Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski otočni proizvodi

Teta Smilja, koju je otkrio Lonely Planet, osvaja Zagreb

teta smilja
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
17.11.2017.
u 10:10

Na sajmu koji traje do 25. studenog prodaju se najpoznatija jela i pića s hrvatskih otoka, ali i nakit, umjetnine, kozmetika...

Harubica, klašun, cukarin, amareta... Dok nabraja specijalitete koje ručno radi u svojoj slastičarnici “Cukarin“ u Korčuli, Smiljana Matijaca ponosno ističe kako su oni hit u cijelom svijetu.

– Otkad me otkrio Lonely Planet, ja i moji kolači smo u najpoznatijim svjetskim turističkim vodičima. Stranci su prepoznali koliko je važno čuvati tradiciju i stare recepte, a sada sam došla u metropolu upoznati Zagrepčane s tradicionalnim korčulanskim slasticama – govori “teta Smilja“ kako je od milja zovu u Korčuli. Ona je jedna od 37 otočnih proizvođača koji su u Zagreb stigli na predbožićni sajam „Hrvatski otočni proizvodi“.

Ogrlice od užadi

– U mojoj butigi nema klasičnih slastica, to su sve recepti koje sam ja izvukla iz zaborava. Znate kako je u nas... sve dobre stvari polako nestaju, ako ih netko entuzijastičan poput mene ne spasi. Trebao bi tako na svakom otoku netko – smatra Smiljana Matijaca kojoj smetaju komentari da su njezini proizvodi preskupi. Jedan amareto, kolač od badema s koricom limuna i narančom stoji tako 15 kuna, isto kao i klašun čije je tijesto prhko od amonijaka.

– To ne misle stranci jer oni cijene trud, samo domaći imaju negativne komentare, a ne shvaćaju da ja svaki taj kolač sama ručno napravim – kaže teta Smiljana kojoj je tajni sastojak svih kolača liker od ruže. A tko je htio popiti liker u čašici, a ne u kolaču, svratio je na štand OPG-a Antunović iz Orebića gdje se prodaje čak 19 vrsta rakija i likera, između ostalog od ruže, rogača, šipka, naranče...

– Neki traže tradicionalna pića poput travarice, dok je drugima pak draže probati nešto novo i neobično – zaključila je Božica Šadek, prodavačica na sajmu na kojem su se osim hrane i pića, prodavali i ručno rađeni kozmetički proizvodi poput eteričnih ulja, krema, sapuna i balzama. Također, bilo je tu i umjetnina, a iz Vele Luke na Korčuli u Zagreb je stigla pak Franjica Mandić koja je predstavila svoj neobičan nakit, narukvice i ogrlice napravljene od užadi kakva se inače koristi za privezivanje brodova, samo u nešto manjoj verziji.

Kilogram torte 260 kuna

S Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka, Ugljana, Prvića, Krka, Raba, Paga, Korčule, Lastova i Pelješca došli su prodavači na sajam, a svaki je demonstrirao neki svoj specifični proizvod koji će se na Trgu bana Jelačića prodavati sve do 25. studenog. Tako je, primjerice, s Raba stigla svima poznata rapska torta koja se priprema puna tri dana, a recept je tajna koja se čuva u tamošnjem samostanu.

– To je torta poznata u cijelom svijetu i zato se jedan kilogram prodaje za 260 kuna, pola kile je 140, 100 grama 28 kuna, a 40 grama 18 kuna – objasnila je Mladenka Čengić koja je na štandu prodavala i poznatu rapsku makovnjaču i orahnjaču.

teta smilja
1/24

– S Raba smo u Zagreb donijeli i ručno rađene proizvode od maslinova drveta te prirodnu morsku spužvu – objasnila je pak Branka Babić te objasnila kako je riječ o uporabnim proizvodima poput kuhača, zdjela, svijećnjaka, skulptura...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije