Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prozvao sve vlade

Stanke u Saboru: Sinčić traži osnivanje istražnog povjerenstva zbog Imunološkog zavoda

Zagreb: Konferencija za medije Kluba zastupnika Živog zida o Imunološkom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
02.12.2016.
u 11:45

– Imunološki bi zavod trebao biti strateška tvrtka za RH, ali političke elite ponašaju se suprotno – kazao je Sinčić koji želi da se zavod uvrsti u proračun države za 2017. godinu

Imunološki zavod, 50 dana od smrti dječaka zbog trovanja salmonelom, težak položaj mladih liječnika, Dan Grada Osijeka i Međunarodni dan osoba s invaliditetom samo su neke od tema o kojima su jutros zastupnici progovorili tražeći stanke u Saboru.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida najavio je pokretanje inicijative za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva kako bi se utvrdilo tko je "grobar Imunološkog zavoda".

– Imunološki je bio tvrtka koju je Vlada zaboravila, a zaboravljena su i imena njegovih grobara. Apeliram na Vladu i ministre zdravlja, financija, državne imovine i gospodarstva da Imunološki zavod uvrste u projekcije proračuna i proračun za 2017. godine. Imunološki bi zavod trebao biti strateška tvrtka za RH, ali političke elite se ponašaju suprotno. Vrijeme je da se saznaju imena grobara Imunološkog jer, ako za to nitko ne bude odgovarao, ta tvrtka ne može imati svoju budućnost – kazao je Sinčić koji za današnje stanje Imunološkog zavoda odgovornim drži sve Vlade do sada, od HDZ-ove do SDP-ove i HNS-ove. Vrijeme je, kaže, da javnost sazna imena svih bivših direktora Imunološkog zavoda.

– Od Beka, akademika Vlatka Silobrčića, Sabine Rabatić, Tatjane Sindik Milošević, Gajskog i drugih. Njihovu odgovornost treba ispitati državno odvjetništvo, ali i saborsko istražno povjerenstvo, a treba ispitati odgovornost i onih koji su to štitili iz politike, a od kojih i danas neki sjede u Saboru – zaključio je Sinčić.

Željko Lacković, nezavisni zastupnik s liste Milana Bandića podsjetio je zastupnike da je prošlo 50 dana od smrti dječaka iz Bregane koji je umro od trovanja salmonelom, no do danas nisu donesene nikakve mjere koje bi proizašle iz tog tragičnog slučaja.

– Nije donesen ni pravilnik kojim bi se reguliralo kakva hrana dolazi u Hrvatsku. Kod nas se rade samo bakteriološke analize, ali ne i kemijska analiza hrane – naglasio je Lacković. Priliku je iskoristio i kako bi se osvrnuo na izjavu HNS-ove Anke Mrak Taritaš da je njegov ulazak u Sabor financiran iz proračuna Zagreba.

– To je neistina i ja svoju kampanju financiram sam. HNS je stranka nepotizma koja je HEP pretvorila u HNS-ovu elektroprivredu i sva zapošljavanja direktora su namještena i politički motivirana. Oni su iskonstruirali i toplinske razdjelnike i legalizaciju i prodavali 53 lipe skuplji plin, a Zagrebački holding sada hoće pretvoriti u HNS-ov holding – uzvratio je Lacković Anki Mrak Taritaš.

Mostova Ines Strenja Linić je pak progovorila o teškom položaju mladih liječnika.

– Zbog nepoznavanja sustava specijalizacije građani su stekli pogrešan dojam, a liječnici su negativno okarakterizirani. Uvjeti rada i napredovanja u pravilu su sustavno onemogućeni što politikom i politikantstvom, a nameću se normativni koje je nemoguće ispuniti... Mladi liječnici željni znanja i napretka nalaze svoju budućnost kroz javni sustav u većim zdravstvenim ustanovama, klinikama i KBC-ovima, a kada za to dobiju priliku javlja se sustav. Matične ustanove terete ih odštetnim zahtjevima, od liječnika traže povrat plaća za pet godina specijalizacije i ustanove traže da ti liječnici vrate, ne isplaćene, nego bruto plaće što znači da su radili godinama besplatno – tvrdi Strenja Linić. Kod jednog liječnika, zaključuje, taj se iznos popeo na čak pet milijuna kuna.

HDSSB-ov Josip Salapić čestitao je svim stanovnicima Osijeka dan njihova grada.

– Grad Osijek i naša Slavonija i Baranja u bivšoj državi bila je jedna od najbogatijih regija bivše Jugoslavije. Nakon Domovinskog rata nažalost i ratnim stradanjima propadaju im gospodarstva, Osijek je postao pust grad. Danas kada dođem vikendima kući navečer u 9-10 sati u centru Grada Osijeka imate nekoliko ljudi koji šetaju u nekoj tišini. Osijek je kao grad postao svojom snagom prije četvrti grad u našoj zemlji, a danas nešto sasvim drugo – upozorio je Salapić te izrazio želju da će ova Vlada kroz najavljeni Projekt Slavonija za koji planira izdvojiti 2,2 milijarde kuna ponovno oživjeti taj dio Hrvatske i zaustaviti val iseljavanja.

HDZ-ova Ljubica Lukačić podsjetila je zastupnike da se danas obilježava Međunarodni Dan osoba s invaliditetom.

– Ovaj dan osobe s invaliditetom obilježavaju na različite načine diljem cijele RH. Obično najčešće upozoravaju na svoje probleme, na svoje teškoće s kojima se susreću. Malo je onih situacija u kojima iznose i neke pozitivne primjere. Osobe s invaliditetom u RH nisu osobito zadovoljne svojim statusom, stoga je na nama velika odgovornost i obveza da taj status poboljšamo. Ja vjerujem da ćemo to uspjeti. Već u prvim danima ove Vlade imali smo priliku vidjeti kako je resorno ministarstvo brzo, promptno riješilo problem osobnih asistenata – naglasila je Lukačić.

Predsjedavajući Željko Reiner zaključno je primijetio da zastupnici stanke koriste kao konferencije za novinare. – Ja ne mislim da je to dobra institucija i zalagat ću se da se ona izmijeni u Poslovniku, a svaka stranka može sazvati konferenciju za medije i reći što želi – zaključio je Reiner.

Komentara 5

LA
Lavica7
13:46 02.12.2016.

O da, Pernar je destruktivac, a vladajuci u zadnjih 25 godina su vrlo konstruktivno unistili Hrvatsku.

RP
rpzagreb
12:26 02.12.2016.

U ovom slučaju ih podržavam i neka ustraju do kraja jer netko je sigurno odgovoran i mora snositi posljedice ali ne političke naravi. Sramota je što su političari svojim manevrima i lažima napravili od jedne institucionalne firme.

Avatar Maryo
Maryo
13:33 02.12.2016.

Pozdrav i moja podrška ide Živom Zidu. Samo naprijed, ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije