Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spajanje obitelji izbjeglica dug je i složen proces

Od 2009. do danas u Hrvatskoj je odobren privremeni boravak za 15 osoba sa svrhom spajanja obitelji s osobom koja je dobila međunarodnu zaštitu.
14. rujna 2018. u 15:17 6 komentara 406 prikaza
Izbjeglice
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Spajanje obitelji osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj složen je i dugotrajan proces koji iziskuje mukotrpno probijanje kroz šumu birokracije, ali i velika financijska sredstva, istaknuto je u petak u Zagrebu na okruglom stolu "Spajanje obitelji - izazovi u praksi".

Angela Merkel silvije tomašević Izbjeglice zaposleni, alI još ne i integrirani

Najčešći problemi koji se javljaju u praksi u spajanju osobe pod međunarodnom zaštitom s bračnim drugom ili maloljetnom djecom su prevođenje dokumenata na hrvatski jezik u zemljama podrijetla i pribavljanje valjanih putnih isprava u ratom zahvaćenim zemljama. Problem je i prikupljanje dokaza o srodstvu, udaljenost mjerodavnih veleposlanstava radi pribavljanja viza te nedostatak financijskih sredstva, rečeno je na okruglom stolu u organizaciji Isusovačke službe za izbjeglice (JRS).

"U Siriji nema tumača za hrvatski jezik. Radi provjere identiteta, Sirijci moraju ići u konzulat u Libanonu. Kako bi prešli granicu, moraju kupovati povratne zrakoplovne karte i putno zdravstveno osiguranje", rekao je Mazen Al Ahmed iz Isusovačke službe za izbjeglice koji je posredovao u sedam slučajeva spajanja obitelji.

Migranti u Španjolskoj Problem migranata Austrija želi da se u kontroli granica policiji pridruži i europska vojska

"Žena i dvoje djece za dokumentaciju i dolazak do Hrvatske moraju pribaviti najmanje 1500 eura", dodao je.

Od 2009. do danas u Hrvatskoj je odobren privremeni boravak za 15 osoba sa svrhom spajanja obitelji s osobom koja je dobila međunarodnu zaštitu. Riječ je o državljanima Egipta, Iraka, Jemena, Sirije, Somalije, Turske i Uzbekistana. "Prvo spajanje bilo je 2009. godine i otad trend spajanja raste", rekla je Ana Šutalo iz Odjela za azil Ministarstva unutarnjih poslova.

Dodala je da je riječ o relativno novoj praksi s kojom veliki dio administracije još nije upoznat i nema iskustva.

migranti u Maljevcu Pojačan nadzor granice U Crnu Goru ušlo 2850 migranata, vojska i policija nadziru granicu s Albanijom

Na okruglom stolu svoje je iskustvo podijelila jedna sirijska obitelj čiji je otac u Hrvatsku došao iz Njemačke prema Dublinskoj konvenciji. On je tri godine čekao kako bi ponovno bio s najmilijima. Nakon što mu je odobren azil u Hrvatskoj, počeo je proces spajanja obitelji, a nakon deset mjeseci pridružili su mu se žena i dvoje malodobne djece koji su do tada boravili u Turskoj.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • niwrad:

    Političari koji se bave spajanjem obitelji čine kazneno djelo protiv Republike Hrvatske. Naime, političari su od građana dobili u ruke monopol na silu i to samo sa jednom svrhom - da putem zakona, uredbi i drugih akata tu silu usmjere ... prikaži još!e prema onima koji ugrožavaju živote, slobodu ili imovinu građana. Jedan od alata zaštite su i zakoni o oporezivanju, a kojima se štite imovinska prava građana koji grade ili održavaju javnu infrastrukturu i onih koji nam pružaju javne usluge poput vojne, policijske, zdravstvene ili pravosudne zaštite. Pošto svi imamo pravo na korištenje te infrastrukture i usluga svi imamo financijsku obvezu prema građanima koji nam to omogućuju, što plaćanjem poreza i izvršavamo. Međutim, političari su novcem namijenjenim za ispunjenje te financijske obveze(porezni/javni novac) počeli financirati migracijske interese stranih privatnih osoba, prema kojima građani nemaju apsolutno nikakve financijske obveze. Drugim riječima, ne samo da posao političara nije briga o dobrobiti migranata i spajanje njihovih obitelji, nego zaštita i briga o dobrobiti građana koji ih za to plaćaju, nego su političari k tome ukrali novac i javne resurse građana kako bi zbrinuli migrante, bilo kroz besplatni smještaj, prijevoz, robne zalihe i druge nacionalne resurse. A posao političara u kontekstu migranata je samo jedan. Ulazak nepoznatih ljudi na teritorij države, a koji na tom teritoriju nemaju rodbinu, prijatelje i imovinu zbog čega ne mogu ...(nastavak u odgovoru)

  • rightside:

    a kog to jos zanima? sve koji nelegalno ulaze treba protjerat,i kad ih se ponovno uhvati objasnit im da ce sljedecih 5-10god bit u zatvoru a onda opet kuci,bez toga se to nece rjesit,

  • Startrack:

    Nek se spajaju u djamahirijama.