Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE IZBONOG ZAKONA

Malenica: Smatrali smo da će stručnjaci i oporba iznijeti mišljenja kroz javno savjetovanje

Zagreb: Ministar Malenica dao je izjavu medijima
Robert Anic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr , Hina
05.06.2023.
u 17:41

Predloženi Zakon o izbornim jedinicama već neko vrijeme izaziva niz reakcija u javnosti. Profesori ustavnog prava danas su bili na sastanku u Vladi.

Profesori ustavnog prava danas su bili na sastanku u Vladi gdje su dali svoje viđenje prijedloga Zakona o izbornim jedinicama. Predloženi zakon već tjednima izaziva niz reakcija. Reagiralo je i jedanaest profesora s četiri katedre Ustavnog prava nezadovoljnih načinom na koji se Vlada odlučila “skrojiti” nove jedinice. Nakon sastanka ministar pravosuđa Ivan Malenica dao je izjavu za medije. 

VEZANI ČLANCI:

"Imali smo sastanak s voditeljima katedri Ustavnoga prava četiri pravna fakulteta gdje smo zapravo iznijeli argumente i s naše strane i oni su iznijeli argumentaciju za svoje stavove koji su bili u javnosti. Iznijeli smo jasan stav da je ovo političko pitanje gdje smo, da ispunimo odluku Ustavnog suda, krenuli u minimalne korekcije izbornog zakonodavstva, prije svega Zakona o izbornim jedinicama na način da smo prekrojili izborne jedinice, da nema odstupanja većeg od pet posto", rekao je Malenica.

"Najveće je odstupanje oko 2 posto, zato smo smatrali da radna skupina nije potrebna već da je stvar tehničke prirode, a da će stručnjaci i oporba dati stav kroz javno savjetovanje i raspravu", ustvrdio je ministar. Komentirao je i kako će, ukoliko se krene u cjelovitu izmjenu Zakona, zasigurno biti uključeni i stručnjaci i oporba, dodajući kako su u ovom trenutku "učinili ono što je potrebno da se ispuni ono što je rekao Ustavni sud u odluci".

Ustavne stručnjakinje Biljana Kostadinov i Sanja Barić izjavile su u ponedjeljak, nakon sastanka s premijerom, da je nacrt novog zakona o izbornim jedinicama za sve ustavne profesore u Hrvatskoj neprihvatljiv, no i da premijer njihove prijedloge nije prihvatio.

VEZANI ČLANCI:

"Jedna kategorija službenika ima stvarno malu plaću"

Osim izmjene Zakona, ministar Malenica komentirao je i sastanak s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). ''To obuhvaća veći dio njihovih zahtjeva. To su povećanje plaće za mlađe pravosudne policajce koji je obuhvaćen i ovim prijedlogom, njima bi plaća rasla oko 15 posto koliko je i Sindikat tražio'', poručio je.

Malenica je s obzirom na dogovore naglasio kako očekuje da Sindikati podrže Vladin prijedlog o povećanju plaća koje će obuhvatiti 90 posto državnih i javnih službenika. ''Nismo htjeli selektivno izdvajati jednu kategoriju državnih službenika, prije svega službenika u pravosuđu'' dodao je priznajući da je dio zaposlenih u državnim službama potplaćen. ''Imamo kategoriju službenika koji stvarno imaju male plaće. Ovim povećanjem od 100 eura neto dodatka, njima se 15 posto povećava plaća. To je činjenica da su potplaćeni. Međutim ovo je tek prvi korak, a drugi je zakon o plaćama'', kazao je nadodajući da to zahtijeva određeni proces, ali i strpljenje sindikata.

VIDEO Jandroković posjetio pripadnike 3. hrvatskog kontingenta u Litvi

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, do 20 posto, a i regres od 300 eura primijenit će se na sve.

Ova odluka bi se već primjenjivala za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju, naglasio je. Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici koji danas štrajkaju.

Komentara 2

GR
Greben
18:48 05.06.2023.

Malo si se ipak zaletio! Karici izmedju covjeka i majmuna, po tvom zakljucku, pripadas onda i sam. Pogledaj se u spiglo.-:) Drugo, Malenica se bavi intelektualnim radom. Ministar je zaslugom svog CV-a. S obzirom na tvoj nacin razmisljanja ne bih rekao da je tvoj CV niti sjena CV-u gospodina Malenice.

PE
Pericabad2
17:14 05.06.2023.

Kad vidim ovu facu, sve mi je jasno. Darwine uzalud si istrazivao, samo si trebao pogledati nase politicare i pronasao bi kariku izmedju majmuna i covjeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije