Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upućivanje radnika

Škrlec: Ostvaren veliki napredak prema socijalno osviještenoj Europi

Davor Škrlec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.03.2018.
u 14:43

Upućeni radnik je zaposlenik kojeg je poslodavac privremeno uputio u drugu državu članicu radi pružanja usluga. Upućeni radnici nisu isto što i mobilni radnici u EU-u.

Tijekom sinoćnjih intenzivnih pregovora Europski parlament, Europska komisija i Vijeće EU-a uspjeli su postići veliki napredak u okviru sedmog trijaloga o reviziji Direktive o upućivanju radnika

Mogućim se sporazumom uspostavlja načelo jednake plaće za jednak rad na istome mjestu u bilo kojoj državi članici EU-a, uz istodobno osiguravanje veće pravne sigurnosti za radnike i poslodavce. Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec smatra kako je ovo veliko postignuće za društveno osjetljivu Europu:

"Revidirana Direktiva o upućivanju radnika pruža bolju zaštitu od izrabljivanja. Prema novoj Direktivi upućeni radnici imat će značajno veće prihode i uživati iste pogodnosti kao i njihovi lokalni kolege. Prema sporazumu, radnici koji pružaju uslugu u državi članici Europske unije koja nije njihova zemlja podrijetla, osim minimalne plaće imat će koristi i od lokalnih kolektivnih ugovora te zakonski zajamčenih troškova putovanja, smještaja i prehrane. Drago mi je da smo se uspjeli izboriti za veću pravnu sigurnost za najranjivije skupine radnika. Ovo će također olakšati borbu protiv kompanija koje prijavljuju sjedišta u drugim državama, a svoje komercijalne djelatnosti obavljaju negdje drugdje, te drugih sumnjivih poslovnih modela. Ovo je veliko postignuće u zaštiti upućenih radnika." - rekao je Škrlec.

Tko su upućeni radnici?

Upućeni radnik je zaposlenik kojeg je poslodavac privremeno uputio u drugu državu članicu radi pružanja usluga. Upućeni radnici nisu isto što i mobilni radnici u EU-u. Mobilni su radnici oni koji se presele u drugu državu članicu kako bi dugoročno ili trajno postali dio tamošnjeg tržišta rada.

Nasuprot tome, prisutnost upućenih radnika u drugoj državi strogo je ograničena na pružanje usluge. Upućene radnike i dalje zapošljava poduzeće koje ih je poslalo, a boravak im je privremen te ostaju osigurani u sustavu socijalnog osiguranja matične države. Tvrtke upućivanjem radnika mogu obavljati uslugu u drugoj državi članici bez da tamo otvaraju podružnice. Osim gospodarskih razloga, slanje radnika na privremeno obavljanje poslova koristi se za brzo popunjavanje manjka kvalificirane radne snage. Upućivanje je naročito uobičajeno u određenim sektorima. Samo u građevinskom sektoru radi oko 42 posto od ukupnog broja upućenih radnika, no znatan udio radio je i u proizvodnoj industriji (21,8%), uslugama u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi (13,5%) te u području poslovnih usluga (10,3%).

Komentara 1

I1
ing-12345
16:48 01.03.2018.

Gospodin Škrlec se je nažalost posvađao sa zdravim razumom. Bogate EU zemlje pod pritiskom vlastitih poslodavaca počele su akciju da spriječe konkurenciju iz slabije razvijenih zemalja EU među kojima je i Hrvatska . Ova promjena direktive o izaslanim radnicima nanosi ogromnu štetu Hrvatskoj a Škrlec je pozdravlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije