Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Steve Murphy: Vidoševićev spot je kopija! Ukrali su moj izborni film

Kopiran je spot “Job Interview” snimljen 2008. godine za kampanju demokratskoga predsjedničkog kandidata.
25. studenoga 2009. u 19:02 25 komentara 7 prikaza
Nadan Vidošević

“Pogledao sam promidžbeni spot koji je snimio izborni stožer predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića i smatram da su ideja i stil izborne poruke potpuni plagijat, odnosno krađa našeg uratka ili intelektualnog vlasništva.”

Tim je riječima Steve Murphy, suvlasnik američke tvrtke Murphy Putnam media, koja se od 1996. bavi političkim i izbornim marketingom, za Večernji list komentirao reklamni spot Nadana Vidoševića tvrdeći da je on kopija originalne priče nazvane “Job Interview”.

Nisu zaštitili prava

Priču je osmislio s kolegom Markom Putnamom za Billa Richardsona kad se lani uključio u utrku za demokratskoga predsjedničkog kandidata. Murphy objašnjava da u spotu Vidošević, poput Richardsona, ima zavidan životopis, bogato radno iskustvo i prikazuje se kao osoba koja zaslužuje postati predsjednik jer ima bolje kvalifikacije za tu poziciju nego za radno mjesto na koje se prijavio.

– Ne postoji zakonska mogućnost da tražim odštetu za 'besplatnu posudbu' naše reklamne ideje jer spot nismo zaštitili autorskim pravima. U SAD-u među profesionalcima zaduženim za odnose s javnošću uvriježen je običaj da se nikada u potpunosti ne imitira tuđa ideja – naglasio je Murphy.

Vidoševićev stožer potvrđuje da ima “dobar nos” za kvalitetan spot jer je originalnu američku verziju politički komentator George Stephanopolous proglasio jednom od najboljih u predsjedničkoj izbornoj kampanji.

Steve Murphy je s partnerom Markom Putnamom sudjelovao u kampanji Baracka Obame, a producirali su i biografski dokumentarac “South Side Girl” o Michelle Obami.

Mediji protiv plagijatora

– Bilo je sličnih slučajeva plagijata i u Americi, ali tada u pomoć uskaču mediji, koji osude takvo ponašanje, a to je u profesionalnom radu puno gore od novčane ili sudske kazne jer nitko s takvima poslije ne želi raditi. Jedna je stvar u tuđemu radu naći poticaj za svoju ideju, a potpuno je drugo sve kopirati – zaključio je Steve Murphy. Nije odgovorio je li dobio poziv za suradnju iz nekog od predizbornih stožera kandidata u RH.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Pippo9:

    Pa to ne treba čudit od čovjeka koji je pokrao hajduk,hgk i od čovjeka koji je iskoristio stranku za svoje osobne interese

  • bilibrig:

    vidoševiću neće ni ova krađa mnogo pomoći jer ne stoji baš dobro u anketama.

  • steklis:

    OČITO JE VIDOŠEVIĆU KRAĐA U KRVI.