Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORMIRANJE IZVRŠNE VLASTI

Slovenija: Pahor u ponedjeljak dobiva mandat za sastavljanje vlade

02.11.2008.
u 11:32

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u ponedjeljak će parlamentu za mandatara nove vlade predložiti predsjednika Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora. Dolazeći tjedan prema navodima slovenskih medija predstavlja vrhunac karijere političara koji je u nedjelju 2. studenoga proslavio 45. rođendan iako je u politici aktivan već 20 godina.

Slovenski mediji navode da će proces potpunog formiranja nove koalicijske vlade lijevog centra potrajati dva do tri tjedna, a u međuvremenu se nastavljaju nastojanja Pahora da uskladi kadrovski sastav svoje buduće vlade.

Njezina će stabilnost u prvom redu ovisiti o čvrstini koalicijske jezgre koju uz Socijalne demokrate čine još Liberalni demokrati (LDS) Katarine Kresal i stranka Zares Gregora Golobiča, procjenjuju slovenski analitičari iako je do sada najviše teškoća u pregovorima Pahor imao s predsjednikom stranke umirovljenika DESUS i ministrom obrane u sadašnjoj Janšinoj vladi Karlom Erjevcem.

Pahor je već najavio da će najviše energije njegova buduća vlada posvećivati problemu održavanja konkurentnosti u vrijeme globalne krize iz koje bi Slovenija, kako uvjerava, mogla izaći kroz dvije godine. O vanjskoj politici i odnosima s Hrvatskom koje će zagovarati Pahor za sada je teško govoriti.

Kome će u Pahorovoj vladi pripasti ministarstvo vanjskih poslova, još nije sasvim definirano. Po nekim tvrdnjama to mjesto mogla bi zauzeti predsjednica LDS-a Katarina Kresal, po drugim opet Ivo Vajgl kojemu se kao prednost navodi diplomatsko iskustvo i činjenica da dolazi iz jače koalicijske stranke nego što je LDS. Po nekim nagađanjima, Pahor bi mjesto ministra vanjskih poslova mogao prepustiti nekom od afirmiranih kadrova iz Rupelova diplomatskog aparata.

Ako se realizira potonja opcija, onda bi taj resor bio snažnije vezan uz predsjednika vlade, onako kako je to bilo u vrijeme bivših Drnovšekovih koalicijskih vlada. U tom smislu, neki su mediji kao potencijalnog Pahorova kandidata spominjali dosadašnjeg veleposlanika u SAD-u Samuela Žbogara koji je izišao bez mrlje i iz afere nakon medijske objave povjerljivog slovensko-američkog diplomatskog izvješća o priznanju Kosova početkom ove godine.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije