Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Spajanje obitelji izbjeglica dug je i složen proces

Izbjeglice
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
14.09.2018.
u 15:17

Od 2009. do danas u Hrvatskoj je odobren privremeni boravak za 15 osoba sa svrhom spajanja obitelji s osobom koja je dobila međunarodnu zaštitu.

Spajanje obitelji osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj složen je i dugotrajan proces koji iziskuje mukotrpno probijanje kroz šumu birokracije, ali i velika financijska sredstva, istaknuto je u petak u Zagrebu na okruglom stolu "Spajanje obitelji - izazovi u praksi".

Najčešći problemi koji se javljaju u praksi u spajanju osobe pod međunarodnom zaštitom s bračnim drugom ili maloljetnom djecom su prevođenje dokumenata na hrvatski jezik u zemljama podrijetla i pribavljanje valjanih putnih isprava u ratom zahvaćenim zemljama. Problem je i prikupljanje dokaza o srodstvu, udaljenost mjerodavnih veleposlanstava radi pribavljanja viza te nedostatak financijskih sredstva, rečeno je na okruglom stolu u organizaciji Isusovačke službe za izbjeglice (JRS).

"U Siriji nema tumača za hrvatski jezik. Radi provjere identiteta, Sirijci moraju ići u konzulat u Libanonu. Kako bi prešli granicu, moraju kupovati povratne zrakoplovne karte i putno zdravstveno osiguranje", rekao je Mazen Al Ahmed iz Isusovačke službe za izbjeglice koji je posredovao u sedam slučajeva spajanja obitelji.

"Žena i dvoje djece za dokumentaciju i dolazak do Hrvatske moraju pribaviti najmanje 1500 eura", dodao je.

Od 2009. do danas u Hrvatskoj je odobren privremeni boravak za 15 osoba sa svrhom spajanja obitelji s osobom koja je dobila međunarodnu zaštitu. Riječ je o državljanima Egipta, Iraka, Jemena, Sirije, Somalije, Turske i Uzbekistana. "Prvo spajanje bilo je 2009. godine i otad trend spajanja raste", rekla je Ana Šutalo iz Odjela za azil Ministarstva unutarnjih poslova.

Dodala je da je riječ o relativno novoj praksi s kojom veliki dio administracije još nije upoznat i nema iskustva.

Na okruglom stolu svoje je iskustvo podijelila jedna sirijska obitelj čiji je otac u Hrvatsku došao iz Njemačke prema Dublinskoj konvenciji. On je tri godine čekao kako bi ponovno bio s najmilijima. Nakon što mu je odobren azil u Hrvatskoj, počeo je proces spajanja obitelji, a nakon deset mjeseci pridružili su mu se žena i dvoje malodobne djece koji su do tada boravili u Turskoj.

Komentara 6

RI
rightside
15:35 14.09.2018.

a kog to jos zanima? sve koji nelegalno ulaze treba protjerat,i kad ih se ponovno uhvati objasnit im da ce sljedecih 5-10god bit u zatvoru a onda opet kuci,bez toga se to nece rjesit,

Avatar niwrad
niwrad
16:05 14.09.2018.

Političari koji se bave spajanjem obitelji čine kazneno djelo protiv Republike Hrvatske. Naime, političari su od građana dobili u ruke monopol na silu i to samo sa jednom svrhom - da putem zakona, uredbi i drugih akata tu silu usmjeree prema onima koji ugrožavaju živote, slobodu ili imovinu građana. Jedan od alata zaštite su i zakoni o oporezivanju, a kojima se štite imovinska prava građana koji grade ili održavaju javnu infrastrukturu i onih koji nam pružaju javne usluge poput vojne, policijske, zdravstvene ili pravosudne zaštite. Pošto svi imamo pravo na korištenje te infrastrukture i usluga svi imamo financijsku obvezu prema građanima koji nam to omogućuju, što plaćanjem poreza i izvršavamo. Međutim, političari su novcem namijenjenim za ispunjenje te financijske obveze(porezni/javni novac) počeli financirati migracijske interese stranih privatnih osoba, prema kojima građani nemaju apsolutno nikakve financijske obveze. Drugim riječima, ne samo da posao političara nije briga o dobrobiti migranata i spajanje njihovih obitelji, nego zaštita i briga o dobrobiti građana koji ih za to plaćaju, nego su političari k tome ukrali novac i javne resurse građana kako bi zbrinuli migrante, bilo kroz besplatni smještaj, prijevoz, robne zalihe i druge nacionalne resurse. A posao političara u kontekstu migranata je samo jedan. Ulazak nepoznatih ljudi na teritorij države, a koji na tom teritoriju nemaju rodbinu, prijatelje i imovinu zbog čega ne mogu ...(nastavak u odgovoru)

ST
Startrack
15:21 14.09.2018.

Nek se spajaju u djamahirijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije