Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bankarska kriza

Španjolskim bankama 76 milijardi eura ili novi kolaps!

\'(120131) -- BRUSSELS, Jan. 31, 2012 () -- Spanish Prime Minister Mariano Rajoy attends a press conference after EU\'s informal summit at EU headquarters in Brussels, capital of Belgium, Jan 30, 2012
dpa/DPA/Pixsell
23.05.2012.
u 19:00

IIF upozorava da španjolske banke “sjede na gomili loših kredita”, čiji volumen iznosi oko 260 milijardi eura. Od toga bi banke mogle same sanirati 184 milijarde eura, ali još uvijek će ostati rupa od 76 milijardi eura

Novi bolni udar eurozoni dolazi iz Španjolske jer njihovim bankama treba 76 milijardi eura da popune sve financijske rupe, upozorava Institut za međunarodne financije (IIF) u svom najnovijem izvješću o globalnom gospodarstvu. I dok eurozona lagano diže ruke od Grčke, čije probleme nije u stanju riješiti, IIF najavljuje novo žarište u uzdrmanoj europskoj monetarnoj uniji.

Gori i od Irske

IIF upozorava da španjolske banke “sjede na gomili loših kredita”, čiji volumen iznosi oko 260 milijardi eura. Od toga bi banke mogle same sanirati 184 milijarde eura, ali još uvijek će ostati rupa od 76 milijardi eura, upozorava IIF. Procjena IIF-a utemeljena je na iskustvima Irske, koja se bori sa sličnom bankarskom krizom.

– Španjolska je makroekonomska perspektiva još gora od Irske, posebice u smislu gospodarskog rasta i nezaposlenosti – ističe se u izvješću IIF-a.

Najveći dio gubitaka u španjolskim bankama može se pripisati kreditima za nekretnine, koji su izdani od regionalnih štedionica. Ovoliki gubici zasigurno se neće moći riješiti bez pomoći države koja se sama bori s golemom gospodarskom krizom.

Institut za međunarodne financije i OECD pozivaju EU da rupe u španjolskim bankama popune iz “europskog fonda spasa”. Podsjetimo, agencija Moody’s prije šest dana smanjila je kreditni rejting za 16 španjolskih banaka. Kreditni rejting smanjen je i dvjema najvećim španjolskim bankama, Banco Santander i BBVA, pa čak i banci Santander UK, britanskoj podružnici španjolskog bankarskog diva.

Rajoy uz Merkel

Uz najnovija upozorenja iz Madrida, sve se više zaoštrava diskusija o uvođenju zajedničkih euroobveznica, kojima se do sada žestoko opirala samo Njemačka. Neočekivanu podršku Angela Merkel dobila je od španjolskog kolege Mariana Rajoya, koji je sada također protiv euroobveznica jer smatra da one ne mogu brzo riješiti krizu. Rajoy se zalaže za izravniji angažman Europske središnje banke.

– ESB ima rješenja koja se mogu implementirati u roku od 24 sata – istaknuo je Rajoy.

Veliki problem za Španjolsku predstavlja i činjenica da im u uvjetima nove recesije upravo u ovoj godini na naplatu dolaze 142,2 milijarde eura za obveznice.

Komentara 35

OB
-obrisani-
19:10 23.05.2012.

Nacionalizirati banke i duga više nema.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
19:11 23.05.2012.

Može se ta kriza riješiti u roku par mjeseci ali problem je što bi se tada morao spustiti standard svih tih građana Europske unije ali švabe, francuzi pa čak i španjolci bi se radije upucali nego da im se smanje plaće i tu je problem, oni se ne žele odreći svojeg standarda pa makar zato i bankrotirali - Eto točno to se dogodilo u grčkoj - Precijenjena cijena rada je dovela do bankrota cijele države.

MR
mracinovac
19:09 23.05.2012.

E - unijo stiže rvatska. Evo balkanskih anifašista što nije procvijetalo provjetat će.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije