Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.05.2014. u 12:00

Kad je Janković, otjeran s mjesta šefa “njegove” Pozitivne Slovenije, osjetio da je ranjiva, smaknuo ju je s čela stranke i s premijerske pozicije

Kad smo potkraj 2012. bili u Ljubljani, kad bi prolaznici čuli da govorimo hrvatski, prilazili bi nam i čestitati. Bravo, kazali bi, vi ste se svojega riješili. Bili su pod dojmom suđenja Ivi Sanaderu, bila je to svojevrsna politička katarza koju Slovenci nisu doživjeli. Kad će suditi našem?

A tko je to vaš, odvratila sam im. Tada ih je bilo najmanje 15-ak: od brojnih gradonačelnika pod sumnjom za korupciju do ljubljanskog gradonačelnik Zorana Jankovića s optužbama u vezi s centrom Stožice te tadašnjeg premijera Janeza Janše zbog Patrije. Kad se skinuo lak sa slike Slovenije, otkrilo se da je premrežena klijentelizmom i korupcijom, da uz fiskalni, postoji i demokratski deficit, ignorirale su se odluke Ustavnog suda, Europskog suda sud za ljudska prava, predsjednik Vlade Janša nije se odazivao na sud. Paradoksalno, dva glavna remetilačka faktora u Sloveniji, Janša i Janković, i dalje su punom snagom u političkoj igri. U igrama moći u razmrvljenoj političkoj Sloveniji manje je važno što je Alenka Bratušek zaustavila poniranje prema grčkom scenariju.

Kad je Janković, otjeran s mjesta šefa “njegove” Pozitivne Slovenije, osjetio da je ranjiva, smaknuo ju je s čela stranke i s premijerske pozicije. Raspadne li se PS, to će značiti Jankovićev kraj. Janša će u zatvor na dvije godine, no njegovi pristaše neće to olako primiti. Sloveniju čekaju prijevremeni izbori. Do konstituiranja nove vlade, država će raditi na hladnom pogonu s poniranjem u još gori ekonomski i politički kaos. Apsurdno je da nesposoban premijer upravlja državom.

Ali je apsurdno i da država u šest godina promijeni tri vlade te dva puta ide na prijevremene izbore. Vlade se mijenjaju kao na traci, prekratko za strukturalne promjene, ali i za rekonstrukciju scene na kojoj vladaju sumnjivi osobni interesi.

>> Alenka Bratušek: Više nisam premijerka Slovenije!

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
17:28 06.05.2014.

Sto govori Mladina ovih dana, je li jos uvijek : "Europa zdaj." Mozda se probudi "Jugonostalgija" i prisjete se pokojnika koji je u Ljubljani preminuo (tako su nam barem rekli) prije pune 34 godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije