Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak otpisanog Netanyahua

Slijedi li Izraelu rajradikalnija vlada u povijesti? Sve ovisi o krajnje desnoj koaliciji, Arapi u strahu

General elections in Israel
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS
1/3
03.11.2022.
u 17:13

U vladu će vjerojatno i Itamar Ben-Gvir koji je osuđen za poticanje na rasizam i podržavanje terorističke organizacije

Konzervativni blok izraelskog oporbenog vođe Benjamina Netanyahua sigurni je izborni pobjednik, nakon prebrojavanja 90 posto glasova.

Njegov desničarski religijski savez osvojio je 65 od ukupno 120 zastupničkih mjesta u Knessetu. Netanyahuov Likud bit će najjača stranka s 31 zastupnikom. Netanyahu (73) ima najduži premijerski staž u povijesti Izraela, a nakon kratkog vremena u oporbi vraća se na vlast.

Podrška Ukrajini

Na drugom je mjestu Stranka budućnosti dosadašnjeg premijera Yaira Lapida s 24 osvojena zastupnička mjesta. Najveće iznenađenje izbora, što je šokiralo mnoge izraelce, je to da je prvi put u izraelskoj povijesti, na trećem mjestu krajnje desna koalicija Religijski cionizam Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira koja će vjerojatno imati odlučujuću ulogu za Netanyahua. Iznenađenje je i to da ljevičarska stranka Meretz za sada nije prošla prag od 3,25 posto.

Odaziv birača bio je bio relativno visok i iznosio je 71,3 posto od 6,8 milijuna registriranih birača. Netanyahu je u prilog išla slaba izlaznost arapskih Izraelaca koji su zbog toga ovog puta dobili dva mjesta manje u Knessetu. Benjamin Netanyahuu pobijedio je unatoč tome što je pod istragom zbog korupcije što mu nimalo nije omelo ponovni dolazak na vlast.

Naime, ovo je drugi Netanyahov povratak na vlast koji je bio premijer više od 15 godina, ali je svrgnut 2021. nakon 12 uzastopnih godina na vlasti. Netanyahu želi formirati ultra-desnu religijsku koaliciju koja bi mu mogla pomoći da donese zakon koji bi mu omogućio da izbjegne sudsku presudu.

Netanyahu je jedna od najkontroverznijih političkih osoba u Izraelu, obožavaju ga pristaše Likuda, ali ga mnogi mrze, i na ljevici i na desnici. Čvrsti je zagovornik izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali, okupiranoj od rata na Bliskom istoku 1967. godine. Tamošnja naselja smatraju se ilegalnim prema međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

Netanyahu se protivi stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze kao rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, formuli koju podržava većina međunarodne zajednice, uključujući administraciju američkog predsjednika Joea Bidena. Najomiljeniji predsjednik SAD-a za Netanyahua bio je Donald Trump s kojim je odlično surađivao glede Irana i njegova nuklearnog programa.

Trump je čak izašao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, upravo na nagovor Netanyahua. Palestinci su jako zabrinuti ponovnim dolaskom na vlast Netanyahua ovog puta uz pomoć radikalnih židovskih stranki. Mnogi Izraelci koji gaje simpatije prema Ukrajini glasali su za Netanyahua jer je na svojim predizbornim skupovima uvijek govorio da stoji na strani Ukrajine i ukrajinskog naroda te je najavio da bi razmotrio moguću isporuku oružja Ukrajini ako bi ponovo postao premijer. Sada je na njemu da održi svoje obećanje.

Ta izjava, kako se čini, predstavlja odstupanje od njegova stava, koji dugo nije mijenjao, da bi Izrael trebalo biti neutralan u odnosu na rusku invaziju na Ukrajinu, imajući u vidu želju zadržati slobodu kretanja kako bi napadao iranske ciljeve u Siriji čije nebo kontrolira Moskva. Jer, bilo kakva isporuka oružja Ukrajini mogla bi biti kobna za Izrael u slučaju da Rusija zatvori zračni prostor iznad Sirije za njihove bombardere.

Deportacija “nelojalnih”

Kako bi osigurali parlamentarnu većinu, Netanyahu i njegova stranka Likud ovisit će o potpori krajnje desne, ultranacionalističke stranke Religiozni cionizam. Njegovi čelnici imaju antiarapsku retoriku i zagovaraju deportaciju “nelojalnih” političara i civila. Jedan od njezinih vođa, Itamar Ben-Gvir, bio je sljedbenik pokojnog, izrazito rasističkog, ultranacionaliste Meira Kahanea, čija je organizacija zabranjena u Izraelu, a SAD proglasile su je terorističkom.

Ben-Gvir je osuđen za poticanje na rasizam i podržavanje terorističke organizacije. Nedavno, u predizbornoj kampanji, došao je na naslovnice u izraelskim i svjetskim medijima kada je snimljen kako vadi pištolj nakon što su ga Palestinci gađali kamenom dok je posjećivao većinski arapsko područje okupiranog istočnog Jeruzalema i pozivao policiju da puca u one koji su ga gađali.

Aktualni premijer Yair Lapid, koji se još uvijek nada da će doći do preokretatijekom brojanja glasova kazao je da će govoriti i dati svoj stav i mišljenje nakon proglašenja službenih rezultata. Analitičari su uvjereni da će ovo biti najradikalnija izraelska vlada u povijesti zemlje te strahuju da bi mogla izazvati puno sukoba na Bliskom istoku.

>> VIDEO Kijev se probudio pod raketama, dijelovi grada bez vode i struje: Očekuje se još napada!

Komentara 1

HO
Homophob
03:30 04.11.2022.

Prema prici iz Biblije David je kamenom iz pracke ubio Golijata. Pracka i kamenje su smrtonosno oruzje i ne vidim zasto se napadnuta osoba ne bi smjela braniti pistoljem kada nema pracke i nezna ju koristiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije