Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt u kanalu

Stijena ubila radnika jer šefovi nisu htjeli postaviti potpornje?

duzluk
Foto: Maja Šantoši /Pixsell
1/4
13.02.2011.
u 16:18

Radnici tvrde da su o potrebi montiranja potporanja već upozoravali nadređene, ali da stavljanje zahtijeva mnogo vremena

Tri dana nakon što je obavljajući uobičajen posao na kopanju kanalizacijskog kanala u orahovičkom prigradskom naselju Duzluk smrtno stradao Ivan Jurlina (52), u Orahovici građani još uvijek prepričavaju tragediju koja se nije smjela dogoditi.

Virila samo glava

Radnik gradskoga komunalnog poduzeća "Ružica grad" poginuo je kada se na njega i njegova kolegu Brunu Božića (30) u tek iskopanom kanalu pored ceste za polaganje kanalizacijskih cijevi odronila kamena stijena teška dvjestotinjak kilograma.

– Bager se sklonio s ceste, a nas dvojica krenula smo u kanal napraviti pripreme za pričvršćivanje cijevi. Ive mi je još dobacio: – Hajde ti prvi, ti si mlađi, a dok ti malo lopatom raščistiš, ja ću zapaliti cigaretu. Ušli smo u oko 2,20 metara dubok kanal i sve je bilo u redu, a onda sam začuo uzvik "Pazi!" Okrenuo sam se, a zemlja me već zatrpala pa mi je iznad nje ostala samo glava. Ive je bio metar dalje od mene, ali više nije pokazivao znakove života – prisjeća se stravičnog događaja Bruno Božić ističući kako je Ive bio dobar i vrijedan prijatelj.

Preostaloj trojici radnika "Ružica grada" trebalo je 30-ak minuta da iz kanala iskopaju svoje kolege. Na mjesto tragedije ubrzo su stigli policajci i liječnici, ali Ivanu Jurlini nije bilo spasa. Sumnja se da je preminuo od teških unutrašnjih ozljeda uzrokovanih pritiskom stijene. Zakonom je propisano da se na građevinskim radovima u zemlji, na dubini većoj od jednog metra, moraju postaviti potporni zidovi, tzv. razupore, kojih u trenutku nesreće u kanalu nije bilo. Radnici tvrde da su o potrebi primjene zaštite na radu već upozoravali svoje šefove, ali za postavljanje i rastavljanje razupora, za što treba potrošiti i do trećine radnog vremena, nikada nema vremena.

Kamenolom u blizini

Bager je iskopao kanal čiji su zidovi bili čvrsti i ništa nije upozoravalo na pomicanje tla. Postoji sumnja da se stijena u kanal odronila zbog podrhtavanja tla uzrokovanih eksplozijom u orahovičkom kamenolomu koji je svega nekoliko stotina metara udaljen od mjesta nesreće. Sumnja se da bi drugi uzrok neočekivanog pomicanja stijene mogla biti nestabilnost zemlje izmiješane s kamenom laporom.

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
20:04 13.02.2011.

\"ništa nije navodilo na pomisao\" da bi morali raditi po zakonu. sad će objašnjanja o vibracijama, sunčevim pjegama i kozmičkim silama, uz zaključak da je kod nas sve to normalno, pa cijele ulice padaju a neće jedna stijena, zar nismoo mi zemlja u kojoj odgovorne osobe nikad ne odgovaraju. ako je konkurencija u jutarnjem pravila istraživanje kako se kod nas divlja po ulicama a prometna policija sve pušta, zašto im večernji ne parira pa počne obilaziti gradilišta da vidi koji koje to stupanj bezakonja a da inspekcije ne mrdaju prstom.

DI
Dizel
14:12 14.02.2011.

Naravno, HR način - sve je drugo krivo osim zaštite na radu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije