Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna zemlja

Strapač: Nudili su mi močvaru i minsko polje, 
ali sam to odbio

13.08.2013., Djakovo - Nakon propalih pregovora u Zagrebu vodja seljaka Antun Laslo na djakovackom punktu odrzao konferenciju za medije performans s kocijom i konjima te je pokazao kako se orala zemlja prije nego sto su dosli traktori. U znak podrske njih
Foto: Davor Javorović/ PIXSELL
01.07.2015.
u 21:00

Silvestar Ćuković oduševljen je s dobivenih zapuštenih 2,8 ha, idealnih za 40-ak ovaca, koje će ga posve pobrstiti za 2-3 godine i usput pognojiti

Zarasla šuma, minirano polje, dio koridora 5c, kanal Dunav – Sava, nadvožnjak, napuštena ciglana, močvara, groblje, mrtvačnica, čak i nogometno igralište, na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, no u Agenciji za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede svaka od tih apsurdnih parcela ovih se dana stočarima bezemljašima ili s nedovoljno hektara nudila kao najnormalnije državno poljoprivredno zemljište – oranica, livada ili pašnjak. U mjerodavnoj agenciji jučer to nisu ni demantirali. Tvrde da su prema zadnjim dvodimenzionalnim zračnim snimkama iz lipnja 2011. sve te površine evidentirane kao zelene. No kako ih nitko, prije no što je odlučeno da se zemlja stočarima od svibnja ubrzano dodjeljuje i bez natječaja, nije obišao i provjerio u kakvom su stanju, u stvarnosti su, čini se, nestale.

Uvredljiva ponuda

Na državnom poljoprivrednom terenu sagrađene su ceste, dječja igrališta..., kojih dandanas nema u katastru, a stočari su ogorčeni.

– Strašno je kako se država sprda s nama. Obmanjuju javnost kako će stočarima pomoći da što prije povećaju rentabilnost i proizvodnju, no ovakvom "dobronamjernom" podjelom zemlje ponovno se htjelo namiriti one velike, oni sigurno nisu dobili močvare, draču i minska polja, nego prave i velike oranice i nemaju problema. Malim OPG-ima pak uvredljivo nude raštrkane parcele i u nekoliko katastarskih općina, negdje udaljene i 100 kilometara od farme, kao da se proizvodnja hrane za stoku na takvoj udaljenosti ikome može isplatiti. Nekima iz Slavonije nudili su čak i zemlju u Lici – nabraja Antun Laslo, predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske - Život. Od iduće godine poticaji se neće dobivati po grlu, već samo po hektaru, pa Laslo i u tome vidi urotu velikih poljoprivrednih tvrtki i države - da dobiju više poticaja, dok im se s druge strane, tvrdi, nigdje ne uvjetuje da i za pet godina moraju imati najmanje onoliko stoke koliko je imaju danas. Zbog svega toga iz Udruge Život zazivaju reviziju svog dodijeljenog državnog poljoprivrednog zemljišta, još od 1996.

Željko Strapač iz Ozdakovca dobio je 2,8 upotrebljivih hektara, a u ponudi su bili i minsko polje i močvara nedaleko od Kutine, koje je, kaže, odbio. Problem je, tvrdi i cijena zakupa hektara oranice od 780 kuna, a zna nekoliko velikih sustava koji ih plaćaju 380 kuna.

Koze vole i obraslu zemlju

Brat Tihomir se nemalo iznenadio kad mu je umjesto oranice ponuđen veliki ribnjak. No nisu svi baš nezadovoljni. Silvestar Ćuković iz Sv. Nedelje oduševljen je s dobivenih zapuštenih 2,8 ha zemlje, idealnih za 40-ak ovaca, koje će ga posve pobrstiti za 2-3 godine i usput pognojiti te obaviti posao umjesto njega, kazao nam je. Odgovarajući na javne kritike o nepoštenoj dodjeli zemljišta i novom pogodovanju velikim sustavima, ministar Tihomir Jakovina jučer je kazao kako su greške moguće, ali nisu namjerne. Ipak, treba ih prijaviti. – Intencija je bila da se kroz interventne mjere bez natječaja zemljište primarno dodijeli stočarima koji prema broju uvjetnih grla imaju nedostatak i većina onih koji su dobili zemlju vrlo je zadovoljna – ustvrdio je Jakovina. Ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević kaže kako je uvjete za zemlju bez natječaja imalo 10.398 poljoprivrednih gospodarstava, a prijavilo ih se 3318 sa zahtjevom za 74,5 tisuća hektara. U tri tjedna njih 2612 dobilo je 42 tisuće hektara na 36.105 katastarskih čestica. Tvrdi kako zemlja nije dodjeljivana zbog rodbinskih ili stranačkih veza nego temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu i jasno propisanog naputka resornog ministarstva.

– Bilo je manjih prigovora stočara. No oni su u međuvremenu riješeni i gdje je to moguće ponuđeno im je drugo zemljište – kazala je.

>> Kako dalje? Mladima dajte državnu zemlju u najam i povoljne kredite

Komentara 1

Avatar japunduša
japunduša
22:16 01.07.2015.

Ovakva podjela parcela,nije slučajna.Jer,na pregledniku GeoportalDGU,vidi se svaka čestica,a onaj koji se služi računalom,jako dobro može vidjeti kakav je to komad zemlje.Da li je obrašten,da li je na njemu cesta,groblje ili ne znam kaj. Ovo je p....anje u zdrav mozak,i pokazivanje mišića jednog propalog poljoprivrednog "apotekara".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije