Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slobo mrzi Franju, reci mu da Amerika naoružava Tuđmana

Holbrooke je na nagovor suradnika igrao na Miloševićeve strahove
20. kolovoza 2016. u 12:28 79 komentara 42407 prikaza
Franjo Tuđman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kad su prije 21 godinu brifirali mirovnog posrednika za BiH Richarda Holbrookea o tome kako bi bilo dobro “stisnuti” Slobodana Miloševića u pregovorima, američki diplomati procijenili su da Milošević mrzi Franju Tuđmana iz dna duše, da ga smatra inferiornijim, ali nekako ipak lukavijim.

Stoga su savjetovali Holbrookeu da iskoristi te Miloševićeve strahove i sugerira mu da će Amerikanci naoružavati Tuđmana ako Milošević ne pristane na mir, otkriva tajna bilješka koja je krajem srpnja ove godine objavljena u bazi podataka deklasificiranih diplomatskih bilješki na web-stranici američkog State Departmenta.

“Tražili ste jučer da vam damo ideje, uključujući i moguće dezinformacijske napore, kako biste uvjerili Miloševića da je došlo vrijeme za ozbiljne stvari”, počinje ta bilješka upućena Holbrookeu 1995., a pisana iz pera Rudolfa Perine, tadašnji otpravnika poslova američkog veleposlanstva u Beogradu.

“Dezinformacije su jedna mogućnost koju možemo isprobati u Beogradu na razne načine, ali ja bih predložio taktiku koja igra na Miloševićeve inherentne predrasude, strahove i osjećaje. Glavna među njima je njegova utrobna mržnja Karadžića i Tuđmana.

On obojicu smatra daleko inferiornijima od sebe, ali ipak smatra i da su doživljavani kao uspješni u prkošenju njemu i nadmudrivanju”, piše dalje u bilješci (prijevod je slobodan, točan engleski izraz na kraju rečenice je “upstaging him”, što može značiti i ukrasti nekome show, postati centar pažnje na pozornici). Perina objašnjava Holbrookeu kako Milošević personalizira rat i, “dok je naš primarni cilj završiti ovaj rat, njegov je izmanevrirati i oslabiti svoje rivale”.

Đapić Manolić A. Đapić reagira na riječi J. Manolića: Sastanak s Tuđmanom i Šuškom nije se ni dogodio, a za Paradžika je odgovoran Manolić Milorad Pupovac 'dominira neprijateljstvo' Pupovac: Ni Franjo Tuđman, da je živ, ne bi otišao na takvu proslavu u Knin, ili bi napravio 'dobre pripreme' Franjo Tuđman NEVIDLJIVA RUKA ‘Udba je za glavnu ulogu u svojoj igri ili predstavi demokracije izabrala Tuđmana’

“U tom kontekstu, postoje određene tipke kod Miloševića koje će, kad ih se pritisne, privući njegovu pozornost. Predlažem da to činite samo na sastancima jedan na jedan, kao što je bio slučaj prvog dana u Beogradu kad ste obojica ostali sami u sobi.

To će vam pojačati vjerodostojnost u Miloševićevim očima”, piše američki čovjek u Beogradu svome nadređenom mirovnom posredniku koji u to vrijeme neprestano leti između Zagreba, Beograda i Sarajeva. U tri točke bilješka dalje predlaže tri priče za Miloševića: prva je naoružavanje Tuđmana, druga je rehabilitiranje Karadžića, treća je ukidanje sankcija.

“Milošević je uvjeren da SAD već sada tajno naoružava Hrvate i Bošnjake. Ako mu kažete da će izostanak mirovnog sporazuma produljiti okolnosti koje omogućuju Tuđmanu da zaobiđe embargo na oružje i dodatno ojača svoju vojnu moć, Milošević je to pročitati kao potvrdu jedne od svojih glavnih briga”, piše u bilješci pod prvom točkom o naoružavanju Tuđmana.

Što se tiče Karadžića, Perina piše da Milošević dobro zna da lider bosanskih Srba nije sugovornik kojeg Amerikanci preferiraju, ali predlaže da se Miloševića ostavi u uvjerenju da će SAD postići dogovor s prvim predstavnikom Srba koji na to pristane te da će tako Karadžić preveslati Miloševića. 

>> General Đuro Dečak: Pa što ako Plenković i Milanović nisu branitelji

Razgovori u sigurnoj sobi jer Srbi sve prisluškuju

Bilješka ne otkriva detaljne prijedloge o dezinformacijskoj kampanji, već zaključuje da bi na tu temu Holbrooke, Perina i drugi trebali razgovarati u sigurnoj sobi kad Holbrooke dođe u Beograd.

Perina na kraju piše da su i hotel (vjerojatno onaj u kojem odsjeda Holbrooke) i rezidencija američkog veleposlanika u Beogradu ozvučene i “kompromitirane” prislušnim uređajima srpskih službi te da svi u Holbrookeovoj delegaciji trebaju imati na umu da jedino iz zgrade veleposlanstva mogu obavljati potpuno sigurne telefonske razgovore.

Krčki pršut
Da, domaće je!
Za proslave i posebne prilike birajte hrvatske suhomesnate delikate

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Ne znaš tko je gori: Milošević ili Vučić. Kako je krenule, opet će Amerika slati nekog Holbrookea da proba smiriti povampirene četnike. Samo, kao i prošli put, opet neće biti rezultata dok ih ne bombardiraju.

  • Deleted user:

    Koja hrpa napisanih gluposti da ne kažem nešto gore na ovaj članak. Amerikanci su Hrvatskoj nametnuli sankcija tjerali su nas da potpišemo onaj Z3 plan o osnivanju sao krajine u Hrvatskoj kao u BiH sa republikom srpskom. Onda se Hrvatska ... prikaži još! naoružala, oružje nije dobila od Amerike, nego samo ga sami kupili. Unatoč što su neki pljačkali novac za obranu Hrvatske, a danas su se prozvali domoljubima. Onda je došla oluja, koju je međunarodna zajednica osudila arlaukajući na sve strane kako napadamo goloruki srpski narod. Kada je Hrvatska oslobodila Hrvatsku i dio BiH od srba koji su Hrvatsku pet godina razarali Amerika je priprijetila Hrvatskoj vojsci da ne idemo na Banja Luku sa Muslimanskom vojskom iz BiH jer u protivnom će nas uništiti. I tek onda se je onda Milošević " predao " a za nagradu je dobio Republiku srpsku. Tako je na toj prijetnji i ucjeni nastao tvz Dejtonski sporazum gdje su Amerikanci Hrvate i Musilnane praktički natjerali da potpišemo predaju iako smo pobjeđivali.

  • davnor:

    U tim vremenima ameri su nam više naštetili nego pomogli dejtonskim sporazumom srbi su dobili 51posto bosne a kad je hrvatska krenula oslobodit i to uspješno znatan dio bosne ameri su stopirali pohod.