Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hobi dvojice braće

Skulpture od odbačenog metala postale su atrakcija i suvenir

Kozić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
01.08.2016.
u 06:00

Zbog neobičnih skulptura, golemih robota, u Žabljaku se zaustavljaju turisti i prolaznici, a posebno ih obožavaju djeca

Kad su se odrasli sinovi obitelji Kozić, koja drži skupljalište sekundarnih sirovina u Žabljaku nedaleko od Bjelovara, počeli prije nekoliko mjeseci igrati komadima željeznog, bakrenog, aluminijskog... otpada roditelji nisu bili presretni. “Nemate li vas dvojica nešto pametnije raditi?”, čudili su se sinovima, kojima je novootkrivena strast oduzimala sate i dane i pod čijim su vještim rukama na koncu nicale neobične skulpture više i od dva metra.

Mama i tata nisu bili fascinirani, ali Matija i Marko, električar i elektroničar, nisu ni očekivali pohvale. Momke, naviknute raditi svojim rukama, nova je zanimacija jednostavno zanijela, a, kaže Matija, krajnji domet bio im je, ispadne li išta dobro od sveg truda – malo uljepšati prostor obiteljske tvrtke za otkup starog željeza.

Pčela završila u Baškoj

Međutim, čim su prve figure, mahom nalik na likove iz kakvog znanstvenofantastičnog filma, bile završene, sve se promijenilo. – Nismo očekivali takvu pozornost, ali ljudi se zaustavljaju, izlaze iz automobila i fotografiraju naše “robote”, neki se raspituju za cijenu. Posebno ih djeca obožavaju, zastaju i turisti, neki dan i jedan na biciklu, Nijemac, na putu za naše more – kaže Matija, koji je s bratom dosad izradio desetak skulptura, ali neke su već promijenile adresu.

– Jedna je, u obliku pčele koja drži tegle s medom, završila u Baškoj na Krku, a, recimo, kostur s gitarom je kod prijatelja u jednom bjelovarskom rock-kafiću. Neki nam govore da je to umjetnost, mi nismo razmišljali na taj način... U to smo se upustili jer volimo raditi, a kako je kriza, ni posla nema kao proteklih godina pa imamo malo više vremena – kazuje Matija, koji priznaje da inspiraciju nalazi u znanstvenofantastičnim filmovima, čiji je fan. Metalni likovi nastali od odbačenih komada metala, od kojih su neki i grdosije teške 300 kilograma, već su zapeli za oko i direktorici Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, pa nije isključeno da za koji mjesec osvanu i kao “službena” turistička atrakcija toga kraja.

Interes Turističke zajednice

– To može biti vrlo zanimljivo za turizam. Zainteresirani smo da ih uvrstimo u našu ponudu, samo razmatramo gdje bi se skulpture najbolje uklopile. One ne spadaju u ruralni turizam, već u neku urbanu priču, a želimo ih prezentirati da budu zadovoljni i gosti i autori – kaže Jasna Fila, direktorica TZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Braći Kozić nije mrsko što se njihova zanimacija s otpadom nepredviđeno prometnula u priču koja se brzinski širi daleko izvan granica njihova seoceta uz magistralnu cestu između Rovišća i Predavca.

– Skulpture izrađujemo i dalje za svoju dušu – istaknuo je Matija.

>>Pogodite od kakvog su materijala izrađene ove skulpture!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije