Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMBOL ZAJEDNIŠTVA

Spomenik domovini gradit će i Tigra, tvrtka Bandićeva kuma

Foto: Nenad Fabijanić
13.08.2019.
u 06:35

Podizanje će stajati 34,7 mil. kuna, staklene opeke stižu iz Češke, a portal od materijala koji ne hrđa čak iz Nizozemske

Priča je to koja traje već četiri godine. Još u listopadu 2015. gradonačelnik Milan Bandić najavio je podizanje spomenika koji bi trebao preuzeti komemorativnu funkciju Oltara domovine. No umjesto na Medvedgradu stajat će na ledini između zgrade gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Potom je godinu dana poslije izabran i rad arhitekta Nenada Fabijanića za Spomenik domovini, da bi se tek lani raspisao natječaj za izvođača radova, koji je u siječnju ove godine poništen.

Poništili prvi natječaj

I to zbog jednog jedinog razloga - krive procjene vrijednosti radova. Iz Grada su, naime, ocijenili da bi podizanje moglo koštati 21,5 milijuna kuna (bez PDV-a), no kad su otvorili ponude, odnosno jednu koja je stigla na natječaj, zaključili su da to nije iznos unutar kojeg se može realizirati Fabijanićevo djelo.

Tu jednu ponudu poslala je zajednica ponuditelja tvrtki Tigra i Vodotehnika, iz koje su odredili da posao mogu odraditi za šest milijuna kuna više od procijenjenog. Sada su istim tvrtkama, koje su se opet jedine javile na ponovljeni natječaj, dodijelili i ugovor. No ovaj put procjena Grada bila je da će radovi stajati 30 milijuna kuna, a Tigra i Vodotehnika dala je ponudu da će ih odraditi za 34,7 milijuna.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Vodotehnika je, inače, gradila tzv. “Bandićeve” fontane, a Tigra je, pak, poznata po brojnim poslovima koje je radila za Grad Zagreb, ali i po tome da je njen vlasnik Milan Penava kumstvom povezan s gradonačelnikom. Ta je činjenica jučer “zapalila” Facebook, točnije javne grupe u kojima je većina Zagrepčana izrazila nezadovoljstvo. Radovi bi, kako neslužbeno doznajemo, mogli početi na jesen, a sam autor kaže kako bi se u idealnim uvjetima Spomenik domovini mogao otkrili iduće ljeto.

– Ili najkasnije do jeseni – govori Fabijanić, dodajući da ne očekuje probleme prilikom podizanja spomenika. Riječ je, dodaje, o simbolu hrvatskog zajedništva, pa nema mjesta brzopletosti. Kako ništa ne bi ometalo radove kad počnu, prije mjesec dana izmješten je i magistralni vrelovod na Trgu Stjepana Radića. Iako je visoku cijenu već kritizirala oporba u Gradskoj skupštini, gradonačelnik Milan Bandić opravdao ju je specifičnošću i složenošću projekta te materijala.

Nema nigdje u Hrvatskoj

Staklene opeke posebno su dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici u nestandardnoj veličini od 70 x 230 x 500 mm, a za unikatan uzorak zaslužan je akademski kipar Jeronim Tišljar. Opeke će posložiti u stakleni Zid boli inspiriran onim autentičnim koji je nastao tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti i srušen 2005.

Drugi objekt spomenika, kameni monolit od tri metra izvest će se u kamenu hrvatskog podneblja naziva “Jadran zeleni”. Posljednji, treći element – portal dužine tridesetak metara, izradit će se od posebnog polimernog materijala ojačanog vlaknima, a dovest će ga iz Nizozemske.

– Proizvodnja takvog materijala uopće ne postoji u Hrvatskoj. Poseban je jer je otporan na većinu kiselina i lužina te na koroziju, pa su tako i troškovi održavanja minimalni – kaže Fabijanić

Ključne riječi

Komentara 118

MO
moškov
07:21 13.08.2019.

Ovo je spomenik nicemu... Najobicnije pranje novaca...ali sto se moze...nista...

DA
darwil
07:09 13.08.2019.

Zašto se ne zakazuje suđenje Bandiću u dvije smjene kako bi završilo barem do 2099 god.

Avatar Melankolija
Melankolija
07:37 13.08.2019.

Nevjerojatno 34 milijuna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije