Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eparhija dalmatinska

SPC poziva RH da zaštiti njihovu imovinu i vjernike

pravoslavna
Filip Brala/Pixsell
13.03.2010.
u 16:40

Navode kako je već prilikom objavljivanja programa udruženja u formiranju „HPC“ postalo izvjesno da se ovo udruženje poistovjećuje i povezuje s ustaškim režimom

ZADAR - Već prilikom objavljivanja internet stranice i programa udruženja u formiranju „Hrvatske pravoslavne zajednice“ postalo je izvjesno da se ovo udruženje poistovjećuje i povezuje s ustaškim režimom iz vremena Ante Pavelića i tzv. Hrvatske pravoslavne crkve. Stoji to u priopćenju Eparhije dalmatinske SPC koja je reagirala na najavu osnivanja HPC objavljenu u petak u Zadru.

Cilj tadašnje HPC, navodi se, bio je uništiti svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima. Mi se iskreno nadamo, ističu u priopćenju, da se ovo Udruženje zbog svojeg otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći registrirati u nadležnim hrvatskim institucijama te apeliramo na organe pravne države da zaštite objekte i imovinu SPC, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada.

Komentara 165

OB
-obrisani-
20:13 13.03.2010.

U Hrvatskoj je zakonima zajamčena sloboda udruživanja. To vrijedi i za vjerske zajednice. Vlasima (koji jesu posebnost) dali su (nametnuli) srpsko ime. Zar nije logičnije da uzmu hrvatsko ime i da se već jednom integriraju u kulturno i društveno okružjeje države u kojoj žive i da se nakon 14 stoljeća prestanu zabadati nož u leđa hrvatskoj većini. Pozdravlja vas Kuma Jela

JK
Jov@Kar@Mustafu
00:16 14.03.2010.

Marsi,tkz.Sandzak je stara hrvatska zemlja Racija.Ona Racija cije su Hrvatski plemici Nemanjci zupani bili,a narod tamo je bio narod slugu i kmetova,odnosno servi koji su prihvatili Hrvate Nemnjice za svoje gospodare.

OB
-obrisani-
09:04 14.03.2010.

Car-vukota Za tvoju informciju ja zivim u Americi i placu \"zaradim\" svaki tjedan(svaki petak) To me ne cini arogantnim i glupim poput tebe. Zasto si ljubomoran sto ja kao Katolik volim i podrzavam Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije