Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene zakona

Srbima koji ratuju po svijetu do 12 godina zatvora

proruski separatist
Foto: Ilustracija: Reuters/Pixsell
13.08.2014.
u 20:44

Beogradski dnevnik podsjeća kako je zadnjih godina u Srbiji razvijena "mašinerija novačenja srpskih građana" za odlazak na ratišta po svijetu

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić potvrdio je za beogradski dnevnik Blic da će na jesen srpska Skupština donijeti izmjene Kaznenog zakona koji predviđa stroge kazne za Srbe koji sudjeluju u oružanim sukobima u svijetu, od Ukrajine do Sirije.

- Oni koji vrbuju građane i organiziraju njihov odlazak na strana ratišta bit će kažnjavani sa dvije do 12 godina zatvora, dok će pojedinci koji se sami priključe vojnim i paravojnim snagama u svijetu biti kažnjeni sa jednom do pet godina zatvora. Također, sudionici koji otkriju plaćenike i tako spriječe počinjenje kaznenog djela moći će biti oslobođeni kazne. Postoji većinska potpora za usvajanje ovih izmjena Kaznenog zakona i očekujem da one zažive već na jesen - pojašnjava Ljajić za Blic.

Beogradski dnevnik podsjeća kako je zadnjih godina u Srbiji razvijena "mašinerija novačenja srpskih građana" za odlazak na ratišta po svijetu "u ime domoljubnih i vjerskih osjećaja" i to već donosi probleme Srbiji, posebice sigurnosne, na što je upozorio i srpski ministar policije.

- Kap koja je prelila čašu i ubrzala donošenje zakonskih izmjena je pojava skupine muškaraca koji sebe nazivaju četnički odred "Jovan Šević", koji ratuju na strani proruskih separatista u Ukrajini. Dragovoljci, među kojima je većina sudjelovala i na ratištima bivše Jugoslavije, javno se hvale kako ubijaju ukrajinske vojnike - piše Blic.

>> Čečeni i Srbi među poginulim vojnicima u Ukrajini

Komentara 20

OR
.orlando
22:52 13.08.2014.

ovdje se misli na vehabije i mudzahedine

DO
dostatoga
23:31 13.08.2014.

vidis ti srpsku vladu, unistavaju sitnu privredu i najrazvijeniji oblik izvoza iz "regiona".... sram da ih bude ;)

Avatar poglavito
poglavito
21:54 13.08.2014.

onda se čejeni nesmiju vratit , osim onih iz Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije