Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jaki potresi u Hrvatskoj

U ponedjeljak navečer slabiji potres kod Velike Gorice, u Sisku i okolici oštećeno između 700 i 1000 kuća

Šteta od potresa
Foto: PIXSELL
1/35
28.12.2020.
u 18:51

Brojni građani prestrašeno su pobjegli iz stanova i kuća

Potres magnitude 5 pogodio je u 6,28 sati središnju Hrvatsku. Epicentar je bio 12 kilometara jugozapadno od Siska. U 7,50 sati zabilježen je još jedan magnitude 4,7, a potom i još jedan od 4,1. Potres se osjetio u Zagrebu ali i u brojnim drugim dijelovima zemlje.

22:45 – U Petrinji, Glini, Sisku i okolnim mjestima u potresu je pštećeno između 700 i 1000 kuća, a najveća su oštećenja na krovištima i dimnjacima, rekao je to za RTL Direkt koordinator volontera statičara na terenu Josip Atalić.

– Danas je bila izvidnica u Petrinji i mi smo uspostavili sustav, sutra primamo sve volontere da dođu i pomognu građanima u duplim neprilikama. Danas smo pregledali zgrade, skupili iskustva, primijenili blagu kalibraciju tog sustava kojeg koristili u Zagrebu, a naljepnice kao i u Zagrebu  ostaju iste – kaže Atalić.

22:15 – Slabiji potres jačine 1,4 po Richteru zatresao je područje oko Velike Gorice. Naime, epicentar potresa koji je zabilježen u 21.32 sati bio je 22 kilometra sjeverozapadno od Velike Gorice na dubini od jednog kilometra.

– Lagani tutanj, ali kratak i skroz slab – jedno je od brojnih svjedočanstava na stranici EMSC-a.

17:33 - U potresu koji je u ponedjeljak ujutro pogodio Sisak i Petrinju oštećena je i sisačka katedrala Uzvišenja sv. Križa, a katedralu je tijekom dana obišao sisački biskup Vlado Košić kako bi se upoznao s nastalom štetom, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

Prilikom obilaska sisačke katedrale u pratnji biskupa Košića bili su katedralni župnik Marko Karača, voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić, statičar Slaven Novinc, građevinar Davor Vrbanek te predstavnici Ministarstva kulture i medija - načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Tatjana Lolić, glavni konzervator Tomislav Petrinec i voditeljica Službe za nepokretnu kulturnu baštinu Kristina Zloušić Iđaković.

Nakon detaljnog pregleda preliminarni zaključci stručnjaka su kako su oštećenja zadobivena u potresu konstrukcijske naravi, a detaljnom analizom utvrdit će se njihova težina, ističe se u priopćenju Sisačke biskupije. Jedno od vidljivo teških oštećenja nalazi se na vijencu zvonika te je njegova sanacija, zbog zaštite vjernika i prolaznika, prioritet. U manjem dijelu oštećen je i krov katedrale nad ulazom na pjevalište te spoj pročelja i zvonika.

Čak više nego pročelje stradala je unutrašnjost sisačke katedrale, gdje su vidljive brojne pukotine i oštećenja. Posebno je stradao strop iznad svetišta i sakristije te spoj kora i pročelja, koje je već bilo stradalo i u potresu koji je pogodio Sisak 1909. godine. U potresu je teško stradala i župna kuća gdje su kroz cijeli objekt popucali zidovi, a srušio se i dio stropa na prvoj etaži.

Osim katedrale, stradalo je i više crkava, kapela i župnih kuća na sisačkom i petrinjskom području različite materijalne štete: crkva i župna kuća u Selima i Gori, župna crkva u Žažini, Pešćenici, Odri, Hrastovci, Hrvatskom Čuntiću i Petrinji, kapela Pohoda BDM u Sisku i kapela sv. Jakova u Mošćenici.

Detaljne informacije o oštećenjima sa župa još uvijek pristižu, navode iz Sisačke biskupije.

17:13 -  Iako potres koji je pogodio sjevernu Hrvatsku nije uzrokovao veću štetu u Zagrebu, vatrogasci su imali posla sa sanacijom. Naime, oni su danas u Domjanićevoj ulici su s krova skidali crijep kako ne bi padao na prolaznike. 

16:47Hrvatska komora inženjera građevinarstva spremna je aktivno se uključiti u hitne preglede zgrada oštećenih potresom na području Petrinje i Siska, kao što je to učinila i nakon potresa 22. ožujka u Zagrebu, priopćeno je u ponedjeljak iz te komore. 

Predsjednica Komore Nina Dražin Lovrec jutros je kontaktirala ministra graditeljstva Darka Horvata i ravnatelja Civilne zaštite Damira Truta, iskazavši spremnost članova Komore da se ponovno aktivno angažiraju u brzim procjenama.

"Cilj nam je što brže utvrditi koje su zgrade pogodne za stanovanje i korištenje, a koje nisu. Komora će osigurati osobnu zaštitnu opremu i prehranu za članove koji će se angažirati na ovim poslovima, a očekujemo da će država osigurati ostale uvjete. Inženjeri građevinarstva spremni su ponovno pomoći našim građanima da se što prije mogu vratiti u svoje domove“, istaknula je Dražin Lovrec.

U priopćenju se podsjeća da su brojni članovi Komore proveli ovog proljeća i ljeta više desetaka tisuća takvih pregleda u Zagrebu i okolici nakon potresa 22. ožujka.  Kako ističu, s drugim dionicima u tom procesu razvili su metodologiju za hitne preglede i za sve postupka koji kasnije slijede, a što je sada spremno za primjenu na području  Petrinje i Siska, koje je danas pogodio jaki potres. 

Hitni pregledi imaju za cilj ustanoviti je li zgrada sigurna za daljnje korištenje ili nije te je nužno da se s njima krene što prije, zaključuje se u priopćenju.

15:30 - U općini Pokupsko, u kojoj je bio epicentar prvog jutrošnjeg potresa, nitko nije stradao, a po prvim procjenama materijalna šteta je minimalna.

Nema većih oštećenja, na obiteljskim kućama ima napuknuća, no za sada je teško reći radi li se samo o napuknuću vanjske fasade ili o nekim većim oštećenjima. To ćemo još vidjeti, rekao je Hini zamjenik načelnika općinskog Stožera civilne zaštite Jura Skender.

Građani su dobili telefonski broj na koji mogu prijaviti oštećenja koja primijete.

Skender kaže da za osnovnu školu nemaju dojave o štetama, ali imaju za vrtić u kojemu za vrijeme potresa nije bilo djece. U vrtiću se, po dojavama jedne djelatnice, odvojilo vanjsko stubište, no vrtić je u ponedjeljak radio.

Zamjenik načelnika Stožera kaže da su primjećena i oštećenja na mjesnoj crkvi koja datira iz 18. stoljeća, ali da je za sada teško reći koliko je to ozbiljno.  

Po prvim procjenama, štete su minimalne, danas, sutra ćemo prikupljati podatke, pa ćemo onda vidjeti kolike su u konačnici, rekao je Skender koji kaže da su općinu poslijepodne posjetili potpredsjednik Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar gospodarstva Darko Horvat.  

Sisačka biskupija na svojem je Facebooku objavila da je nakon više potresa zabilježenih u ponedjeljak ujutro oštećeno više crkvi, kapela i župnih kuća te da je šteta značajna. Biskupija ne precizira o kojim se objektima radi.

Šteta od potresa
1/12

15:25 - Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić rekao je da su na terenu lokalne vatrogasne snage i ispomoć iz drugih vatrogasnih postrojbi s područja Sisačko-moslavačke županije.

"Na području Petrinje djeluju vatrogasci s četiri autoljestve iz Petrinje, Novske, Kutine i Topuskog. U Sisku su angažirani vatrogasci s područja grada Siska", istaknuo je Brlečić.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković izdao je zapovijed da se u pripravnost stave pripadnici splitskog JVP-a te tri državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita, Zadra i Šibenika kako bi u slučaju potrebe mogli djelovati na području Siska i Petrinje. Također je u pripravnost stavljena vatrogasna zajednica Grada Zagreba.

"Ukoliko bude potrebe, u ispomoć će biti upućene i snage iz drugih županija. Za sada prema informacijama s terena, nema potrebe za slanjem dodatnih snaga. Vatrogasci na terenu saniraju oštećenja prema prioritetima", istaknuo je Tucaković.

Naglasio je da će u ovoj situaciji biti primjenjena sva znanja i iskustva stečena za vrijeme sanacije zagrebačkog potresa.

Dodao je i kako su vatrogasci Siska i Petrinje od jutros zaprimili stotine poziva građana nakon potresa.

Hrvatska vatrogasna zajednica stoga moli građane na području pogođenim potresom da zovu vatrogasce isključivo u slučaju neposredne opasnosti za život i imovinu te da ne opterećuju liniju 193 pozivima za manje hitne intervencije.

Napominju i da se intervencije odrađuju prema prioritetima, te stoga mole građane za strpljenje. 

14:20 - "U tijeku je izrada web-aplikacije za prijavu oštećenja koja će biti dostupna kroz nekoliko sati gdje će građani moći prijaviti. Oštećenja će biti sanirana uz pomoć Vlade RH, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec na koferenciji za novinare.

"Želim poručiti našim građanima da nema mjesta panici, a život se dalje mora i treba odvijati i nadam se da ovakvih situacija nećemo više imati", dodao je.

Video: Sanacija štete od potresa u Sisku

"Jedna gospođa u Sisku je imala potrebe zbog opasnosti u objektu napustiti taj objekt i ona je zbrinuta. Teško je sada procijeniti o kojem broju objekata se radi koji su oštećeni te da će tu biti nekoliko desteka pa i stotina. Strašnik i Sibić su najajče stradali. Osam stručnjaka je već sada na terenu, obilaze se svi oni koji su do sada prijavili štetu. Objekti će biti kategorizirani, po uzroru na Zgreb i prema tome će biti njihova obnova", dodao je.

12: 24 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je u ponedjeljak da je prema Sisku i Petrinji, uz pripadnike državne intervencijske postrojbe, krenulo i devet inženjera statičara kako bi procijenili statičko stanje objekata nakon potresa.

"Svi ljudski resursi i kapaciteti na području pogođenim potresom (vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i sl.) izašli su na teren i pružaju pomoć stanovništvu. Nema velikih konstruktivnih šteta i nema ozlijeđenih osoba", rekao je Trut na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH upitan koliko je pripadnika Civilne zaštite na terenu koji je pogođen jutrošnjim potresom.

Najavio je i da će tijekom dana će analizirati potrebe za pomoći koju će sukladno njima slati i na teren. Trut je istaknuo i da je jutros devet inženjera statičara krenulo sa pripadnicima državne intervencijske postrojbe krenulo prema Sisku i Petrinji kako bi procijenili statičko stanje objekata.

12:11 Ostani jaka, Hrvatska, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen našoj zemlji.

- Nakon snažnog jutrošnjeg potresa, Europska komisija je u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem i hrvatskim vlastima. Pratimo situaciju i spremni smo pomoći - napisala je predsjednica Komisije.11:37 - Odmah smo sve službe poslali van, 'raspuzali' smo se da vidimo kome treba pomoć - rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Dodao je kako je najvažnije da nema ozlijeđenih. 

11:15 - Ravnatelj sisačke Opće bolnice Tomislav Dujmenović potvrdio je u ponedjeljak da je bolnica u jutrošnjem potresu pretrpjela određena oštećenja, ali da radi.

"Bolnica funkcionira, neke smo bolesnike morali premjestiti iz jedne u drugu sobu zbog pada žbuke. Nikome ništa nije bilo, uglavnom sve i dalje funkcionira“, izjavio je Dujmenović u središtu Siska koje su prijepodne obišli predsjednici države i Vlade Zoran Milanović i Andrej Plenković sa ministrima.

I ministar zdravstva Vili Beroš ističe da u sisačkoj bolnici "nema nikakvih ozljeda“. "Bitno je i da covid pozitivni pacijenti na respiratoru nisu transportirani, sve je kako treba“, rekao je ministar potvrdivši da je sa svim upoznat jer se jutros čuo s ravnateljem.

10:52 - Župan Sisačko-moslavačke županiji Ivo Žinić rekao je u ponedjeljak u Sisku kako nitko nije stradao u potresu koji je jutros zatresao to područje, nije se srušila nijedna zgrada, a nema ni oštećenja na rafineriji i industrijskim postrojenjima.

No, dodao je, ima oštećenja u unutrašnjosti zgrada i na krovovima.

"Srećom nema stradalih i nitko nije ozlijeđen, štete nisu toliko vidljive, nema srušenih zgrada niti objekata, a nema šteta ni da industrijskim postrojenjima i rafineriji”, kazao je Žinić prilikom posjeta državnog vrha Sisku.

Dodao je da su štete uglavnom u središtu Siska, u unutrašnjosti starijih zgrada gdje je otpala žbuka i cigle te na županijskim zgradama.

Upozorio je i da se u tvrtki "Gavrilović" nalazi velika količina amonijaka zbog čega su smanjili proizvodnju, dok se sve ne provjeri.

U Petrinji gdje gotovo da nema kuće bez oštećenja na dimnjaku ili krovu.

„Štete su dosta velike, no nisu ni blizu onima u Zagrebu, ali će trebati naći neka rješenja, pogotovo za saniranje krovova”, kazao je Žinić istaknuvši da su sve službe na terenu, vatrogasci i civilna zaštita.

10:44 - Javljanje reportera Danijela Prerada iz Petrinje. Komunalne službe uklanjaju posljedice potresa.

9:40 - "Komunalne službe su uklonile žbuku i crjepove. Dječji vrtići rade i dalje, nema oštećenja. Dječja knjižnica je zatvorena, ona jedina ima oštećenja. Kranjčevićeva ulica je najviše stradala. Dojava o ozlijeđenima nema. Starije građevine u centru Siska su pretrpjele štetu", javlja novinar Danijel Prerad iz centra Siska. 

"Trakama su obilježena područja kojima prijeti urušavanje. Ograničeno je kretanje. Nakon sat vremena od prvog bio je još jedan potres. U Brijestu-Pokupskom u epicentru kuće su također stradale", dodao je. 

9:23 - Iz grada Siska javljaju kako sve komunalne službe rade. Rade i svi vrtići. Zbog puknutog zida zatvoren je jedino dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice.

9:11 - Predsjednik Zoran Milanović obići će potresom pogođena područja gradova Siska i Petrinje. Dolazak predsjednika ispred zgrade Županije u Sisku predviđen je u 10 sati, a dolazak u Petrinju oko 11 sati.

GALERIJA: Posljedice potresa koji je pogodio Sisak i okolicu, stradao krov na crkvi Svetog Lovre

Šteta od potresa
1/11

8:52 Kako doznajemo, premijer Andrej Plenković trenutno je u Vladi na sastanku s Ines Ivančić, rukovoditeljicom Seizmološke službe. U 10 sati premijer ide u Sisak, a nakon toga u Petrinju. Uz njega će biti Božinović, Medved i Beroš.

8:50 - Na području Petrinje i Siska zabilježena je materijalna šteta, uglavnom je riječ o napuknutim zidovima, otpalom fasadom i žbukom i srušenim dimnjacima. Ima i stanova koji će, prema prvim procjenama, biti neupotrebljivi za daljnje stanovanje. Najmanje jednom stanu u Sisku prijeti urušavanje. Vatrogasci su iz stana u Kranjčevićevoj ulici u Sisku izveli stariju ženu koja je zbrinuta kod kćeri - javlja naš reporter Danijel Prerad.

8:32 Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da ga je nazvao predsjednik Zoran Milanović koji se čuo i s premijerom Andrejem Plenkovićem. Najvjerojatnije će zajedno posjetiti Petrinju danas.

8:07 -  Nema oštećenja u zagrebačkoj zračnoj luci i promet je u 6,55 sati nastavljen po redu letenja, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Zračne luke Franjo Tuđman, nakon potresa koji se jutros snažno osjetio u Zagrebu i okolici.

7:52 - Još jedan jak potres osjetio se na sisačkom području. Osjetio se i u Zagrebu. Prema podacima EMSC-a bio je magnitude 4,9.

7:50 -  Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izjavio je u ponedjeljak ujutro, kratko nakon potresa koji je u 6, 28 sati pogodio sisačko područje, a osjetio se u Zagrebu, kako nema dojava građana o štetama u glavnom gradu. Više pročitajte OVDJE.

Otvorene su besplatne telefonske linije putem kojih građani Zagreba mogu zatražiti pomoć i asistenciju gradskih službi nakon potresa. Brojevi telefona su: 0800 8802 i 0800 8805.

7:48 - Na sisačkom i petrinjskom području za sada su uglavnom  stigle dojave o popucalim  zidovima u mnogim kućama i stanovima. Srušeni su dimnjaci i crjepovi, stradale su i brojne fasade.

7:39 - Europski mediteranski seizmološki centar zabilježio je u ponedjeljak dva naknadna podrhtavanja nakon jačeg potresa koji je u 6,28 sati potresao područje između Siska i Zagreba. Epicentar potresa u 7,01 sati, jakosti 1,7, bio je 53 km jugoistočno od Zagreba i 13 km jugozapadno od Petrinje, a epicentar potresa u 7,07 sati, jakosti 1,8, bio je 37 km jugoistočno od Zagreba, odnosno 26 kilometara zapadno od Siska.

7:09 - Nakon snažnog potresa osjetilo se i nekoliko manjih. Za sada nema dojava o većoj materijalnoj šteti, riječ je za sada o popucalim zidovima i popadalim crjepovima. Za sada nema informacija o ozlijeđenima. Ljudi su uznemireni, ali sve se lagano vraća u normalu, javlja novinar Večernjeg lista Danijel Prerad iz Siska.

7:08 - "Jutros, 28. prosinca 2020. godine u 06 sati i 28 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice, javljaju iz Seizmološke službe", priopćili su iz Seizmološke službe.

7:05 - Epicentar potresa, koji je rano u ponedjeljak zatresao i Zagreb, je 14 kilometara sjeverno- istočno od Gline, bliže Petrinji, rekla je Ines Ivančić, voditeljica Seizmografske službe. Potres se dogodio u 6, 28 sati, magnitude je 5 stupnjeva (po Richertu),  to je snažan potres, rekla je Ivančić za Hrvatski radio.

Po nekim informacija osjetio se i u Rijeci, a građani javljaju da se osjetio i u Zaprešiću.  Uz napomenu, da se još radi na utvrđivanju njegove jakosti, Ivančić je potvrdila kako su, ako mu je magnituda bila pet stupnjeva, mogući i naknadni potresi.  Ako je magnituda bila pet, onda je  vrlo vjerojatno mogućnost naknadnih potresa, kazala je. 

7:00 -  Iz centra 112 doznajemo da imaju puno poziva ljudi. Ljudi su uznemireni. Ekipe su na terenu. Ima popadalih crjepova i dimnjaka, popucali su iz zidova

6:58 - Brojni građani širom Hrvatske javljaju da su osjetili potres.

"Zagreb, dobro treslo 10 -tak sekundi, probudio me!", kazao je korisnik iz Zagreba. "Dugo podrhtavanje. Najprije zvuk i znao sam da će krenut potres. Grozno. napisao je korisnik iz Dubrave. Brojni građani prestrašeno su pobjegli iz stanova i kuća. Čitateljica nam je napisala: "Jako se zatreslo, prepala sam se".

Ključne riječi

Komentara 239

DZ
Dinamo_Zg
06:54 28.12.2020.

Novinari!! SE je jugoistocno, a ne sjeveroistocno!!! Vec dvoje novina pise sjeveroistocno!

PA
Pajkoslava2
06:59 28.12.2020.

Sisak, Petrinja drz te se... Zg je uz vas!

OR
Orilogorilo
06:53 28.12.2020.

Nounari ni strane svijeta ne znaju. Sisak je jugoistocno od zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije