Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sporazum Čović-Dodik-Tihić naišao na pohvale, ali i kritike

09.11.2008.
u 23:00

Prije nešto više od godinu dana potpisana je Mostarska deklaracija koja je omogućila svladavanje krize i prvi korak bio je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Izjava iz Odžaka novi je pozitivni korak naprijed u potvrđivanju zrelosti domaćih političara spremnih da o važnim i teškim temama sami postignu dogovor bez tutorstva.

Ove poruke s posebnim su odobravanjem stigle iz Ureda visokog predstavnika, koji je ponajviše svjestan izazova s kojim se treba suočiti Bosna i Hercegovina. To su prije svega zadaće postavljene iz Europske komisije za približavanje Europskoj uniji, ali i Vijeća za provedbu mira (PIC) o tranziciji međunarodne uprave.

Stavljanje ustavnih promjena u prvi plan jasno pokazuje da su sve strane u BiH svjesne kako treba riješiti ovo najvažnije političko pitanje u zemlji. Odmah nakon što je objavljena izjava, stigle su i kritike kako Ustav treba donijeti u cijelosti, a ne djelovati amandmanski na postojeći dokument.

Kritičari su međutim samo djelomično u pravu jer se pred javnost s pravom postavlja pitanje hoće li se promjenama donijeti kvaliteta novih odnosa i jednakopravnosti sva tri naroda ili će pak cijeli proces biti forma koja znači cementiranje postojećih odnosa.

S druge strane posve je jasno da unutar bošnjačkoga političkog vodstva, a poglavito srpskog, nema spremnosti krenuti u cijeli posao ispočetka. Iz međunarodne zajednice također nitko ne favorizira ovakav prijedlog. Bez obzira na to kakve promjene Ustava BiH bile, sva tri naroda mogu ih spriječiti dvotrećinskom voljom.

Popis pučanstva do jučer izgledao je kao nemoguća misija. Zadovoljena su očekivanja i vjerskih vođa koje su izrazile očekivanje da se svaki pojedinac slobodno izrazi, ne krijući vlastiti identitet. Ovaj je popis jedna od ključnih stavki za bilo kakve razgovore BiH s EU jer se na temelju statistike utvrđuju svi institucionalni parametri za funkcioniranje društva. Ništa manje važno nije niti pitanje državne imovine, što je jedna od stavki za ispunjavanje uvjeta PIC-a o tranaformaciji OHR-a. Jednako je i sa statusom Brčkog.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije