Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poginulo 12 osoba

Četvero ozlijeđenih iz nesreće poljskog autobusa vraća se u zemlju, dio putnika i dalje kritično

Izvlačenje autobusa nakon nesreće u kojoj je poginulo 12 ljudi
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/28
06.08.2022.
u 23:32

U nesreći su sudjelovale 44 osobe, među njima dvojica vozača, a 12 osoba je izgubilo život

Teška prometna nesreća dogodila se oko 5.40 sati na autocesti A4 u smjeru Zagreba. S kolnika je sletio autobus poljskih registracija. Poljaci su, kako je na konferenciji za novinare rekao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  išli na hodočašće u Međugorje. 11 osoba je smrtno stradalo na mjestu nesreće, dok je jedna osoba preminula nakon reanimacije. Ukupno su 32 osobe primljene u bolnicu. 

23:30 Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski objavio je u subotu navečer da se u Poljsku vraćaju četiri osobe ozlijeđene u tragičnoj nesreći u Hrvatskoj u kojoj je poginulo 12 ljudi. 

"Poljska država ne ostavlja svoje građane bez pomoći. Zajedno s poljskim izaslanstvom u Varšavu se vraćaju četiri osobe ozlijeđene u tragičnoj nesreći u Hrvatskoj", objavio je Niedzielski na Twitteru. Dodao je da ostali "ostaju pod najboljom skrbi u hrvatskim bolnicama. Obavještavamo dalje o njihovom zdravstvenom stanju".

Među 32 ozlijeđene osobe, od kojih se četvero vraća u zemlju, 19 je još uvijek u teškom stanju u pet hrvatskih bolnica. Poljski ministar zdravstva, izvještavaju poljski mediji, potvrdio je da je prognoza za petero njih neizvjesna.

20:45  Ozlijeđene poljske državljane su u Općoj bolnici Varaždin u pratnji župana obišli su poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski i zamjenik ministar vanjskih poslova Republike Poljske Marcin Przydacz.

- O razmjerima nesreće i samoj akciji spašavanja unesrećenih, najbolje govore podaci da je sudjelovalo 16 timova hitne pomoći, od čega 11 iz Varaždinske županije, tri iz susjedne Međimurske županije i dva tima iz Zagrebačke županije. 

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka, izvijestila je policija. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dvoje pacijenata u OB Varaždin u kritičnom stanju

Od vatrogasaca, na mjestu nesreće je bila Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina s tri vozila i 10 pripadnika te 5 DVD-ova, i to Varaždinske Toplice, Breznički Hum, Šćepanje, Radešić, Novi Marof, ukupno 66 vatrogasaca sa 17 vozila. Uključeno je bilo 15 službenika PU varaždinske te 17 djelatnika Hrvatskih autocesta. Također, odmah ujutro je aktiviran Krizni stožer, koji je vodio akciju. Društvo Crvenog križa Varaždinske županije pruža psihološku pomoć, kako unesrećenima, tako i pripadnicima naših žurnih službi – izvijestio je varaždinski župan Anđelko Stričak. Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak rekao da je u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto 11 pacijenata. - Dvoje pacijenata nalazi se u kritičnom stanju i u jedinici su intenzivnog liječenja – rekao je Poljak.

20:00 Hrvatski i poljski  ministar zdravstva, Vili Beroš i Adam Niedzielski, u subotu poslijepodne obišli su zagrebačke bolnice u kojima su zbrinuti Poljaci ozlijeđeni jutros u nesreći na A4, te istaknuli da je 19 osoba i dalje u teškom stanju. U nesreći su sudjelovale 44 osobe, među njima dvojica vozača, a 12 osoba je izgubilo život, rekao je poljski ministar zdravstva novinarima nakon što je zajedno s ministrom Berošem obišao ozlijeđene poljske građane zbrinute u KBC-u Zagreb.  

06.08.2022., Zagreb - Ministar Vili Beros i poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski obisli su ozlijedjene iz prometne nesrece koji se lijece u KBC-u Zagreb - Rebro. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Devetnaest ozlijeđenih i dalje je u teškom stanju, a svi ozlijeđeni zbrinuti su u tri zagrebačke bolnice, kao i u bolnicama u Varaždinu i Čakovcu, rekao je poljski ministar.

Neki od poljskih pacijenata, ako im dopusti zdravstveno stanje, još večeras bi se mogli vratiti kući, dodao je.

19:30 Među prvima na mjesto nesreće poljskog autobusa koji je jutros rano ujutro sletio s autoceste A4 su stigli pripadnici DVD Breznički Hum, jedna od nekoliko vatrogasnih postrojbi koji su sudjelovali u spašavanju ozlijeđenih i izvlačenju smrtno stradalih putnika.

19:00 Organizator puta poljskog autobusa u Međugorje Jaroslaw Milkowski otkrio je poljskim medijima da je on trebao biti u autobusu koji je sletio koji je sletio s A4 pri čemu je poginulo 12 osoba, ali ga je u tome spriječila osobna tragedija. "Ovo je jako bolna stvar za mene, pogotovo jer sam danas pokopao svoju majku. Sad sam se vratio s pogreba i idem na policiju. Ovo je jako teško za mene, ali Božji sud koji proživljamo nam je nepoznat", izjavio je za Fakt.

18:30 Očevidom prometne nesreće poljskog autobusa u kojoj je u subotu na autocesti kod Breznice život izgubilo 12 osoba utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad upravljačem, a u cilju utvrđivanja uzroka nesreće naložena je obdukcija stradalih i vještačenje alkoholiziranosti vozača.

17:30 S obzirom na veličinu ove tragedije, to je nešto što je šokantno za svaku osobu koliko god ona bila istrenirana kao policajac, vatrogasac ili pripadnik hitne medicinske pomoći, civilne zaštite i ostalih“, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

17:00 - Objavljena je posljednja snimka poljskog autobusa prije nesreće.

16:55 Medicinska sestra Monica Lisowski završila je par sati ranije smjenu noćnog dežurstva kad su je zvali da se vrati u bolnicu KBC Zagreb jer su ozlijeđeni u tragičnoj nesreći na A4 poljski državljani. Ona, naime, zna poljski jezik. Njezino znanje jezika pomoglo je da se barem na koji trenutak ozlijeđeni u nesreći osjećaju kao da je netko njihov kraj njih.

15:55 - Došao sam i u KBC Zagreb zahvaliti osoblju na svemu što su napravili. KBC je zaprimljeno 6 bolesnika, od čega je jedan preminuo. Od ostalih pet, četvero je teško ozlijeđeno, a jedan je lakše ozlijeđen. S njim sam i pričao, a njemu su djelatnici omogućili da razgovara sa svojom obitelji u Poljskoj što je njemu bilo bitno - izjavio je ministar Beroš. Više pročitajte ovdje.

14:46 - Upravo se uklanja autobus sa mjesta nesreće.

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

14:13 - Poljski policijski službenici koji u Hrvatskoj borave u sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija“, stigli su u Varaždin i pružaju pomoć hrvatskim kolegama u razgovorima sa stradalim poljskim putnicima.

14:05 - Uskoro kreće izvlačenje autobusa

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka, izvijestila je policija. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

13:09 - Prema pisanju portala RMF24, u autobusu su bila i tri svećenika te šest časnih sestara.

13:05 - Kako javlja Ministarstvo infrastrukture republike Poljske, autobus je proizveden 2011. godine, registriran je u Poljskoj i imao je sve potrebne dozvole. Tehnička ispravnost provedena je u lipnju ove godine i vrijedi do 13. prosinca. Navode kako su u autobusu putovale 44 osobe te da je 12 osoba preminulo.

12:40 - Primili smo službeno priopćenje PU varaždinske. "U subotu, 6. kolovoza u 5.41 sati, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske zaprimio je dojavu Županijskog centra 112, o slijetanju autobusa poljskih registarskih oznaka, na autocesti A-4 između Brezničkog Huma i Komina, u smjeru Zagreba.

U žurno postupanje po dojavi, uključeni su policijski službenici Policijske uprave varaždinske i Policijske uprave zagrebačke, ekipe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske i Zagrebačke županije, Javna vatrogasna postrojba Varaždin i više dobrovoljnih vatrogasnih društava, djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i Varaždin Ravnateljstva civilne zaštite te djelatnici Hrvatskih autocesta. Tijekom dosadašnjeg postupanja, utvrđeno je da u prometnoj nesreći na mjestu događaja smrtno stradalo 11 osoba te je ozlijeđeno više od 30 osoba. Ozlijeđene su osobe prevezene u bolnice u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu. Jedna od ozlijeđenih osoba naknadno je preminula od posljedica prometne nesreće u jednoj zagrebačkoj bolnici. Kako je utvrđeno, svi stradali su poljski državljani. Na mjesto događaja izašla je zamjenica Županijske državne odvjetnice u Varaždinu koja provodi očevid u suradnji s policijskim službenicima.

Promet dionicom autoceste u smjeru Zagreba, od čvora Breznički Hum do čvora Komin, odvija se jednim kolničkim trakom.

Informacije o prometnoj nesreći i stradalim putnicima, obitelji putnika mogu dobiti od Veleposlanstva Poljske u Republici Hrvatskoj, na broj telefona 014899414", navodi se upriopćenju. 

12:36 - Ukupno je preminulo 12 osoba, a 32 osobe su ozlijeđene, od čega 19 teško, a 13 lakše, kazao je ministar zdarvstva Vili Beroš. Više pročitajte OVDJE

11:30 - Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je u razgovoru sa svojim poljskim kolegom Zbigniewom Rauom sućut povodom tragične prometne nesreće poljskog autobusa na autocesti A4 kod Brezničkog Huma, objavljeno je na Twitteru.

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je za poljsku televiziju TVN24 da su "sve žrtve poljski državljani". "U ovom trenutku to možemo potvrditi", rekao je, te dodao da je "autobus varšavskih registarskih oznaka."

Grlić Radman je na Twitteru objavio da je u razgovoru s Rauom "iskazao nadu u brz oporavak unesrećenih", te naglasio da "nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć". "Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima", napisao je Grlić Radman.

11:11 - Poljska policija stigla je na mjesto nesreće.

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka, izvijestila je policija. Poljska policija stigla je na mjesto nesrece Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

10:58 - Večernjakova reporterka Mia Mitrović nalazi se na mjestu nesreće. 

Snimatelj: Antonio Tatar

10:42 - Premijer Andrej Plenković izrazio je u ime Vlada sućut obiteljima poginulih.

"Razgovarao sam s poljskim premijerom Morawieckim povodom strašne prometne nesreće u blizini Brezničkog Huma u kojoj je poginulo 12 poljskih građana. Uime Vlade RH  izrazio sam sućut obiteljima poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć", napisao je.

10:37 - Snimljene su i prve fotografije iz unutrašnjosti autobusa.

10:31 - Promet dionicom Breznički Hum – Komin u smjeru Zagreba otvoren je za promet jednim kolničkim trakom.

10:28 - U OB Varaždin na liječenju je 11 osoba, u ŽB Čakovec dvije, a po šest u tri zagrebačke bolnice.

Izvlačenje autobusa nakon nesreće u kojoj je poginulo 12 ljudi
1/12

10:25 - "Dogodila se strašna prometna nesreća, dobili smo informaciju od državljanke Poljske koja je bila u autobusu. Izašle su sve žurne službe na teren,16 timova hitne, vatrogasci, policija, HAC. U ovom trenutku imamo informaciju da je 11 osoba poginulo. 32 osobe su primljene u bolnice. Još jedna osoba koja je bolnički zbrinuta je preminula. Prema informacijama koje dobivamo, dosta je putnika s teškim traumama. Informiran je i predsjednik Vlade. Imao je razgovor s poljskim premijerom i izrazio mu je sućut, obitelji i narodu Poljske. U kontaktu sam s poljskim veleposlanikom", kazao je Božinović. Više o tome čitajte OVDJE

10:13 - Iz Poljske u Hrvatsku hitno dolaze tamošnji  ministar zdravstva Adam Niedzielski, zamjenik ministarstva vanjskih poslova Marcin Przydacz te liječnici i psiholozi iz timova za hitnu pomoć. Poljski premijer Mateusz Morawiecki razgovarao je s hrvatskim  kolegom Andrejem Plenkovićem koji je potvrdio da su putnici dobili svu medicinsku pomoć. 

10:06 - Putnici su hodočasnici koji su išli u Međugorje, potvrdio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

10:03 -  Jedna osoba je preminula na Rebru u Zagrebu nakon reanimacije. Ostalih petero imaju teške ozljede. 

10:00 - Predstavnici poljskog veleposlanstcva iz Zagreba idu na mjesto teške nesreće, kazali su iz poljskog Ministarstva vanjskih poslova. Iz poljskog Ministarstva vanjskih poslova rekli su kako je moguće da su Poljaci bili na putu u Međugorje, no da tu informaciju za sad još ne mogu potvrditi sa sigurnošću. 

9:12 - U povodu teške prometne nesreće na autocesti A4 u Općoj bolnici Varaždin u 9. 30 sati održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti i ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević i drugi.

8:57 - Na mjesto nesreće stiglli su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka, izvijestila je policija.Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja stigao je na mjesto nesrece Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

8:56 - Mogu zasad reći da se oko 5.40 sati na autocesti A4 dogodila prometna nesreća i da je nakon slijetanja autobusa poljskih registarskih oznaka više poginulih i ozlijeđenih - rekao nam je Matko Murić iz Policijske uprave varaždinske.

8:54 - Iz MUP-a su javili da je u slijetanju autobusa poljskih registarskih oznaka, prema prvim informacijama s terena, poginulo 11 osoba, a nekoliko je ozlijeđeno.

8:30 - Zbog prometne nesreće prekinut je promet između čvorova Breznički Hum i Komin u smjeru Zagreba. Obilazak je čvor Breznički Hum - DC3 - čvor Komin. Ispred čvora Breznički Hum u smjeru Zagreba kolona je oko dva kilometra.

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka, izvijestila je policija. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

8:25 - To je jedna od najtežih prometnih nesreća u Hrvatskoj. Četrnaest slovačkih turista poginulo je u rujnu 2008. na autocesti A1 kod čvora Jadova i Zir. Vozač je zaspao, a autobus se zabio u betonski nosač nadvožnjaka. Tridesetak putnika je bilo ozlijeđeno. U prometnoj nesreći na autocesti kod Slavonskog Broda prošle godine je smrtno stradalo deset osoba. Autobus kosovskih registarskih oznaka koji je vozio iz Frankfurta u Prištinu sletio je s ceste. U lipnju 2012. osmero čeških turista je poginulo, a 44 osobe su teže i lakše ozlijeđene kod je kod tunela Krpani na autocesti Zagreb – Split, kad je autobus sletio s ceste, udario u ogradu i stup te se prevrnuo.

8:15 - Nesreća se dogodila na 62. kilometru autoceste između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec

8:10 - "Zasad znamo da je smrtno stradalo 11 osoba, dok su drugi ozlijeđeni prevezeni u bolnice u Zagrebu i Varaždinu. Intervencija je završena, na terenu je još vatrogasaca koji dežuraju", kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy. Što se tiče ozlijeđenih, Nagy je rekao da ih je preuzela hitna, te da ne zna kakva je težina tih ozljeda. 

Kazao je da su sve ljudi izvukli iz autobusa, a da se uzrok nesreće još ne zna. 

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka, izvijestila je policija. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Iz PU varaždinske kratko su priopćili da je na mjestu nesreće, uz policijske službenike iz varaždinske i zagrebačke policijske uprave, angažirano više ekipa hitne pomoći i vatrogasnih ekipa iz obje županije.

Promet autocestom A4 u smjeru Zagreba teče jednim kolničkim trakom uz regulaciju policijskih službenika.

Prema prvim informacijama iz PU varaždinske, nesreća se dogodila na 62. kilometru autoceste između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec. Angažirano je više ekipa Hitne pomoći iz Varaždinske županije i Zagreba.

Na terenu su i vatrogasci iz Varaždinske i Zagrebačke županije. Promet se odvija jednim trakom.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Idler
Idler
07:34 06.08.2022.

Užas, bolje nit ne nagađat kaj je i kak. Poljska je jako daleko za vozit, ni rjetkost ak vozači "zadrijemaju" na ravnoj šniti !

LI
liliZG
08:51 06.08.2022.

katastrofa....pretpostavljam umor vozača, al što god bilo , strašno.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:09 06.08.2022.

Užasna tragedija. Očito umor. Sucut Poljacima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije