Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi referendum

Stipić: Trebamo se izjasniti o Temeljnom kolektivnom ugovoru

željko stipić (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
07.12.2012.
u 14:53

U rujnu se nismo izjašnjavali o Temeljnom kolektivnom ugovoru, a znatno je promijenjen i sadržaj Dodatka I Temeljnom kolektivnom ugovoru, kazao je Stipić

Početkom idućeg tjedna u 330 škola u kojima djeluje Preporod – Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu izjasnit će se na referendumu o Temeljnom kolektivnom ugovoru i sadržaju Dodatka I Temeljnom kolektivnom ugovoru.  Zašto referendum nakon referenduma u rujnu, objasnio je danas u Rijeci Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

– U rujnu se nismo izjašnjavali o Temeljnom kolektivnom ugovoru, a znatno je promijenjen i sadržaj Dodatka I Temeljnom kolektivnom ugovoru – kazao je Stipić napomenuvši da se mijenja desetak članaka, od čega suštinski članak 67., koji bitno mijenja materijalni položaj velikog broja zaposlenih u javnim službama. – Svi zaposlenici koji stanuju na udaljenosti između jedan i dva kilometra ubuduće neće imati pravo na naknadu za mjesni prijevoz. Smanjenjem naknade za 25 posto u nepovoljniji su položaj dovedeni svi zaposlenici koji ostvaruju pravo na naknadu za mjesni prijevoz, ali je iz nekog razloga ne koriste. Najpogođeniji su oni koji na posao putuju osobnim automobilom.

Radi se o velikom broju ljudi kojima je to jedini način da dođu na posao. Temeljem naknade od 0,75 kuna po prijeđenom kilometru primat će znatno manju naknadu od naknade koja im je pripadala temeljem cijene autobusne karte. Sve smo učinili da uvjerimo Vladu da je tih 0,75 kuna neutemeljeno. Onima koji su htjeli pregovarati Vlada je poslala poruku – mi možemo sve – kazao je Stipić napomenuvši kako je nekome u Vladi interes stvoriti konflikt među sindikatima.

>>Štrajka 70 tisuća radnika, sindikati traže Jovanovićevu ostavku

Komentara 4

IN
intellegens
15:35 07.12.2012.

Ko u realnom sektoru dobiva naknadu za prijevoz, ko ima sigurni posao, bozicnicu, dodatke, regrese, dodatke na placu ovo je gore nego u socijalizmu.

ER
erik
15:42 07.12.2012.

07.12.2012. u 15:35h intellegens je napisao/la: Ko u realnom sektoru dobiva naknadu za prijevoz, ko ima sigurni posao, bozicnicu, dodatke, regrese, dodatke na placu ovo je gore nego u socijalizmu. ------------------------------------------------------------------------------ Gore nego u socijalizmu? Kamo sreće da to svivi imaju, ali za nevolje zaposlenika u realnom sektoru nisu krivi zaposlenici u javnim službama. Zašto u realnom sektoru nema kolektivnih ugovora, tko je za to kriv? Trebamo li svi biti bijeda spremna i sretna da nas bilo tko bilo kada može baciti na cestu?

IN
intellegens
15:48 07.12.2012.

erik zaposleni u javnom sektoru zive od realnog sektora. Resalni sektor stvara vrijednosti - proizvodi. Nemoze se vise dijeliti i zaduzivati da bi se platile place i svi ti dodaci javnom sektoru. Radnici u proizvodnji imaju na zapadu vece placece od drzavnih sluzbenika. U hrvatskoj je to obrnuto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije