Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesti put uhićen

Glavaš stigao u Remetinec: Štrajk glađu počinjem odmah!

branimir glavaš
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/18
05.03.2015.
u 15:35

– Ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska – rekao je Glavaš

Branimir Glavaš nešto prije 14 sati stigao je u istražni zatvor u Remetincu.

Od sinoć je čekao da mu policija pokuca na vrata nakon što je Vrhovni sud donio rješenje kojim mu se određuje istražni zatvor.

Prekrasno se osjećam kad vidim vas u ovako velikom broju, znate da to podiže adrenalin. Pravnu bitku nastavljaju moji odvjetnici. Od Ustavnog suda očekujem da poštuje Ustav i pravne konvencije o ljudskim pravima ili neka se raspusti – kazao je kratko Branimir Glavaš nakon što je s policijom izišao iz svog stana oko 11.20 sati.

– Poštovane građanke i građani! Ovo je šesti put da sam uhićen od hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetogodišnjem političko-pravosudnom progonu. Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska. Znajte, obrana grada Osijeka je čista kao suza i nemate se čega stidjeti. Vama svima zahvaljujem na dugogodišnjoj potpori. Daljnju pravnu bitku nastavit će voditi moji odvjetnici, a meni, nažalost, preostaje kao  jedini način borbe i prosvjeda protiv desetgodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama – ŠTRAJK GLAĐU, s kojim započinjem ovoga trenutka, odnosno mojim šestim uhićenjem. HDSSB nastavlja političku borbu i pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) teška je sramota za hrvatski narod koji takvo što ne zaslužuje – objavljeno je potom na Facebooku Branimira Glavaša.

 

Ispratilo ga je desetak simpatizera, a među njima je bio i prvi čovjek HSP-a Daniel Srb.

– Ovo je nastavak jedne najblaže rečeno pravne sapunice. Šesti put ga uhićuju u istom slučaju, što zaista narušava povjerenje u hrvatski pravni sustav. Dokaz je tome tvrdnja vrhovnog suda koji navodi da je proveo devet mjeseci i 29 dana, a svi znaju da je proveo u zatvoru više od 5 godina i dva mjeseca. Pravno tumačenje da se zatvor ne može računati pod pritvor to je ono – "nije šija nego vrat". Već sutra ćemo podnijeti ustavnu tužbu jer su mu narušena ljudska prava – poručio je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

Glavaša su u policijskom terencu odvezli prema Zagrebu.

Ovo je sramota hrvatske države i hrvatskog pravosuđa! Nakon gotovo odležane dvije trećine kazne ponovno ga hapse, hapsili su ga prije osam godina, hapse ga sada i hapsit će ga za osam godina. Mi se nećemo predavati, on je heroj Domovinskog rata, ovo nam daje inat za daljnju borbu. Već je navikao, šesti put je uhićen, u ovoj državi ga više ništa ne može iznenaditi, duboko se nadao da neće biti uhićen, ali to je držao s rezervom – rekao je Glavašev sin Filip.

Glavaš s kolegama iz HDSSB-a čekao policiju

U stanu Branimira Glavaša noćas vjerojatno nitko nije spavao. Stizali su mu stranačke kolege kako bi mu izrazili potporu, među njima i predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin te njegov prethodnik, župan Vladimir Šišljagić. Čelnik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić pojavio se jutros kratko na balkonu stana na Preradovićevu šetalištu u Osijeku.

Pred stanom je mirno, dežura tek nekolicina novinara koje je Glavaš noćas oko 2 sata počastio burekom.

Odvjetnik Radan Kovač izašao je oko 10 sati iz Glavaševa stana noseći rješenje Vrhovnog suda u kojem je odluka o određivanju istražnog zatvora.

– Piše da njegovih devet mjeseci i 29 dana istražnog zatvora nije dovoljno da pokrije maksimalni rok pritvora bez obzira na to što je u zatvoru proveo pet godina i dva mjeseca. Ovo je pravno ludilo, ništa drugo – kazao je Kovač dodajući kako policiju očekuju svaki čas. Najavio je žalbu, no to ne odgađa izvršenje odluke.  

Zgradu polako napuštaju članovi stranke pa se daje naslutiti da se bliži trenutak uhićenja.

– Do jutros ništa nisam dobio, ni ja ni odvjetnici. Uzet ću si za pravo reći da je to pravosudna farsa, trakavica puna pravosudnih presedana. Od mog politički iniciranog progona od srpnja 2005., koje je pokrenuo Sanader, pa do pritiska DORH-a na hrvatsko pravosuđe, zatim je tu i presedan da četiri mjeseca čekam odluku Vrhovnog suda, što u Hrvatskoj još nitko nije doživio – kazao je ranije jutros Branimir Glavaš za televiziju N1.

Kaže da je ovo presedan jer je Vrhovni sud sada donio odluku koja se prvi put pojavila u pravosudnoj praksi.

– Od 1956. godine takav slučaj nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu – kaže Glavaš te dodaje kako se neće opirati uhićenju.

– Ako dođu, normalno da ću napraviti ono što traže. Ovo su zadnji trzaji mog progona. Ovo će biti šesto uhićenje koje me čeka vezano za ovaj predmet – rekao je Glavaš.

– Neću se maknuti od političke opcije, nema tih pritisaka zbog kojih ću popustiti i odustati od javnog djelovanja. Takva mjera meni nije izrečena. Neki pojedinci boje se mog boravka na slobodi – rekao je.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević od 7.30 u stanu je s Glavašem. Na upit je li zaprimio odluku Vrhovnog suda neizravno je odgovorio "ne".

– Znate kako kažu teksaški rendžeri, mi prvo pucamo, onda pitamo – rekao je Matijević.

Ovo je, nastavio je, još jedan presedan koji prati Glavašev slučaj.

– Ide se u zatvor na temelju nepravomoćne i protuustavne presude. Ne očekujem ništa pa ni uhićenje, u ovoj se zemlji ne može više ništa normalno pretpostavljati – kaže Matijević.

 

Vrhovni sud odredio istražni zatvor

Inače, Vrhovni sud službeno je objavio rješenje kojim je prihvatio žalbu državnog odvjetnika te odredio Branimiru Glavašu istražni zatvor.

– Prihvaća se žalba državnog odvjetnika, preinačuje se pobijano rješenje na način da se protiv optuženog Branimira Glavaša određuje istražni zatvor iz osnove u članku 123. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku koji po ovom rješenju može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen – stoji u rješenju Vrhovnog suda.

Branimir Glavaš i sam je jučer na skupu u Baranjskom Petrovom Selu izjavio kako policija može svakog trenutka doći po njega.

– Pitanje je sata kada će me uhititi. Spreman sam postupiti po nalogu represivnog aparata i uputiti se u remetinečki zatvor – rekao je Glavaš.

Podsjetimo, Ustavni sud 12. siječnja 2015. ukinuo je presudu Branimiru Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

>> Glavaš se vraća u pritvor? 'Pitanje je sata kada će me uhititi'

Komentara 307

BR
Brandfackel2
09:19 05.03.2015.

Hrvatsko "pravosuđe" karcinom je hrvatskog društva i bez istinske lustracije Hrvatska će vječno ostati na razini standarda neke afrićke bušmanije... Odvratno je da četnici saznaju odluku suda prije nego je sjednica suda uopće održana... Bez lustracije nikada neće prestati ovo selektivno procesuiranje...

DU
Deleted user
09:25 05.03.2015.

Ovo je nedvojbeno politička odluka, sud je popustio pod pritiskom Zorana, pa sad ispada je Glavaš veći zločinac od Šešelja. Možda je Glavaš i ovakav i onakav, ja to ne znam, ali odležao je više nego što se čovjeka može zadržati u pritvoru prema kaznenom zakonu. S druge strane, tko od ovdje prisutnih će staviti ruku u vatru da četnički vojvoda Tomislav Nikolić nije u ratu počinio zločine. Ja mislim da je Glavaš mila majka za Nikolića. Pa ipak, Josipović je toga četnika ljudio u obraze.

AM
ameris
09:31 05.03.2015.

Dan kad je pao Vukovar...ceste prema Čepinu i Valpovu bile su zakrčene vozilima kojima ljudi bježe iz Osijeka.Grad je ostao na petini svog stanovništva.Da nije bilo B.Glavaša koji je jedini pozivao građane da ostanu Osijek bi šutke pao u ralje srbočetničkih fašista.S Glavašem se narod ohrabrio,naoružao i obranio grad uz velike žrtve...oko 1200 ubijenih civila.Danas se Glavaševoj sudbini raduju pobjegulje i srbofili no doći će i oni na red.Dobro se sve zna a svaki branitelj grada zna barem jednog petokolonaša.To što se sada radi generalu Glavašu neće vam pomoći.Suprotno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije