Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
orsat miljenić:

'Srbija nama šalje optužnice JNA koja je ubijala po Vukovaru'

Orsat Miljenić
Patrik Macek/Pixsell
02.01.2013.
u 10:05

I kad sam im vratio optužnice, opet sam im nudio sklapanje sporazuma, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić reprizne je srbijanske optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa još početkom prosinca vratio Srbiji, i to ne primjenjujući kontroverzni Šeksov Zakon o ništetnosti, već bilateralni ugovor o pravnoj pomoći koji su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije potpisali davne 1997. godine.

Protivno poretku

Taj dvostrani ugovor, za razliku od jednostranog Zakona o ništetnosti, omogućuje da se pružanje pravne pomoći odbije ako je u suprotnosti s javnim poretkom.

– Kad god smo se očitovali, za Zakon o ništetnosti govorili smo da nije dodana vrijednost – obrazložio nam je jučer u razgovoru ministar zašto nije primijenio Zakon o ništetnosti protiv kojeg je glas bio digao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kao i naši pravni stručnjaci. Tako je predstojnica katedre za kaznenoprocesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. Zlata Đurđević u svom stručnom radu istaknula da nam Zakon o ništetnosti nije donio ništa novo što već nismo imali u spomenutom ugovoru iz 1997. i Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima iz 2004. godine.

O suštinskom razlogu vraćanja optužnica Srbiji, ministar Miljenić je rekao:

– JNA je ubijala ljude u Vukovaru, a Srbija sada postupa po njihovim optužnicama!? Osim toga, u tim optužnicama govori se o genocidu, a 21 godinu u Srbiji ništa nisu radili ni postupali po tim optužnicama koje se uz to temelje na iznuđenim izjavama ljudi koji su oteti i odvedeni u srbijanske logore – kaže ministar. Na opasku kako bi, da je razuma, u Srbiji poništili optužnice bivše JNA, dodao je: - Njihov državni tužitelj mogao je jednostavno odustati od njih. Sam Vladimir Šeks mi je rekao da je njegov odvjetnik koji mu je u Srbiji dan da ga zastupa po službenoj dužnosti još prije godinu dana napisao prigovor protiv optužnice, na koji mu sud do danas nije odgovorio. A nama ponovno šalju te optužnice!?

Očito je riječ i o reakciji na oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču, jer su poslane petnaestak dana nakon toga, dodajemo.

Prešutjeli smo

– Ma da! Mi to nismo htjeli isticati, prešutjeli smo, a mogao sam kao ministar tada rastrubiti da sam im vratio optužnice. I u svom odgovoru kad sam im 5. ili 6. prosinca vratio te optužnice napisao sam da mi s njima želimo postići cjelovit sporazum nacrt kojega smo im poslali u ožujku prošle godine. Ali, do danas se o tomu nisu očitovali – kaže Miljenić, koji se sa srbijanskim ministrom pravosuđa susreo samo jednom, u Beču, ali i tada su se samo kurtoazno pozdravili. Srbija sada može inzistirati na međunarodnoj tjeralici Interpola, ali prema sporazumu iz Dohe (nakon slučaja uhićenja Ejupa Ganića), koji još nije testiran, može se uložiti prigovor na takvu tjeralicu. Inače, preostaje nam da čekamo da u Srbiji prevlada razum, slaže se i ministar:

– To su za njih bolna pitanja i očito treba proći neko vrijeme.

>>Srbija ponovno poslala optužnice za Šeksa, Vekića i Merčepa!

Komentara 7

SA
santovena
18:18 02.01.2013.

Ovo od Srbije je van svakog razuma. Pitam se, kud ide ovaj svijet, sve je u njemu obrnuto. Da poludiš od muke i nepravde.

I1
ing-12345
18:33 02.01.2013.

Konačno je neki ministar iz ove nrvatske vlade napravio dobar posao. Ne može biti Srbija nadležna za teritorij Republike Hrvatske. Osim toga u Srbiji se političari strašno trude da izjednače krivnju za rat pa tako Vuk jeremić najavljuje raspravu pred glavnom skupštinom UN-a sa rečenicom "Dokazati ćemo da mi (srbi) nismo jedini zločinci". Samo se nadam da će Vesna Pusić odgovoriti na primjeran način ovoj srpskoj propgandi.

ME
melinda
16:07 02.01.2013.

Nazalost dogada se ono cega sam se bojala da ce oslobadanje nasih generala donijeti probleme sa srbima koji su nazalost u pravu sto se zlocin ne tretira jednako za obije strane.Ali posto mi ulazimo u EU onda evropi ne odgovara da im clanica ima zlocince i ucinuli su medvjedu uslugu nama hrvatima oslobodivsi generale iako svi dobro znamo da je pocinjen veliki zlocin i sada ce tesko doci do pomirbe i blagostanja sa sujedima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije