Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pogledajte kako Slovenija diže dodatnu ogradu uz granicu s Hrvatskom

Trenutačno je na granici Slovenije i Hrvatske 179. kilometara "privremenih tehničkih zapreka", od čega 116 kilometara čini bodljikava žica, a 63 kilometra takozvana panelna ograda, potvrdilo je ministarstvo unutarnjih poslova.
22. kolovoza 2019. u 16:54 48 komentara 3714 prikaza
Slovenija postavlja novu panel ogradu uz rijeku Kupu u selu Dolnja Preloka
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Slovenija je počela postavljati dodatnu protuimigrantsku ogradu uz granicu s Hrvatskom, na sektoru gdje je ove godine zabilježen povećan broj ilegalnih ulazaka, uz rijeku Kupu, prenose u četvrtak slovenski mediji.

Migranti na brodu Open Arms Sredozemno more Eksplozija radosti na brodu: Migranti se iskrcali na Lampedusu

Kako je objavila televizijska postaja POP-TV,  u srijedu je započelo postavljanje 4 kilometra duge nove panelne ograde na potezu između sela Žuniči i Zilje, posao bi trebao biti završen u nekoliko idućih tjedana, nakon čega će granica na Kupi između Vinice i Žuniča, gdje je ovog proljeća i ljeta bilo mnogo ilegalnih prelazaka, biti praktično u cijelosti zaštićena, navodi televizijska postaja, pozivajući se na svoje izvore.

Podržavate li postavljanje ograda na granicama da se spriječi ilegalna migracija?

  • DA 85,22%
  • NE 13,44%
  • NE ZNAM 1,34%

Ministarstvo unutarnjih poslova je u vezi s tim navelo da se dodatne tehničke prepreke na granici postavljaju na mjestima gdje je to neophodno za zaustavljanje ilegalnih migracija.

Slovenija postavlja novu panel ogradu uz rijeku Kupu u selu Dolnja Preloka | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Gdje će se prepreke konkretno postaviti i u kojemu opsegu, o tome se odluke donose temeljem konkretnih ocjena i prijedloga policije", naveli su u izjavi u slovenskom MUP-u.

Slovenija je tehničke prepreke za zaustavljanje migrantskog vala počela postavljati u jeku velike migracijske krize 2015-2016. godine, a vlada je ovog ljeta najavila da će postaviti dodatnih 40 kilometara ograde, na mjestima koja su najriskantnija i nalaze se na rutama ilegalnih migracija.

Migranti u kampu u Bihaću SVAKODNEVNI PRIZOR BiH policija u kolonama vodi migrante u kamp blizu hrvatske granice: 'Vrlo smo zabrinuti'

Trenutačno je na granici Slovenije i Hrvatske 179. kilometara "privremenih tehničkih zapreka", od čega 116 kilometara čini bodljikava žica, a 63 kilometra takozvana panelna ograda, potvrdilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ograde je do sada postavljala slovenska vojska, dok je za postavljanje dodatnih 40 kilometara panelnih ograda sada odabrano poduzeće Legi-SGS iz Beograda, koje je na natječaju za taj posao dalo ponudu od 4,56 milijuna eura.

Kako prenose slovenski mediji, Slovenija je do sada za ograđivanje granice potrošila 19 milijuna eura, u što nije uračunat rad vojske te odštete vlasnicima privatnih parcela na kojima su barijere postavljene.

Vojko Obersnel MUZEJ ISELJENIŠTVA Hrvatska diplomatkinja gradonačelniku Rijeke: 'Od vaših obećanja nema ni traga'

Dodatne ograde se postavljaju i zbog prijetnji talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da će postaviti fizičke prepreke na granicu sa Slovenijom, ako zajedničke patrole na granici i dodatne mjere slovenske vlade do ove jeseni ne rezultiraju smanjenjem ilegalnih ulazaka migranata u Italiji preko slovenskog teritorija.

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade