Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Socijaldemokracija je, po visini članarina, najskuplja

Dok kandidati za ulazak u SDP moraju računati na mjesečnu članarinu od 20 kuna, u HSS se može upisati za 30 kuna godišnje ili besplatno.
12. svibnja 2010. u 19:30 0 komentara 1704 prikaza
'12.05.2010., Bjelovar - Detalj s Gradskog vijeca Photo: Damir Spehar/PIXSELL'
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'

Aktualno poopćavanje stajališta javnosti o omraženoj politici i još omraženijim političarima, te kako ih je svima već puna "kapa", ako je vjerovati čelnicima bjelovarskih stranaka, baš i ne drži vodu. Štoviše, svi su složni u tvrdnji koja se može svesti pod zajednički nazivnik - gotovo svakodnevno u svoje redove primamo nove članove. Ako je doista tako, istražili smo uvjete, kriterije, te kolika je cijena vlastite odluke o aktivnom uključivanju u lokalnu politiku.

Šarenilo kriterija

Premda se po brojnosti ne može svrstati u najmnogoljudnije stranke, u Bjelovaru je trenutačno najskuplja socijaldemokracija, ali i put do njezina participiranja. Kako je ustvrdila predsjednica GO SDP-a Vanja Posavec, njihovi zaposleni članovi moraju biti spremni na mjesečno izdvajanje od 20 kuna, umirovljenici na upola manje, dok je članarina za studente i đake na simboličnoj razini od jedne kune. Istodobno, u najmnogoljudnijem HDZ-u, po riječima tajnika bjelovarskog ogranka Ivice Vranjića, socijalna skala njihova cjenika u rasponu je od pet kuna za umirovljenike, a "bolje" stojeći članovi izdvajaju po 10 kuna. Potonji je iznos članarine i u HSLS-u, a najjeftinije je biti članom HSS-a. Njihova je godišnja članarina 30 kuna, no utvrđeni iznos nije obveza, već želja koja ovisi o materijalnim mogućnostima samih članova.

Unatoč tvrdnjama kako za novo članstvo nema "suše", to nikako ne znači da je u njihovim redovima poželjan baš svatko. Kroz najgušće "sito" čini se, moraju proći potencijalni esdepeovci.

- Premda ne čeprkamo po intimi njihove prošlosti, poželjna je preporuka starijih članova. Pokraj toga, o kandidatima se razgovara na sastancima odbora, te se određuje po troje članova koji sa svakim kandidatom osobno razgovaraju - kaže Vanja Posavec.

"Vaganje" kandidata

Bilo tko s ulice ne može doći ni u HDZ, premda je riječ o stranci koja računa na masovnost. Tajnik Vranjić napominje kako u stanci ipak važu o kakvoj je osobi riječ te na što se njegovim članstvom može računati. Dodaje kako u HDZ-u nema problema s "prebjezima" u njihove redove, osim ako nije riječ o nekome koji svako malo mijenja stranačke kapute. O kvaliteti kandidata posebice vode računa i u HSLS-u, potvrđuje potpredsjednik GO-a Josip Heged, dok u sjedištu HSS-a kažu kako je dobrodošao svaki novi član, a preporuka je vrlo poželjna.

Unatoč nepopularnosti, u strankama ne vide pad zanimanja. Po broju članova i dalje je vodeći HDZ sa 7500 te HSS sa oko 3500 članova u Županiji. S daleko skromnijom brojkom od 1400 članova raspolaže HSLS, no njihov je adut, kažu, mladost i visoka razina obrazovanosti njihovih aktivista. Sudeći pak po podatku da je u bjelovarskom SDP-u prije dvije godine bilo 40-ak članova, sadašnjih 150 drže uzletom.

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.