Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U splitskoj luci prekinuta još jedna blokada. Najavljene nove akcije

Sindikat lučkih radnika Trajektne luke Split na ovaj način želi riješiti dugogodišnji spor sa splitskom Lučkom upravom, odnosno izboriti se, kako ističu, za pravedniju raspodjelu dobiti
15. listopada 2014. u 13:10 2 komentara 1308 prikaza
split
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Ukrcaj na trajekt Tin Ujević koji je u 8.30 trebao isploviti iz Splita za Stari Grad na Hvaru svojim tijelima zapriječili su zaposlenici Trajektne luke koji su jutros započeli prosvjed.

Lučka usporava i Jadrolinija prve su trajekte prebacili na carinski gat pa su veze s Bračem i Šoltom ostvarene, međutim, prosvjednici su, nakon što su se putnici ukrcali na Tina Ujević, spriječili ukrcaj vozila. Prosvjednici su tvrdili kako će spriječiti i isplovljavanje trajekta za Vis.

Sindikat lučkih radnika Trajektne luke Split na ovaj način želi riješiti dugogodišnji spor sa splitskom Lučkom upravom, odnosno izboriti se, kako ističu, za pravedniju raspodjelu dobiti.

Traže povećanje tarifa koje naplaćuju brodarima. Lučka im je uprava jednostrano snizila tarife za 75 posto, sada su najniže u Hrvatskoj, a Trajektna luka Split i njezinih 75 zaposlenih su na rubu egzistencije. Uz to, u Sindikatu tvrde kako Lučka uprava ignorira pravomoćne presude i, primjerice, ne žele im prepustiti naplatu parkirališta. Razvoj situacije još je uvijek neizvjestan. Pred carinskim vezom su, uz prosvjednike i zaštitari, a oko luke više policijskih vozila.

Oko 10 sati ponovno je uspostavljen je promet u splitskoj luci. Radnici Trajektne luke izvijestili su da su odlučili popustiti nakon razgovora s policijom. Predstavnici Sindikata lučkih radnika najavili su nastavak svojih akcija, odnosno blokadu određenih trajektnih linija. Trajekt Tin Ujević isplovio je u 10.15 minuta, s velikim kašnjenjem, a u 10.20 sati isplovio je trajekt za Supetar koji je bio blokiran

U 12.20 lučki radnici blokirali su ukrcaj vozila na trajekt Hrvat za Supetar. Međutim, po nalogu policije blokada je odmah prekinuta te je nakon 10-ak minuta ukrcaj nastavljen. Trajekt koji je u 12.30 trebao isploviti, u 13 sati još nije krenuo.

U Sindikatu lučkih radnika izvijestili su kako su poslušali naredbu policije i deblokirali trajekt ali su i angažirali odvjetnika s obzirom da su uvjereni kako im nisu smjeli narediti deblokadu jer je time ugroženo njihovo pravo na štrajk. Najavljuju i daljnje blokade.

Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave Split, koja je u sporu s koncesionarom, Trajektnom lukom, zbog kojega su radnici i krenuli u blokadu najoštrije je osudio, kako kaže, ovaj agresivni čin.

- Ova luka je od međunarodnog i osobitog interesa za RH i štetu trpimo svi. Upravo radi toga prvo se želim ispričati putnicima zbog neugodnosti za koje Lučka uprava ne snosi odgovornost – kaže Blaževski koji dodaje kako postupaju po nalogu Ministarstva i Lučke kapetanije koji su im naložili da moraju osigurati nesmetan promet u luci. Na žalost, dodaje, bili su prisiljeni pozvati policiju u pomoć.

- Ovdje se radi o zlouporabi radnika od strane poslodavaca i vlasnika trgovačkog društva Trajektna luka. Oni neistinama nastoje vršiti pritisak na Lučku upravu i pravosuđe. Vode protiv nas niz sporova, neke su već izgubili, a iznose neistinite informacije o lučkim naknadama, falsificiraju podatke – tvrdi Blaževski.

Na pitanje je li moguće razgovorom riješiti spor, kaže da to ne ovisi o njima jer se postupak vodi na sudu. - Mi smo tužena strana i dobivamo sporove – zaključuje Blaževski.

split | Autor : Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

>> Koncesionar ide u blokadu Trajektne luke Split

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • Deleted user:

    Moze li netko istrazivačkim novinarstvom pokriti anekse ugovora o izgradnji vanjskih vezova u Trajektnoj luci Split?

  • Deleted user:

    Prosvjedi, prikupljanja potpisa za referendum(e) u vezi Vladinih "interventnih" mjera. rast nezaposlenosti, siromaštva, porast ubojstava i razbojstava uopće, svakodnevne info. o novim aferama, gubici koje se očekuje da "svekoliko pučanstvo" sanira, pad BDP, porast bolesti, manjak medicinske opreme, duge liste ... prikaži još! čekanja, skidanje lijekova s liste na teret HZZO-a ( a doprinose moramo plaćati)...i nizati bi se moglo do u nedogled. A što se događa? Tko je odgovoran? Koliko je novca vraćeno u proračun? Tko je pravomoćno osuđen? Ma pun mi je kufer.