Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLATKA BUDUĆNOST Za deset godina svako će kućanstvo u Hrvatskoj imati humanoidnog robota

Stiže limena dadilja, pomoćnik i ljubavnik

zan-robot-txt.jpg
import
23.09.2006.
u 16:18

U skoroj budućnosti, možda već za deset godina, svako će kućanstvo u Hrvatskoj imati "kućnog pomoćnika" koji će u prvo vrijeme obavljati manje složene manualne poslova kao što su čišćenje, peglanje i spremanje stana. Oni napredniji primat će telefonske pozive, obavljati kućanske popravke, čuvati djecu te davati satove matematike ili nekog stranog jezika, a u slobodno vrijeme igrati različite društvene igre s ukućanima.

I nalik čovjeku
Nije riječ o masovnom uvozu jeftine radne snage iz zemalja trećeg svijeta, nego o razvoju humanoidnih robota s visokom razinom umjetne inteligencije koji će biti sastavni dio svakog kućanstva kao što je to sada, primjerice, automobil ili televizor.
 Proces približavanja robotu koji će imati sve više čovjekolikih obilježja već je započeo te se u skoroj budućnosti mogu očekivati impresivni rezultati. Veliki napori već se sada ulažu u razvoj humanoida-robota, odnosno robota s ljudskim izgledom i ponašanjem.
 Globalnu popularnost doživio je Hondin humanoidni robot Asimo, koji uz zapanjujuće stabilno kretanje iskazuje i sposobnost komunikacije s ljudima  ističe dr. Zdenko Kovačić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu i vodeći stručnjak za robotiku u Hrvatskoj.
Dodaje da se u istraživačkim laboratorijima širom svijeta razvijaju roboti čiji su zadaci da zamijene čovjeka u njemu teškim ili mrskim poslovima.

Halo, ovdje robot
Tako već postoje humanoidni roboti vozači rovokopača ili nosači teških tereta, ali i oni koji su specijalizirani za gastronomiju i enologiju te će vam s velikim zadovoljstvom, kao pravi sommelier, objasniti koje se vino sljubljuje s hranom. Roboti će u skoroj budućnosti potpuno zamijeniti noćne čuvare, portire, kontrolore, telefoniste, a mogli bi obavljati i jednostavnije policijske poslove u prometu.
Humanoidni roboti se razvijaju tako brzo da nije nemoguće da će jednog dana postatiti i  ljubavnici.  Već sada su vrlo popularni i visokokomercijalni mobilni roboti usisivači prašine, čija je cijena zbog masovnosti proizvodnje postala usporediva s cijenom nepametnih usisavača.

Pametni i vrijedni
Pametne usisavače od nepametnih razlikuje autonomnost, tj. sposobnost samostalnog obavljanja zadataka bez prisutnosti čovjeka  ističe dr. Zdenko Kovačić.
 Ne kaže se uzalud  nastavlja dr. Kovačić  da su najznačajnija dostignuća u povijesti civilizacije potaknuta ljudskom željom za dokoličarenjem. Raditi ili uživati i nije neka dvojba, osobito kad bi nam mrske poslove mogao obaviti netko drugi. Još kad taj netko ne bi zanovijetao i tražio protuuslugu, eto ispunjenja sna.
Najava dolaska robota izazvala je opće oduševljenje prezaposlenih žena i muškaraca jer će mnoge osloboditi obveza koje ih čekaju nakon naporna posla.
 To su fantastične vijesti. To je ostvarenje sna svake žene. Imam troje djece i uskoro bih trebala početi raditi. Već se sada bojim hoću li sve stići.
"Kućni pomoćnik" robot bio bi odlično rješenje  oduševljena je Dijana Bubalo iz Zagreba, koja iskreno priznaje da to zvuči toliko dobro da uopće ne može zamisliti da bi uskoro u svom domu mogla imati robota. No dr. Kovačić nas uvjerava da će se to dogoditi znatno brže nego što to možemo zamisliti. Jer tko je prije samo 20-ak godina mogao očekivati da će nam kompjutori, internet i mobiteli tako drastično promijeniti život.


Kućni ljubimac na baterije

Sve su popularniji roboti koji oponašaju izgled i ponašanje životinja. Njihova je namjena, objašnjava dr. Kovačić, da zabave ponajprije djecu, ali je pritom naglašena i njihova sposobnost terapeutskog djelovanja na djecu koja boluju ili imaju teškoća u razvoju. Djeca su ih odlično prihvatila i tretiraju ih kao prave kućne ljubimce. To ponekad može biti i problem jer djeca tuguju kada se robot “razboli”, odnosno kada ode u staro željezo.


Hrvatski robot za čišćenje i nadzor

Premda se o tome malo zna, hrvatska je robotika dosta razvijena. Pionirski je rad na tom području robot Mungos, a svrha su mu protuterorističke intervencije, npr. uništavanje predmeta potencijalno opasnog sadržaja u zračnim lukama. Grupa studenata s Elektrotehničkog fakulteta koju vodi dr. Kovačić izradila je prototip mobilnog robota Xena, koji uz pomoć montirane robotske ruke može obaviti određene manipulativne zadatke. Slični su projekti u svijetu usmjereni na izradu robota za njegu bolesnika, koji mogu, primjerice, bolesniku donijeti lijek, objašnjava dr. Kovačić. Upravo se izrađuje mobilni robot za nadzor zatvorenih prostora, kao i robot za čišćenje. Usto, planira se izrada potpunog hrvatskog mobilnog robota za pretraživanje građevina u slučaju požara, ponosno ističe dr. Kovačić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije