokaseta razgovora Jasne Babić, "Nacionalove" novinarke, i poslije ubijenog Veselina Marinova. Na kaseti od 90 minuta, prepunoj šumova, snimljeno je svega 15 minuta razgovora.

Iako je Jasna Babić u svom iskazu svjedočila kako joj je Marinov pričao da ga je Damir Džeba u noći Šobotova ubojstva tražio alibi, te da to ima snimljeno, to je spomenuto u svega jednoj rečenici. Novinarka i Marinov razgovarali su o njegovu posjetu bivšem ministru pravosuđa Stjepanu Ivaniševiću, posjetu tužiteljici Dunji Pavliček-Patak, te susretu Marinova i Vjeke Sliška. Marinov u razgovoru s novinarkom tvrdi da mu je tužiteljica pokazala transkripte snimljenih razgovora Džebe i Mije Kovče, te Džebe i Željka Pula, bivšeg načelnika PU zagrebačke. Prema tim transkriptima, Džeba je navodno rekao Pulu "ja sam svoj posao obavio, a sada je na tebi red". Marinov je novinarki objasnio da se to odnosilo na situaciju kad je njemu policja "napakiraka" drogu.

Preslušana kaseta bit će transkriptirana, a transkripti će se priložiti u spis. Uz to, vijeće je odlučilo da se kaseta pokuša presnimiti te očistiti od šumova ako je to moguće. (ija)

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije