Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANCI KUPUJU NEKRETNINE

Nizozemac o kupovini kuće na Jadranu: Kupit ću još jednu veću kuću za goste!

Grad Pag na otoku Pagu
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
30.03.2023.
u 22:24

Cijene između dvije i pol i tri tisuće eura po četvornom metru za strance su, izgleda, sitnica

Prošle godine vlasništvo nad nekretninom u Hrvatskoj steklo je 13.200 stranih državljana - 35 posto više nego godinu ranije. Čak 95 posto svojih novih nekretnina kupili su u jadranskim županijama. Nizozemac Avon Verdujin kuću iz snova pronašao je na Pagu.

- Ima baš sve što sam želio, od toga da nema uragana do predivno čistog, modrog mora, bez morskih pasa, i vrlo niske stope kriminala, a ljudi su predivni. Naposljetku, cijene su još razumne - objasnio je Verdujin svoju odluku za HRT. Cijene je uspoređivao s nizozemskima i američkima. U kući na Pagu planira provoditi pola godine dok ne ode u mirovinu, kada planira doselitiza stalno.

Jedan od odlučujućih faktora u odabiru lokacije za Verdujina su bila godišnja doba. - Ako ih nema, godine prolaze, kao na Floridi, gdje je vruće ili vruće i vlažno i godine prolete. Zato morate ovo cijeniti, treba vam malo zime da biste mogli uživati u proljeću i ljetu - zaključio je.

Verdujin je zadovoljan i procesom kupnje, cijenom kuće, ali i bankom koja ga je kreditirala. Tražio je kuću u koju će moći odmah useliti, a planira kupiti i još jednu veću kuću za sve koji će mu dolaziti u goste. Njegov brat Norbertus također je u potrazi za prostorom. Cijene nekretnina i po njemu su prihvatljive, dok je u Nizozemskoj "postalo nemoguće kupiti bilo što" požalio se.

Poljakinja Beata Bukša na Pag je došla turistički, na ljetovanje, prije 30 godina, no onda se zaljubila, udala te ostala na otoku. Danas vodi turističku agenciju, a često i pomaže strancima koji žele kupiti kuću na Pagu.

- Procedure su vrlo jednostavne, ali ono što je uvijek moja prva rečenica je da su dobrodošli oni koji su legalisti. Sve zavisi od tržišta s kojeg dolazi potencijalni kupac, dakle zasigurno za zapadnu Europu nisu skupe, sve više nisu skupe ni za Poljsku, Češku, Slovačku - rekla je, dodajući da je u protekle tri godine velik broj stranih državljana odlučio kupiti nekretninu na Pagu.

Cijene između dvije i pol i tri tisuće eura po četvornom metru za strance su, izgleda, sitnica, stoga je vjerojatno da će oni u dogledno vrijeme činiti znatan dio populacije Paga, a vjerojatno i drugih hrvatskih otoka.

VIDEO Po čemu stranci raspoznaju Hrvatsku? 'Apsolutno nevjerojatna zemlja!'

Ključne riječi

Komentara 18

HR
hr76
23:51 30.03.2023.

Hitno porez na nekretnine na drugu i svaku iduću nekretninu, i to progresivnom, a možda i eksponencijalnom stopom. Prvu nekretninu osloboditi poreza čime će se pomoći stalnim stanovnicima Hrvatske.

PO
pobjednik2
23:33 30.03.2023.

Pod hitno uvesti porez na nekretnine!

Avatar vila velebita
vila velebita
07:03 31.03.2023.

Porez na nekretnine bi pokrenuo daljnju lavinu rasprodaje nasljedstva u Hrvata. Naša sirotinja najčešće po babama i djedovima naslijedi i onda rasprodaje, a ako ih to još dodatno financijski optereti, prodat će budzašto. Poslije će biti prosjaci i nadničari u vlastitoj zemlji. Žalosno je da se furamo pod nekakvu mediteransku i pomorsku zemlju, a siromašna djeca iz Slavonije će neka prvi puta vidjeti more kad budu punoljetni. U ono prijašnje mračno doba je bar bilo dječijih odmarališta i dječijih kampova... Koliko klinaca je samo naučilo plivati u njima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije