Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radioaktivni otpad

Još jedan susjedski spor. Kamo s nuklearnim otpadom iz Krškog?

Nakon dekomisije nuklearke Krško 2043., Hrvatska će morati imati i odlagalište za trajno zbrinjavanje otpada
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
05.01.2018.
u 10:42

Slovenska strana godina predložila je Hrvatskoj rješenje ovog problema izgradnjom zajedničkog odlagališta u Vrbini, u neposrednoj blizini nuklearke.

Problem zbrinjavanja radioaktivnog otpada još je jedno od otvorenih pitanja koje imaju Hrvatska i Slovenija. 

Dosad se sav nisko i srednje radioaktivni otpad iz Krškog, a riječ je godišnjoj količini od oko 30 kubičnih metara, skladištio u privremenom odlagalištu u krugu same nuklearke. Kako je kapacitet tog "privremenog" skladišta skoro popunjen, otpad se već dulje vrijeme najprije šalje na spaljivanje u Švedsku, a odnedavno i u Francusku, odakle se vraća kao pepeo, podjednako radioaktivan, ali daleko manjeg volumena. Potkraj pretprošle godine u tom se skladištu nalazilo preko dvije tisuće kubičnih metara otpada, a kako je nuklearka zajednička, najkasnije 2023. godine Hrvatska mora preuzeti i zbrinuti svoju polovicu otpada.

Takvo odlagalište ne postoji u svijetu

Slovenska strana godina predložila je Hrvatskoj rješenje ovog problema izgradnjom zajedničkog odlagališta u Vrbini, u neposrednoj blizini nuklearke. Hrvatska je, tvrdi ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medakovića, prije nešto više od mjesec dana i formalno odbila slovenski prijedlog. Medaković za DW objašnjava kako je prvi razlog hrvatske odbijenice činjenica da je izgradnja predviđena na neprimjerenoj lokaciji, u neposrednoj blizini rijeke Save. "Predloženo tehničko-tehnološko rješenje ne zadovoljava. Takvo odlagalište ne postoji nigdje u svijetu, a mi se zauzimamo za provjerena rješenja s pozitivnim iskustvima jer mislimo da na ovom području ne bismo trebali eksperimentirati", objašnjava Medaković.

Drugi je razlog visoka cijena projekta. Prema njegovim riječima, odlagalište u Vrbini stajalo bi više od 600 milijuna eura, a Hrvatska bi morala podmiriti polovicu tog iznosa.

"Čak dvije trećine tog iznosa čine porezi, lokalnoj zajednici i slovenskoj državi, a samo jednu trećinu ostali troškovi. Prema tom prijedlogu cijena odlaganja kubičnog metra otpada iznosila bi 100 tisuća eura, a prosječna cijena u Europi je oko 10 tisuća eura po kubičnom metru", objašnjava.

I treći razlog zbog kojeg je Hrvatska odbila slovenski prijedlog, i koji je, po Medakoviću, definitivno "prelio čašu", slovensko je odbijanje da buduće odlagalište u Vrbini primi i drugi nisko i srednje radioaktivni otpad koji nastaje u Hrvatskoj, za razliku od istog takvog otpada koji nastaje u Sloveniji. Takvog otpada nema puno, ali i njega negdje treba pohraniti. "Zbog toga, čak i kad bi Hrvatska prihvatila slovensku ponudu, opet bi morala izgraditi posebno odlagalište za ovaj otpad", podvlači Medaković.

Toni Vidan iz Zelene akcije smatra da je odbijanje slovenskog prijedloga opravdano, s obzirom na to da je ideja da se nuklearni otpad skladišti ispod vodonosnika rijeke Save, kako kaže, "šokantan". 

Pogledajte galeriju: Savudrijska vala

Nakon dekomisije nuklearke Krško 2043., Hrvatska će morati imati i odlagalište za trajno zbrinjavanje otpada
1/12

Komentara 15

HA
hanzi
09:44 06.01.2018.

Jedino su prebivalci Vrbine uz samo NE prihvatili odpad za određenu rentu, jer je tamo več sve ostalo. Ako se NE zatvori danas, odpad treba zbrinuti i to ne samo potrošeno gorivo, nego i sve što je kontaminiranu u samoj elektrarni. Baš me zanima, kde če HR nači mesto, kde če narod prihvatiti ovaj odpad.

Avatar indigo25
indigo25
13:35 05.01.2018.

to će sve riješiti klem i njegova ekipa.

HA
hanzi
09:40 06.01.2018.

Polovinu na splav i po Savi za ZG.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije