Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 ZAHTJEVA

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak: Uputit ćemo Plenkoviću zahtjev za hitni prijam

rafinerija nafte
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/4
10.10.2016.
u 18:25

"Zahtijevamo hitne odluke Vlade Republike Hrvatske kojima bi se upravljanje Inom dovelo u zakonske okvire"

Pet zahtjeva upućeno je s današnjeg izvanrednog sastanka Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, vezano uz prijevoz sirove nafte iz Graberja Ivanečkog u Rafineriju nafte Rijeka.  

Uz traženje utvrđivanja okolnosti koje su dovele do događaja te kažnjavanje odgovornih, Stožer zahtijeva očitovanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, kao i novoproglašenog mandatara Vlade Andreja Plenkovića kojem će uputiti i zahtjev za hitni prijam odmah nakon konstituiranja Vlade. Od predsjednice zahtijevaju i tematsku sjednicu Hrvatskog sabora, odmah po njegovu konstituiranju, s temom Ine, te zauzimanje zajedničkog stava o budućnosti Ine svih parlamentarnih stranaka.   

"Zahtijevamo hitne odluke Vlade Republike Hrvatske kojima bi se upravljanje Inom dovelo u zakonske okvire, ukidanje dvostrukog vođenja kompanije preko izvršnih direktora te poštivanje zakona o Energiji RH kao i uključenje institucija Republike Hrvatske (DORH, USKOK, pravosuđe RH) zbog nepoštivanja odluka izvršne vlasti koje su štetne za Republiku Hrvatsku i njezinu energetsku neovisnost", ističe se u priopćenju Stožera poslanom nakon sastanka.  

Stožer za obranu rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta čine predstavnici udruženih sindikata EKN, INAŠ, Nova Solidarnost i SING te Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata INA Sisak.  

Sastali su se nakon što su na Dan neovisnosti, bez znanja hrvatskih članova uprave i ministra gospodarstva, mađarski predstavnici u INA-i odlučili 600 tona domaće nafte prevesti iz Graberja Ivanićkog u Rafineriju nafte Rijeka. Domaća nafta inače se prerađuje u sisačkoj Rafineriji, gdje se naftovodom doprema s naftnih polja.   

"Stožer za obranu rafinerije nafte Sisak stoji čvrsto pri stajalištu očuvanja rada i nastavka primarne prerade rafinerije u Sisku te njezine daljnje modernizacije u skladu s potpisanim ugovorima. I ovom prilikom iskazujemo zajedništvo svih sindikata i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Spremni smo za sve industrijske akcije, ali i odgovor drugim akcijama u slučaju ponavljanja sličnih pojava koje štete poslovanju RNS-a i Ine u cjelini", dodaje se u današnjem priopćenju Stožera.

>> Petrina poziva predsjednicu: Onemogućite transport nafte iz Siska do Rijeke!

Komentara 3

MA
macor
18:46 10.10.2016.

Udruge branitelja Domovinskog rata? Dali su to isti oni, koji su na nagovor J.Kosor i Sanadera prodlali svoje dionice za 2800kuna MOL-u te tako omogucili da mađarska naftna kompanija postane najveći pojedinacni vlasnik u Ini.

SS
sokac sa drave
21:52 10.10.2016.

Kazu Sisak i sira okolica uz Kosica i Boga biraju skoro svi HDZ.Pa sta se onda cude sta im HdZ radi.

SM
sonja.moric58
18:44 10.10.2016.

Na zalost nema se tu vise nista za obraniti.Masovno otpustaju radnike, prodaju INI -ne zgrade.Kad sve uniste,a to ce biti uskoro vratice MOL INU Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije