Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenija: Jorasov odvjetnik predlaže konferenciju o hrvatskim granicama

09.01.2009.
u 16:17

Posljednjih dana jačaju međunarodni pritisci na Sloveniju da deblokira hrvatske pristupne pregovore s EU, pa bi slovenska vlada trebala predložiti međunarodnu konferenciju o hrvatskim granicama, rekao je u petak odvjetnik Daniel Starman za agenciju STA.

Daniel Starman, odvjetnik iz Kopra i pravni zastupnik kontroverznog "borca za južnu granicu" Joška Jorasa, osnivač je udruge za pravednu granicu s Hrvatskom.

- Pozivamo premijera Boruta Pahora i slovensku vladu da Europskoj uniji predlože organiziranje konferencije zatvorenog tipa na kojoj bi se predstavili problemi s kojima se oko granica sa svojim susjedima susreće Hrvatska kao buduća članica EU - rekao je Starman na konferenciji za novinare.

Slovenska tiskovna agencija prenosi da bi na konferenciji, prema Starmanovu prijedlogu, sudjelovale Europska komisija i Slovenija, Hrvatska i ostale države nastale na prostoru bivše Jugoslavije.

Tako bi "EU mogla zauzeti i odgovarajuće stajalište u vezi sa sporom između Slovenije i Hrvatske", rekao je odvjetnik.

Objasnio je da prijedlog iznosi stoga jer je slovenska vlada izložena međunarodnim pritiscima bivšega francuskog predsjedništva EU, te sadašnjeg češkog predsjedništva.

(Hina)


Potkraj siječnja sjednica hrvatsko-slovenskog povjerenstva za arbitražu

Iduća sjednica mješovitoga hrvatsko-slovenskog povjerenstva koje bi vladama Hrvatske i Slovenije trebalo predložiti međunarodno tijelo za rješavanje graničnog spora dviju zemalja održat će se 28. siječnja u Sloveniji, rekao je u četvrtak za Hinu supredsjedatelj povjerenstva akademik Davorin Rudolf.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije