Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velik trošak

Stiže nova regulativa. Polovina bankomata u Hrvatskoj mogla bi biti ukinuta?

Minus na bankovnom računu
Dino Stanin/PIXSELL
17.10.2021.
u 08:17

Čak polovina bankomata u Hrvatskoj mogla bi biti ukinuta

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6 tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata. To je bankama, naime, velik trošak.

Već su ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima, piše HRT. Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura. Stoga su najavile povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano uz sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Ključne riječi

Komentara 10

PV
prcko.vita
09:02 17.10.2021.

Jadne banke, imaju toliko troškova. Kako uopće opstaju? Nešto gledam, direktivu banaka, sve jadni ljudi, neznam kako preživljavaju s milijunima dobiti i bonusima koje si uredno isplaćuju. Baš mi ih nešto žao. Od čega uopće žive? Evo uzmimo samo jednu stavku, vođenje tekućeg računa. Lud zbunjen, jer normalan čovjek se pita a kuda ga vodite? Prosječno po računu 30 kuna pa puta svi računi, pa si izračunajte koliko je samo to milijardi svaki prvi u mjesecu, a ni orali ni kopali.

DH
Dinko Horvat
09:00 17.10.2021.

Gule sa naknadama na osnovu obveze isplate plaće preko banke. Šalteri se ukidaju a i ako dođeš samo gledaju šta će ti uvalit. Plačamo rszne skupe pakete da bi došli do svojih novac. Sad traže izgovor kako da smanje bankomat mrežu. Svi bi trebali plačat karticama da oni mogu uzimat dobre naknade trgovcima za transakcije. A to opet plate građani. Zašto im to drzava dopušta.

ZG
zgrio
10:49 17.10.2021.

Ima li neki račun za donacije da pomognemo našim bankama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije