Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNE KONTROVERZE

Što je Tuđman rekao u Jasenovcu u lipnju 1996. odajući počast žrtvama

Franjo Tuđman nije htio odbaciti partizana u sebi
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
16.05.2018.
u 10:28

Ne želimo sakriti žrtve ustaškog terora, nego podsjetiti da su Hrvati stradavali pod različitim zastavama, rekao je Tuđman

Upitate li danas koga je li dr. Franjo Tuđman ikad bio u Jasenovcu da bi odao počast žrtvama ustaškog logora, gotovo svi odgovorit će vam kako to nije učinio. I svi će pogriješiti. Vijenac ispod Kamenog cvijeta položio je 15. lipnja 1996. u sklopu posjeta Jasenovcu, Dragaliću i Gornjim Bogićevcima. Zašto se onda uvriježilo mišljenje da Tuđman nije bio u Jasenovcu? Glavni je razlog vjerojatno to što nikad nije bio na državnim komemoracijama koje se organiziraju u svibnju, pa se olako prelazi preko podatka da je počast žrtvama ipak odao. Baš ta nepreciznost potkrala se i nama u intervjuu s akademikom Ivicom Kostovićem koji smo objavili 12. svibnja o.g. te se iz pitanja i odgovora moglo zaključiti da Tuđman nikad nije bio u Jasenovcu. Kostović je u tom intervjuu rekao da “Tuđman nikad nije išao u Jasenovac” jer bi ga napadali zbog njegova podatka o broju žrtava logora. Poznato je, naime, da je Tuđman nakon istraživanja beogradskih arhiva ustanovio da je za NDH u Jasenovcu pobijeno 40 tisuća ljudi.

A što je prvi predsjednik izjavio 1996. u Jasenovcu? Rekavši kako polaže vijenac “svim žrtvama palim u Jasenovcu, žrtvama fašizma i NDH, ali i onima koje je pogubio komunistički režim”, istaknuo je kako “spomen-područje u Jasenovcu treba biti spomen-područje koje će podsjećati hrvatski narod u kakvu je položaju bio”. Pa dodao: “Kako smo riješili sve probleme, tako ćemo riješiti i problem Jasenovca, ne zato da sakrijemo žrtve ustaškog terora, nego da podsjetimo da je hrvatski narod stradavao pod različitim zastavama, ali i da je sada općom pomirbom došlo do hrvatske slobode i hrvatske države.” Potom je rekao da “Tito nikada nije posjetio Jasenovac jer je znao da ne može pobjeći od odgovornosti i zato što je od 1945. do 1948. godine na tome mjestu bio komunistički logor u kojem su također ubijani ljudi.” 

Franjo Tuđman nije htio odbaciti partizana u sebi
1/9
Ključne riječi

Komentara 238

OP
opančar
10:48 16.05.2018.

Tuđman je ne samo general već je bio i povjesničar, puno mu više vjerujem nego koje kakvim piskaralima.

IL
ilijan1a
10:49 16.05.2018.

Kojim Hrvatima je interes da se ne dozna istina o Jasenovcu, tko su oni i zbog čega je im to interes da se manipulira žrtvama? Za srbe je jasno sve, oni Jasenovac koriste za manipulaciju i koje kakve pritiske na hrvatsku tako obezvrijeđujući te žrtve.

Avatar tituš
tituš
10:56 16.05.2018.

ovo se ne će svidjeti Goldsteinima, koji imaju ekskluzivu čuvanja memorije Jasenovca, kako oni to misle, a ne kako je bilo ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije