Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kuća ljudskih prava

'Šprajc je pravilno izvijestio javnost o karakteru inicijative'

zoran šprajc
Anto Magzan/Pixsell
31.05.2013.
u 12:20

'Osuđujemo ograđivanje vodstva HRT-a od izjave urednika Zorana Šprajca jer njome Šprajc nije ni na koji način povrijedio temeljna načela profesionalnog novinarstva', kažu iz Kuće ljudskih prava.

Kuća ljudskih prava stala je u zaštitu urednika i voditelja HTV-ova Dnevnika Zorana Šprajca nakon što je zbog njegove izjave u Dnevniku, da se potpisnici zahtjeva za raspisivanjem referenduma zalažu za "homofobnu izmjenu Ustava, udruga "U ime obitelji" zatražila je ispriku HRT-a, da bi HRT onda emitirao reagiranje kako se ograđuje od navedenih Šprajcovih riječi.

– Kuća ljudskih prava osuđuje ograđivanje vodstva HRT-a od izjave urednika Zorana Šprajca jer njome Šprajc nije ni na koji način povrijedio temeljna načela profesionalnog novinarstva. Naime, dužnost je novinara da objektivno i nepristrano informira javnost. Novinar Šprajc upravo je vođen tim načelima jasno prepoznao karakter spomenute inicijative.

Podsjećamo HRT da je homofobija definirana kao "strah i averzija prema homoseksualnim osobama". Sami predstavnici inicijative nebrojeno puta su u javnosti iznijeli stajalište da im je jedan od motiva za pokretanje inicijative bila "zabrinutost situacijom u Francuskoj" te "osjećaj ugroženosti braka pred homoseksualnim napadima na brak".

Navedena stajališta organizatora inicijative čine razvidnim da organizatori osjećaju strah od posljedica aktivnosti homoseksualnih osoba te se time mogu klasificirati kao homofobi. Šprajc je, upoznat s definicijom homofobije, pravilno izvijestio javnost o karakteru inicijative – stoji u priopćenju Kuće ljudskih prava gdje se još navodi kako je ograđivanjem od izjave svoga urednika i novinara vodstvo HRT-a pokazalo zabrinjavajući trend spremnosti kritiziranja objektivnog i činjenično potkrijepljenog novinarstva.

– Dodatno, ovakvim ograđivanjem HRT je uvrijedio više od 3,7 milijuna građana koji nisu potpisom podržali ovu homofobnu inicijativu, a redovito plaćaju HRT pretplatu očekujući od HRT-a objektivno novinarstvo. Zbog svega navedenog tražimo da se HRT ispriča, kako uredniku Zoranu Šprajcu tako i široj javnosti – uputila je Kuća ljudskih prava svoj zahtjev HRT-u.

>>'U ime obitelji' traži HTV-ovu ispriku zbog Šprajcovih izjava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije