Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA ODSTUPANJA

Skandal u Njemačkoj: Kamere postavljene po cijeloj zemlji pogrešno mjerile brzinu vozila

Ilustracija/Kamere u Bavarskoj
Matthias Balk/DPA/PIXSELL
17.03.2021.
u 22:08

Jedan uređaj pokazao je brzinu od 125 km/h, dok je drugi pokazao brzinu od 141 km/h, što čini razliku od 16 km/h

Njemačku potresa skandal zbog uređaja za mjerenje brzine vozila, čija je ispravnost nakon posljednjih testiranja dovedena u pitanje. Testiranjem su, naime, utvrđena odstupanja u mjerenju i do 16 km/h.

Kako prenosi Focus, testirajući sporni uređaj Leivtec XV3, stručnjaci su postavili dva takva uređaja jedan pored drugog te mjerili brzine dok je vozilo prolazilo. Jedan uređaj pokazao je brzinu od 125 km/h, dok je drugi pokazao brzinu od 141 km/h, što čini razliku od 16 km/h.

Isti medij navodi i da sumnja u ispravnost mjernog uređaja postoji već duže vrijeme, konkretnije od listopada 2020., ali da su proizvođač i nadležno regulatorno tijelo reagirali prekasno. Sporni uređaji trenutno se više ne koriste, ali sada se postavlja pitanje koliko je vozača kažnjeno zbog pogreške u mjerenju i kako se nepravda može ispraviti. 

Sporni uređaj inače se koristi u cijeloj Njemačkoj, a prometni stručnjak kazao je za Focus da smatra kako bi se trebali obustaviti svi postupci protiv vozača koje se tereti na temelju mjerenja utvrđenih ovim tipom uređaja. Smatra i da bi se ponovno trebali ispitati slučajevi koji su već okončani kako bi se eventualno izmijenile kazne.

Kako će se stvari dalje razvijati, ovisi uvelike o odluci Saveznog ustavnog suda.

Ključne riječi

Komentara 17

LA
lajh1985
05:29 18.03.2021.

pa ovi su prva klasa za hrvatsku...kad jednak covjek prodje 141 ,a kad jednakiji prodje 125

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
09:43 18.03.2021.

Ni kod nas ni je nista bolje,samo sto se kod nas to"rucno radi",jer mene je prije ulaska u jedan gradic na Kordunu zaustavila prometna,22:00 sata,vozio sam 50KM jer me prije toga prijatelj uopzorio da ceka prometna s radarom prije ulaska u gradic,na prosirenju kod mosta,i stavrno ustavise,te pocese "nagodbe"veli policajac vozio si 62 KM,a ja onako iznenadjeno "ma daj"vozio sam tocno 50 KM.....i na kraju ja ispusio......

BI
Biouskoli91
00:18 18.03.2021.

Sad ide nabava tih urefjaja kod nas :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije