Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
7,9 STUPNJEVA PO RICHTERU

Strah od tsunamija: Stanovnici Papue Nove Gvineje bježali u visinska područja nakon snažnog potresa

potres papua nova gvineja
Foto: Screenshot/USGS
17.12.2016.
u 15:45

Američki institut za geološka istraživanja USGS revidirao je magnitudu potresa s 8 na 7,9.

Ljudi koji žive uz obalu na Papui Novoj Gvineji pobjegli su u subotu u viša područja nakon što je potres jakosti 7,9 pogodio pacifičku regiju, a poslije kojeg je slijedilo upozorenje na tsunami za dijelove tog arhipelaga.  

Nekoliko sati nakon potresa Pacifički centar na tsunami objavio je da je opasnost u najvećoj mjeri prošla, no istaknuo je kako vladine agencije moraju i dalje biti na oprezu i nadzirati zbivanja uz obalu.

"Prema dostupnim podacima... opasnost od tsunamija izazvanog potresom sada je prošla", objavio je ovaj centar u najnovijem izvješću.

Nakon snažnog potresa  magnitude 7,9 koji je pogodio istočni dio pacifičke regije prvotno je bilo objavljeno upozorenje na tsunami za cijelu regiju, uključujući Indoneziju i Salomonske otoke, no ono je povučeno nakon što je Američki Centar za geološka ispitivanja procijenio da je magnituda potresa nešto niža.

Centar je  također revidirao podatak o dubini na kojoj se dogodio potres naznačivši da se dogodio na dubini od 103,2 km umjesto ranije objavljenog podatka da je bila riječ o dubini od 73 km.

Potresi su česti na Papui Novoj Gvineji, arhipelagu koji leži na pacifičkom "Vatrenom prstenu", točki velikih seizmičkih aktivnosti do kojih dolazi zbog preklapanja dviju tektonskih ploča.

Za sada nema izvješća o štetama ili žrtvama nakon današnjeg potresa.   

>> Snažan potres pogodio Solomonske otoke, izdano upozorenje za tsunami

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:58 17.12.2016.

cunami??

KS
krao_sam
13:22 17.12.2016.

Svi imaju potrese i izbjeglice a ovdje nas ni to nece..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije